Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

U Karlovačkoj županiji pozitivno 10 učenika te dvoje zaposlenika škola

Koronavirus
Foto: PIXSELL
23.09.2020.
u 13:55

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako vjeruje da je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi bilo u kontaktu s virusom, što još nije dovoljno za "imunitet krda" za koji bi se trebalo zaraziti daleko više ljudi.

U posljednja 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1268. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Dvije osobe su preminule.

13:55 - Novih 15 osoba zaraženih koronavirusom zabilježeno je u Krapinsko-zagorskoj županiji u zadnja 24 sata, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

S područja Grada Krapine pet je novozaraženih osoba, po dvije iz općina Đurmanec i Radoboj te po jedna s područja općina Desinić, Gornja Stubica, Kraljevec na Sutli, Mače, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela. Iz Stožera ističu kako je riječ o poznatim kontaktima ranije oboljelih osoba. U protekla 24 sata ozdravilo je pet osoba. Pristiglo je i 118 negativnih nalaza, a rezultati jednog uzorka još se čekaju. Trenutno je u 100 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji je 688 osoba.

13:47 - Od ukupno pristiglih 178 nalaza (16 Ogulin, 162 Karlovac), u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji bilježimo 13 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 . Oboljelo je 6 muškaraca i 7 žena. Deset osoba je iz Karlovca, dvije osobe iz Ozlja i jedna osoba iz Ogulina.  Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 294  osobe.  U samoizolaciji se nalazi 458 osoba. 

U Karlovačkoj županiji ukupno je 10 učenika pozitivnih na COVID-19 te 2 zaposlenika škola. Osam razrednih odjela se nalazi u samoizolaciji, 182 učenika te 14 zaposlenika.

Inspekcijski nadzori SZC: Područje grada Karlovca: trgovine- 6, uslužne djelatnosti -2, ugostiteljski objekti-4. Nisu utvrđene nepravilnosti.

12:52 - U Međimurju su evidentirane tri novozaražene osobe. U samoizolaciji su 674 osobe. Trenutno su 53 aktivna slučaja. Deset osoba je i dalje nepoznate epidemiološke anamneze, 19 ih je zaraženo na svadbi, petero su kontakti s oboljelima koji su prisustvovali svadbi... 

- Epidemiološka situacije se stabilizirala, ali Stožer apelira na dosljedno poštivanje mjera naročito kod organizacije svadbenih i drugih obiteljskih svečanosti s naglaskom na broj osoba, održavanje fizičke distance te održavanje higijene ruku - poručuju u Stožeru. 

12:05 - U Ličko-senjskoj županiji 12 je novih osoba zaraženih koronavirusom u zadnja 24 sata, od kojih devet u Gospiću, dvije u Otočcu i jedna u Novalji, a za sve njih još traje epidemiološka obrada s utvrđivanjem kontakata.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u srijedu su priopćili kako je u toj je županiji od početka pandmije Covid -19 ukupno zaraženo 160 osoba, trenutno je 54 aktivnih slučajeva, 104 je izliječenih, a dvije su osobe umrle. Najviše aktivnih slučajeva je u Gospiću (24) i Otočcu (19), a pojedinačnih ima još u Perušiću, Korenici, Senju, Novalji i Vrhovinama. U samoizolaciji je trenutno 259 osoba.

12:00 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Nova Kapela (1), općina Sibinj (1) i općina Garčin (1). Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 612, dok je broj aktivnih slučajeva 63 (49 aktivnih osoba manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 13 osoba (isto kao i prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 736 osoba (84 osobe više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 96 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 84 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

11:19 - Proteklog dana u Zagrebu je zabilježeno 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, te je broj aktivnih slučajeva 483, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata testirano je 1142 uzoraka, a ukupno je u Zagrebu napravljeno više od 2000 testiranja s obzirom na to da se testira i u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Mjera samoizolacije određena je za njih 190, a 49 osoba je izliječeno. Među novozaraženima 11 ima negativnu epidemiološku anamnezu,13 su kontakti ranije pozitivnih, devet oboljelih je u jednom sportskom klubu, jedan slučaj je uvoz iz BiH, jedan iz Crne Gore, a četiri osobe su došle s godišnjih odmora.

Šostar je izvijestio da je u posljednja 24 sata potvrđen koronavirus kod tri učenika srednje škole te kod jedne učiteljice osnovne škole. Samoizolacija je određena za 16 srednjoškolaca te 23 osnovnoškolca

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je kroz domove zdravlja prošlo 270 osoba, a samoizolacija nije određena ni za jednu osobu. Kroz domove zdravlja na testiranje su upućene 244 osobe.

Na drive-in punktovima uzeto je 284 uzoraka.

11:07 - Na području Zadarske županije 5 je novooboljelih osoba. Riječ je o muškim osobama sa područja Grada Zadra (4) i Sukošana (1). Testirane su 202 osobe, pod aktivnim nadzorom su 364 osobe, a istekao je za njih 7327. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 bolesnika od kojih je jedan na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

11:00 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 26 osoba, izvijestio je u srijedu županijski stožer civilne zaštite. Riječ je o tri muškarca iz Dubrovnika, od kojih jedan ima utvrđenu epidemiološku vezu vezu, kao i muškarac iz Župe dubrovačke za kojeg epidemiološka obrada još traje. Pozitivni su i dva muškarca i žena koji nemaju prebivalište u županiji.

Među 26 izliječenih njih 16 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja, Slivnog i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 16 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji je 439 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 358 uzoraka. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:57 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba, iz Knina, oboljela je  od COVID-19 infekcije.
Trenutno su 24 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 46 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 97 osoba.

10:48 - U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 289 uzoraka od kojih je 11 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Četiri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Belišća te općina Darda, Strizivojna i Vuka. 
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 19 pacijenata oboljelih od COVID-19, s tim da su sada tri pacijenta na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 21 kontakt novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 445 osoba.  Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a samoinicijativno je obavila provjeru 85 osoba, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije bilo kršenja te mjere.

10:42 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 623 obrađena testa danas su 52 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 30, Kaštela 1, Omiša 2,Sinja 7, Solina 3, Trilja 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Jelse 1, Podbablja 2, Sućurja 1 i Podstrane 1 osoba.

Od 52 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 23 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1186 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 47 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

10:22 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 17  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno su aktivna 192 slučaja, izvijestio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Jedna je novooboljela osoba u Zaprešiću, šest u Velikoj Gorici, dvije osobe u Dugom Selu, dvije u Vrbovcu, tri u Svetom Ivanu Zelini, te po jedna osoba u općinama Križ, Rugvica i Bedenica. Izliječeno je deset osoba, a jedna je osoba umrla.

Od novooboljelih, 11 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 48 osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije evidentirano je 700 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 493 osobe, a 15 ih je umrlo.

10:03 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod svih novodetektiranih COVID-19 pozitivnih osoba radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a liječe se kod kuće.

- U jednom od navedenih slučajeva radi se o učeniku nižih razreda jedne osnovne škole s područja Grada Varaždina, pa su 21 dijete s po jednim roditeljem i učiteljicom stavljeni u mjeru samoizolacije. U istom razdoblju imamo i deset novih osoba koje su se oporavile, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 14, a navedenoj brojci i dalje pribrajamo dvije hospitalizirane osobe iz druge županije - kažu u Stožeru. 

9:50 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca i 1 iz Vrbanje). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 750,  od kojih je  667 osoba  izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 7 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 154 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10719.

U samoizolaciji na području županije je 298 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 3 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 2 druga zdravstvena radnika) U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 10  radnika (1 liječnik, 6 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika, u samoizolaciji nalazi se 9 nastavnika. Od COVID-19 oboljelo je 10 učenika, u samoizolaciji se nalazi 199 učenika.

9:34 - Danas je 10 novozaraženih osoba i 28 ozdravljenih. Šest su kontakti s ranije zaraženima. Iz Doma za starije u Delnicama nema danas novozaraženih. 71 je aktivan slučaj u PGŽ- u, 392 osobe u samoizolaciji.

9:13 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze COVIDOM-19. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, a jedna novooboljela osoba s područja je općine Đulovac. Četiri osobe oporavile su se i skinute su s evidencije oboljelih tako da su trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 63 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u našoj županiji 435 osoba.

9:12 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 300 uzoraka briseva (164 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku.

Izliječeno je sedam osoba. Trenutno je devet aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 46 osoba.

9:04 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Petrinje koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

8:16 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen jedan novi slučaja zaraze virusom SARS - CoV-2, a riječ je o osobi mlađe životne dobi s đurđevačkog područja.

8:15 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako vjeruje da je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi bilo u kontaktu s virusom, što još nije dovoljno za "imunitet krda" za koji bi se trebalo zaraziti daleko više ljudi.

"Ako uzmemo u obzir serološka testiranja koja smo napravili nakon prvog proljetnog vala, gdje smo pokazali da je broj onih koji su došli u kontakt sa virusom 25 do 30 puta veći od broja zaraženih, onda bi ta brojka sad bila negdje oko 370 do 450 tisuća, dakle oko 400.000 ljudi u Hrvatskoj je došlo u kontakt s virusom", zaključio je Capak za Dnevnik Nove TV.

Dodao je kako će se ponavljati serološka testiranja, a da bi se u Hrvatskoj postigao efekt "imuniteta krda" moralo bi se zaraziti daleko više ljudi, oko 70 do 80 posto populacije, što je teško za očekivati u ovoj godini.

Ključne riječi

Komentara 2

KE
Kendra
12:39 23.09.2020.

Prvo, trajni imunitet nije dokazan, za sada se pretpostavlja 3 mj , ali pojedini se opet zaraze i prije isteka ta 3mj. Švedska koja je htjela postići imunitet krda nije to postigla, o tome govore sami. Dakle, ja ne znam zašto Capak priča o tome bez ikakve znanstvene podloge i dokaza. Nevjerojatno je kako se zbunjuje ljude nagađanjima! Držite se mjera zaštite i nadajmo se uspješnom i sigurnom cjepivu. Nitko iz struke ne može danas reći više od toga.

DU
Deleted user
09:46 23.09.2020.

Kaj sad??? Trebamo se zaraziti ili ne? Zakaj onda brnjice, zakaj lockdown??? Tko tu koga???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije