Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Epidemiolozi na nogama: Pokušavaju spriječiti da Brač ne postane novo žarište

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
07.05.2020.
u 16:04

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da su serološka testiranja na antitijela već započela u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar

Ukupan broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj je 2125, dok je 1641 osoba ozdravila. Ukupno je preminulo 86 osoba.

16:02 Sanitetsko vozilo hitno je jutros upućeno iz Splita na otok Brač, gdje će se uzeti uzorci najmanje deset osoba koje imaju neku vrstu simptoma i za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, doznaje tportal. Epidemiolozi i lokalne vlasti su na nogama kako bi se pokušalo spriječiti izbijanje novog žarišta - i to na otocima kao najosjetljivijem području, i to na samom kraju prvog vala epidemije

14:09 - U Međimurskoj županiji i dalje je vrlo povoljna epidemiološka situacija. Punih 23 dana nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Od početka tjedna obavljeno je 80 testiranja, čime je ukupan broj testiranja prešao 560. Prošlo je 46 dana od zabilježenog prvog slučaja osobe oboljele od koronavirusa u Međimurju. Ukupno je oboljelo osam osoba, a oporavilo ih se sedam. Posljednja oboljela osoba dobrog općeg stanja. 

14:07 - Nacionalni stožer objavio je da danas u Hrvatskoj imamo šest novooboljelih. Više pročitajte OVDJE.

13:54 - Prvih 10 dana popuštanja mjera prolaze bez većeg rasta broja oboljelih osoba što nas ohrabruje u nastavku popuštanja mjera u trećoj fazi, izvijestio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Inspekcije civilne zaštite tijekom prve dvije faze popuštanja mjera do 4. svibnja obavile su nadzor 48.600 poslovnih subjekata i javnih prostora, dok je samo 5. svibnja provedeno 17.175 takvih nadzora. Izdano je 234 upozorenja, a uglavnom je riječ o nepoštivanju mjera fizičkog razmaka i nekorištenja zaštitne opreme, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

''U proteklom razdoblju izdano je oko 600 odluka kojima su realizirani zaključci Vlade vezani za prve dvije faze popuštanja. U međuvremenu su demobilizirana 32 objekta koja su prethodno stavljena u funkciju karantene, a trenutno je aktivno 15 takvih objekata. Budući da nema potrebe za dodatnim zdravstvenim kapacitetima, demobilizirano je svih šest objekata za tu svrhu'', kazao je. Božinović je izvijestio da je od 4. svibnja Državna intervencijska postrojba civilne zaštite započela s procesom raspremanja i transportiranja opreme u skladišta civilne zaštite.

Također je u odnosu na prošli tjedan izvršeno 276 repatrijacija te da je dosad ukupno repatrirano 2076 hrvatskih državljana.

U ovom trenutku je angažiranih 13.360 pripadnika snaga sustava civilne zaštite, zaključio je Božinović.

13:44 - U Zagrebu nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

13:41 - U Sisačko-moslavačkoj županiji jedan je novooboljeli pacijent od zarazne bolesti COVID-19.

"Novooboljeli pacijent svima nam treba biti podsjetnik kako i dalje uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas. Potrebno je poštivati sve propisane mjere zaštite kao i mjere provođenja osobne higijene i higijene kućanstva", poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Od ukupno dijagnosticirana trideset i četiri pacijenta oboljela od ove zarazne bolesti s područja Sisačko-moslavačke županije, sada su preostala još tri pacijenta, a ostali su ozdravili.

13:22 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od utorka su negativni, a u obradi je još 63 uzorka poslanih na analizu u srijedu. Ukupno je 115 zaraženih, 65 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2131 uzoraka.

S današnjim danom hospitalizirano je 11 pozitivnih pacijenta, 10 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran.

Ukupno je 564 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 31 slučaj kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:25 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri osobe su ozdravile. Ukupno je do sada oboljelo 47 osoba, a ozdravilo je njih 36. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, ukupno 1692.

- Po naputku Ministarstva zdravstva, svi odjeli Opće bolnice Varaždin će pregledati svoje liste čekanja te procijeniti stupanj hitnosti za svaki pojedini slučaj i nakon toga telefonski kontaktirati pacijente upravo tim redom. To zapravo znači da termini dodijeljeni prije korona krize nisu više važeći te se pritom mole pacijenti da u bolnicu ne dolaze ukoliko prethodno nisu bili kontaktirani od strane bolnice i dobili obavijest o novom terminu. Stoga se mole svi građani Varaždinske županije za strpljenje i razumijevanje te da ne dolaze mimo potvrđenih termina u bolnicu, a kako bi se izbjegle gužve i mogući nesporazumi - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

11:58 - Na području Splitsko-dalmatinske županije 4 su novooboljele osobe i to iz Splita 1, Imotskog 1, Solina 1 i Nerežišća 1, što je prvi slučaj zaraze na Braču.

Među novooboljelim osobama 3 osobe su iz samoizolacije dok je jedna osoba zdravstveni djelatnik, njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj koja se već 14 dana nalazi u samoizolaciji i nije u kontaktu sa djelatnicima niti korisnicima doma. Nakon isteka 14 dana osoba je testirana i njen nalaz na covid infekciju je pozitivan.

U odnosu na jučerašnji dan još je 49 osoba ozdravilo te je do sada ukupno izliječeno 371 osoba. 68 osoba je hospitalizirano. 142 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 8 osoba je na respiratoru od toga 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 9 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je ukupno zabilježeno 510 slučajeva zaraze korona virusom.

11:17 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije do četvrtka, 7.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije devet dana za redom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada su ukupno izliječene 92 osobe, a četiri su preminule, priopćili su iz županije.

11:02 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obavljeno je testiranje na koronavirus čak 168 uzoraka i - niti jedan nije pozitivan. Lijepa je vijest također da je od jučer još jedna osoba izliječena, što je već 101 izliječena osoba od ukupno 130 do sada oboljelih na području Osječko-baranjske županije.

U KBC-u Osijek i dalje je devet osoba na liječenju, od kojih je jedna na respiratoru, dok u Općoj županijskoj bolnici Našice na liječenju nema oboljelih od COVID-19.

U zadnja dva dana nije promijenjen niti broj osoba u samoizolaciji, ostao je na 210 osoba, a kao i ranijih dana policija je provjeravala poštivanje ove mjere. Provjerom dvije dojave građana utvrđeno je kršenje mjere samoizolacije u jednom slučaju (u Našicama), a u 56 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Na sedam stalnih nadzornih punktova na granicama županije policija je obavila provjeru propusnica kod 4.775 osoba. Svi su imali valjane dokumente.

11:00 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 37. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 303 osobe, 47 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 607 osoba.

10:57 - Devetnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 4 osobe uzimanjem uzoraka, pristigla su 4 negativna nalaza testiranja te se tijekom dana očekuju rezultati za 4 uzeta uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 343 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 175 osoba. 

10:56 - U Primorsko-goranskoj županiji još je samo 21 osoba s prisutnim covid 19 virusom, a prema najnovijim informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ ni danas nema novooboljelih. Do sada je ozdravilo ukupno 49 osoba, samo od jučer njih troje, a narednih dana očekuje se daljnji rast broja izliječenih. Kao što je već više puta naglašeno, osobu se smatra izliječenom nakon dva uzastopna negativna nalaza brisa, priopćili su iz PŽG-a.

10:42 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano 48 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. Na kućnom liječenju još ih se nalazi 4, u Zagrebu je 1 osoba, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji su izliječene 24 osobe. Prema pristiglim informacijama iz Klinike za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević očekuje se otpuštanje osobe iz Karlovca koja se već dulje vrijeme liječi u spomenutoj klinici. Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto 30 uzoraka.

U OB Karlovac trenutno su hospitalizirane 154 osobe, kroz hitni prijem je prošlo 150 ljudi, a u dosad otvorenim ambulantama je pregledano 578 osoba. U OB Ogulin ležećih je 50 pacijenata, a kroz ambulantni prijem ih je pregledano 87.
U samoizolaciji se nalazi 808 osoba, a u protekla 24 sata nije evidentirano niti jedno kršenje mjere.

Važno je napomenuti da se povećan broj osoba koje se vode pod mjerama samoizolacije odnosi većinom na prekogranične radnike koji se također vode u sustavu.
U karanteni Grabovac i dalje se nalazi 11 osoba pod mjerama samoizolacije.

10:39 - Dva nova slučaja zaraze koronavirusom iz Doma za starije i nemoćne u Koprivnici, priopćio je Županijski stožer u četvrtak.

Riječ je o korisniku i zaposlenici Doma za starije, kontaktima ranije oboljelih. Od početka epidemije u županiji su, tako, evidentirane 74 oboljele osobe.

Ukupno je sedmero preminulih u županiji od Covid-19 infekcije, od toga šestero iz Doma za starije.

“Obavještavamo javnost kako su pristigli rezultati testiranih uzoraka sa sumnjom na koronavirus izuzeti tijekom jučerašnjeg dana te su potvrđena dva nova slučaja oboljenja.

Riječ je o korisniku i zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kontaktima ranije pozitivnih osoba na koronavirus”, priopćili su iz Stožera.

10:17 - Na području Šibensko-kninske županije peti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Do danas je u našoj županiji oboljelo 90 osoba, a oporavilo se njih 63.
 
Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice liječe se u KBC Split i sva tri su na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 93 osobe, od čega je 23 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1612 uzoraka.

10:15 - Krapinsko-zagorska županija deveti je dan bez novooboljelih, a u protekla 24 sata ozdravila je još jedna osoba pa je sada ukupan broj onih koji su se oporavili 93 dok je aktivnih slučajeva zaraze 45. Do sada je testirano 1954 uzoraka, samo u protekla 24 sata uzeta su 93 brisa. U kućnoj je samoizolaciji 40 osoba.

10:02 - Na Braču je jedna osoba oboljela od koronavirusa i trenutno se nalazi u Kliničkom bolničkom centru Split na liječenju. Riječ je starijoj ženskoj osobi, treće životne dobi, iz Nerežišća.

Zarazu je potvrdila Epidemiološka služba u Splitu, a vijest je objavio Krizni stožer otoka Brača uz napomenu kako se nalaz druge osobe koja je imala simptome i bila podvrgnuta testiranju još očekuje.

Video: Dr. Gordan Lauc govori u kojoj smo fazi pandemije koronavirusa i što nas sve očekuje

"U tijeku su svi propisani postupci i procedure koje provode zdravstveni djelatnici u suradnji s našom epidemiološkom službom. Ušlo se u trag svim kontaktima koji će biti stavljeni u samoizolaciju nakon čega će se obaviti i dodatna testiranja", pojasnio je Krizni stožer.

Na Braču će tijekom dana biti obavljeno više testiranja koje će obaviti epidemiolozi iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

9:50 - Dvanaesti dan za redom nema novooboljelih osoba na području Zadarske županije, a broj ozdravljenih popeo se na 67. Do sada je testiran 1901 uzorak, a tijekom jučerašnjeg dana 86 uzoraka.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je hospitalizirana samo jedna osoba.

Aktivni nadzor provodi se nad 787 stanovnika , a istekao je za 2699 osoba.

9:20 - Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 76 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus.

9:17 - Prema podacima županijskog stožera civilne zaštite u Vukovarsko – srijemskoj županiji nema novooboljelih osoba od korona virusa tako da ukupan broj zaraženih, već 9 dana, stoji na 40. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, a kako se pojašnjava radi se o osobi koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma. U protekla 24 sata izliječene su 2 osobe iz Vinkovaca, te ukupan broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 28. U protekla 24 sata testirano je 38 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1308. U samoizolaciji na području županije nalazi se 434 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nije bilo kršenja mjere samoizolacije. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 6 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničar, i 1 drugi zdravstveni radnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

9:15 -  Bjelovarsko-bilogorska županija dvadeset i drugi dan je bez novozaraženih COVIDOM 19, a 2 osobe s područja županije su ozdravile. U posljednja 24 sata testirane su četiri osobe, za jednu je stigao negativan nalaz, a za troje se nalazi još očekuju.

Od početka pandemije koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije bilo je 10 osoba zaraženih, od kojih je do sada 9 ozdravilo i ostaje još samo 1 osoba zaražena koronavirusom.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 496, a u posljednja 24 sata policija je zabilježila 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 52 do sada. Od početka pandemije policija je izvršila kontrolu poštivanja mjera samoizolacije 3766 puta.

8:23 - "Ima nekolicina pacijenata koji su na intenzivnoj. Ako se radi o starijima i s kroničnim bolestima onda su takvi više ugroženi. Svim našim sugrađanima i bolesnicima dajemo adekvatnu skrb", kazao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović za N1.

"Prema preporukama epidemiološke službe napravili smo opsežni pregled, od 45 nalaza djelatnika svi su negativni, 21 nalaz pacijenta je neagativan, svi koji moraju biti u samoizolaciji i izolaciji su smješteni", kazao je ravnatelj KBC-a na pitanje o situaciji nakon saznanja da je jedan pacijent koji se liječio na Firulama pozitivan na koronavirusom.

7:07 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da su serološka testiranja na antitijela već započela u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Najavio je da bi vrlo brzo mogle početi raditi i teretane, uz posebne uvjete, a s epidemiološke strane mogući su i koncerti na otvorenom, no za to je potrebna dozvola Stožera s obzirom na važeću odluku o zabrani javnih okupljanja, kao i pridržavanje distance te nošenje maski.

Moći će se i na plaže, a Capak smatra kako oko toga neće biti problema uz disciplinu građana i držanje fizičke distance. Ističe da je bitno da se ne prilazi blizu ljudi jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. 

7:00 - Predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz rekao je u srijedu za RTL da će objedinjene rezultate seroloških testiranja na koronavirus imati za desetak dana, ali i da je vjerojatno da 95 posto Hrvata nije prokuženo te da i dalje trebamo biti oprezni.  

Vezano za službene podatke Slovenije i Češke prema kojima je prokuženost virusom u populaciji između dva i četiri posto, rekao je da je to relativno niska prokuženost, odnosno da je dva do četiri posto populacije ili preboljelo ili je bilo u kontaktu s Covid virusom. 

"U Hrvatskoj je za očekivati slične rezultate, što nam govori da moramo biti oprezni, da čuvamo sebe i bližnje te da se držimo preporuka. Znači oprez - još uvijek više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, nema stečenu imunost na SARS-CoV-2 virus", upozorio je Puljiz. 

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar hadezeovci za Milorada
hadezeovci za Milorada
14:25 07.05.2020.

U Šveckoj danas 91 umro, a nisu prikupili ni pola podataka, auuu što rade ovi Šveđani.

Avatar southman
southman
12:53 07.05.2020.

U zadnjih tjedan dana samo zdravstveni djelatnici i bolesnici u bonicama pozitivni !?

DU
Deleted user
12:35 07.05.2020.

Sljedeća 2 tjedna su ključna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije