Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U RH

39 zaraženih: Osoba iz uskog kruga obitelji iz Ernestinova pozitivna na koronavirus

koronavirus u Osijeku
Foto: Davor Javorović/Pixsell/Ilustracija
1/10
14.03.2020.
u 22:49

U Hrvatskoj je dosad ukupno testirano 649 uzoraka, a pod zdravstvenim nadzorom je 6842 osoba

U Hrvatskoj su zabilježena 39 slučajeva zaraze. Zaraženo je jedno dijete iz zagrebačkog vrtića, te će sva ostala djeca i njihove tete biti u samoizolaciji. Zbog koronavirusa od ponedjeljka se obustavlja nastava u školama i na fakultetima u cijeloj zemlji. Neće raditi ni vrtići.

22.47 – Još jedan nalaz iz Slavonije pozitivan je na koronavirus, a riječ je o osobi iz uskog kruga zaražene obitelji iz Ernestinova kod Osijeka. Ukupno je troje oboljelih u KBC Osijek. Čekaju se rezultati za još 11 uzoraka, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite.

21:09 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je nemoguće prognozirati vrhunac epidemije i da je to više osjećaj epidemiologa, ali kaže da će sljedeća dva do tri tjedna biti kritično, piše N1. Do sada zaraženi su oni koji su putovali pa se vratili u Hrvatsku s koronavirusom, a pozitivno je što su zaraženi mlađi i dobrog zdravstvenog stanja i nije zabilježena bolest kod starijih ili kroničnih bolesnika koji spadaju pod rizične skupine. Čak i ako se dogodi smrtni slučaj, Capak kaže da nema razloga za paniku.

20:20 – Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se broj zaraženih zasad nije povećao.

– Sve restriktivne mjere su dobrodošle jer smanjuju mogućnost zaraze i lokalne transmisije virusa. Međutim, isto tako, u ovom trenutku ne možemo zabraniti normalno odvijanje svih životnih okolnosti u Republici Hrvatskoj. Stoga se sve takve mjere pomno promišljaju i plasiraju u trenutku kad one daju najbolje i najučinkovitije rezultate – rekao je za Dnevnik Nove TV.

19:21 – Pet članova obitelji zaraženih supružnika iz Ernestinova i sedam nevezano za njih je testirano, uzorci su poslani u Zagreb, rezultati se očekuju noćas.

VIDEO Gužva na Bregani

19:18 – U Hrvatskoj je dosad ukupno testirano 649 uzoraka i u ovom trenutku je još 13 uzorka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do sad je stavljeno 6842 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

18:37 – Općina Ernestinovo odakle dolaze prvi zarazeni u Slavoniji izdala je niz mjera: žene u projektu “Zaželi” će samo dostavljati hranu i lijekove i opremljene su zaštitnom opremom, otkazana su sva okupljanja poput sportskih natjecanja i misa u crkvi, ugostiteljski objekti će raditi do 18 sati. Kako je istaknuto u subotu navečer na sjednici Kriznog stožera jedinica lokalne samouprave, Grad Osijek zatvara vrtiće, prvih dana će raditi samo dežurstva. Razgovarali su i o tome da se s nacionalne razine zatraži da se odobri jednom roditelju ostanak kod kuće koji imaju vrtićku i školsku djecu nižih razreda bez obzira na to gdje su zaposleni.

17:53 – Koronavirusom je zaražen i jedan Sirijac koji se nalazi u azilu u Porinu.

–  Jučer navečer smo razgovarali telefonom s Crvenim križem i gradskim stožerom i saznali za taj slučaj. Radi se o Sirijcu koji je vraćen iz Austrije, na granici mu je propisana mjera samoizolacije koju je u Porinu jako teško provesti te se radi o nediscipliniranoj osobi – rekao je Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, pišu 24 sata. Sirijac je na kraju ipak prihvatio propisanu mjeru.

16:26 – U Europi se pogoršava situacija sa širenjem koronavirusa, raste broj zaraženi i u EU i u Hrvatskoj, a Hrvatska poduzima sve mjere da se uspori taj ritam, rekao ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Mjere su intenzivne i što se tiče epidemiološke situacije i situacije na granici, naglasio je.

Rekao je i da uvode posebni režim za hrvatske vozače kamiona koji dovoze robu u Hrvatsku, istaknuvši da se opskrba se ne smije dovesti u pitanje.

Policija će biti u pomoći sanitarnim službama, a suradnja već funkcionira, dodao je. Rekao je i kako ima lažnih vijesti vezano za širenje koronavusa, a nadležne službe to će provjeravati.

koronavirus u Osijeku
1/18

16:15 – U Hrvatskoj je još jedna osoba zaražena koronavirusom, objavio je Stožer civilne zaštite pa je sada ukupno 38 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Pod nadzorom je 6.300 ljudi.

– Od jutros imamo jednu pozitivnu osobu u Hrvatskoj, stigla je iz Rumunjske s određenog natjecanja. Do sada je napravljeno 640 uzoraka – objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Ima blažu temperaturu i blage simptome, a svi pozitivni od ranije su zasad dobro – rekla je dr. Alemka Markotić.

15:13 - Stožer civilne zaštite Istarske županije objavio je kako je broj kreveta za osobe u karanteni u odjelu infektologije povećan s 8 na 20, a u tijeku je dodavanje još njih 5. Također, u planu je osloboditi još jedan relativno veći prostor koji će se čuvati ako dođe do pogoršanja situacije. 

U Istarskoj županiji trenutno je 6 osoba zaraženo, a čekaju se rezultati za još jednu osobu. Njegov će se uzorak testirati sutra ujutro u Zagrebu. Dva uzorka koja su se posljednja testirala, negativna su. 

Mjere moraju predstavljati garanciju i sigurnost, kako tvrde iz Stožera, te apeliraju na sve građane da se drže danih uputa. 

Svi će trgovački centri, prehrambene trgovine i benzinske postaje biti otvorene do 18 sati. Ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni prestaju raditi do 14. travnja. 

VIDEO Dezinficiranje tramvaja u Zagrebu

U trgovačkim će se centrima kontrolirati koliko osoba ulazi te će se na blagajnama označiti linije iza kojih osobe u redu moraju stajati kako bi razmak bio primjeren propisanim uputama. 

S obzirom na to da je jedan djelatnik Županijskog suda pozitivan na koronavirus, pregledani su njegovi kontakti te prostor u kojem je radio se dezinficira. Predviđeno je da će od ponedjeljka Sud normalno raditi. 

14:43 - Na graničnom je prijelazu Dubrava Križovljanska u posljednja 24 sata izdano oko 600 rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Trećina od tih 600 osoba ima prebivalište na području Varaždinske županije, dok su ostali nastavili put prema svojim prebivalištima, dodao je.

Sukladno toj situaciji, županijski Stožer je u subotu donio odluku o novim preporukama i preventivnim mjerama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Između ostalog, trgovačkim se centrima preporučuje ograničavanje broja ljudi koji istovremenu borave u centru, više pročitajte ovdje

14.20 - Muzej grada Splita prema preporuci županijskog Stožera civilne zaštite i mjera sprječavanja širenja koronavirusa, ograničit će svoju izložbenu djelatnost i zatvoriti Podrume Dioklecijanove palače i Galeriju Emanuela Vidovića, priopćeno je u subotu.

14:05 - Trenutačno su u sisačkoj Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić dva pacijenta s potvrđenom dijagnozom COVID-19. Više pročitajte ovdje.

13.00 - Zbog pojave pozitivnih osoba na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, županijski stožer izdao je upute.

- Mole se građani koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa da se ne javljaju izravno u KBC Osijek nego da se jave Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na dežurni broj telefona 031/225-717 gdje će dobiti informaciju o daljnjem postupanju. Također je važno da te osobe ograniče svoje kretanje i kontakte. Građane molimo da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite - apeliraju iz stožera.

12:10 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, a u karantenu je tijekom noći stiglo 16 osoba, među kojima je i 14 radnika Brodosplita, koji su došli s privremenog rada u Italiji, tako da ih je u karanteni ukupno 47. 

U samoizolaciji je 298 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među 47 osoba u karanteni je 25 hrvatskih državljana, a 22 su stranci. Iz Stožera su ponovno pozvali da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja, a kafići i noćni klubovi da se strogo pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Video:  20 novosti o koronavirusu

"Napominjemo da su  svi građani dužni pridržavati se uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite i upozoravamo osobe u samoizolaciji da njihovo nepridržavanje uputa za samoizolaciju za sobom povlači prekršajnu i kaznenu odgovornost", priopćili su iz Stožera.

11.45 - Zadar nakon šest godina prvi put neće biti domaćin svjetske utrke Wings for Life, zbog epidemije koronavirusa otkazane su i Zadranima bitne košarkaške utakmice, dakako i sve druge sportske manifestacije. Iako Zadarska županija do subote ujutro nije zabilježila niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

11:22 - Prvih dvoje zaraženih u Osijeku su supružnici, a oboje su hospitalizirani. Više pročitajte ovdje.

9:58 - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da će sanitarni inspektori na granicama uzimati samo broj telefona i mjesto gdje čovjek putuje. "Inspektori više neće ispisivati rješenja već će na ruke našim državljanima i strancima davati štampane obavijesti. Ta će procedura trajati oko dvije minute", kazao je Capak.

9:40 - Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. Više pročitajte ovdje.

9:38 - Na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Makarske odlučeno je da se zatvori Dječji vrtić ”Biokovsko zvonce”, a Gradska uprava s građanima će biti - online zbog uvođenja novih mjera i planova za prevenciju širenja koronavirusa.

Do 1. travnja bit će zatvorene škole,  preduvjeti za online nastavu osigurani, a i Dječji vrtić ”Biokovsko zvonce” također će dotad biti zatvoren i to od 17. ožujka, uz obvezu organiziranja dežurstva za korisnike koji nemaju drugih mogućnosti zbrinjavanja svoje djece.

Video: Gužva na granici

Gradski sportski centar Makarska zatvara se, a otkazuju se i sva sportska događanja na području Makarske.

Od slijedećeg tjedna u makarskoj Gradskoj upravi neće biti rada sa strankama i svim javnim ustanovama i poduzećima u vlasništvu i suvlasništvu Grada Makarske - Gradski sportski centar Makarska, Dječji vrtić Biokovsko zvonce, Gradski muzej, Gradska galerija Antun Gojak, Gradska knjižnica, Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA, Vodovod d.o.o. Makarska, Stambeno gospodarstvo Makarska i Makarski komunalac.

S građanima će se komunicirati putem telefona i/ili elektroničke pošte, stoji u priopćenju.

Stožer Civilne zaštite Grada Makarska preporučio je sportskim klubovima, teretanama i udrugama koje se bave sportom i rekreacijom te ostale udruge civilnog društva da obustave sve aktivnosti do 1. travnja 2020.

Također, apelira se na građane i goste na području Makarske da prate obavijesti i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

9:10 - "Sastaje se i ekspertna skupna Kriznog stožera. Razmišljamo o idućim koracima. Za sada je situacija dobra. Promišljamo i gledamo i napravit ćemo sve što je bitno za zdravlje hrvatskih građana", kazao je ministar Vili Beroš na ulasku u Vladu.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da imamo dovoljno zaliha hrane. "Otkad je sve počelo potrošnja je porasla za 11 posto, četvrtak je bio kritičan, potrošnja je porasla više od 58 posto u odnosu na isti dan prošle godine", kazao je ministar.

8:56 - U Hrvatskoj je potvrđeno 37 oboljelih od koronavirusa. Stožer je na konferenciji za medije kazao da je potvrđeno još pet novih slučajeva.

7.45 - Brodsko-posavska županija objavila je kako se događaji i javna okupljanja bilo koje vrste i bez obzira na broj sudionika preporuča odgoda, odnosno otkazivanje istih do daljnjega. Organizatori koji unatoč ovoj preporuci ipak odluče održati javno okupljanje preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i dužni su provesti sve najviše higijenske standarde propisane od Stožera civilne zaštite RH i nadležnih institucija, što uključuje osiguranje punktova s dezinfekcijskim sredstvima te davanje jasne upute sudionicima da se suzdrže od rukovanja i bližeg socijalnog kontakta. (V. Balen)

6:45 - Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predsjednikom i potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima Klubova zastupnika oko  aktivnosti koje se poduzimaju na suzbijanju epidemije koronavirusa bit će u 9 sati u Banskim dvorima. Nakon toga u Banskim dvorima bit će održan i sastanak predsjednika Vlade s članovima Nacionalnog kriznog stožera

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

6:40 - Nacionalni stožer ujutro će imati konferenciju za novinare o novim informacijama

6:36 - Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u petak kako će djeca koja su pohađala zagrebački vrtić u kojem je bilo zaraženo dijete biti u samoizolaciji, epidemolozi će odraditi posao, a vrtić neće raditi dok se ne obavi dezinfekcija.

"Poduzet će se mjera da netko od roditelja ostane s djecom i on će također s djecom biti u samoizolaciji", rekao je Capak za Dnevnik Nove TV dodavši kako djeca koja će biti u samoizolaciji ne smiju 14 dana imati kontakt s vanjskim svijetom.
Napomenuo je kako su u Zagrebu, osim Klinike za infektivne bolesti još dva centra spremna za provedbu testova na koronavirus, što bi značilo da se u 3 smjene može odraditi 200 testova po punktu. To znači 600 testova u tri smjene dnevno, rekao je Capak.
Dodao je i kako Split, Osijek i Rijeka rade pripreme za otvaranje centara.
Na upit hoće li Zagreb u karantenu, istaknuo je da su takve informacije koje kruže po društvenim mrežama lažne vijesti  i širenje panike, što treba procesuirati.

Tema: Koronavirus

Ako sumnjate da imate koronavirus ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

Ključne riječi

Komentara 54

DU
Deleted user
17:41 14.03.2020.

Vratili se iz Italije, vratili se iz Njemačke, vratili se iz Rumunjske, vratili se iz..... ZATVARAJ JEB. GRANICE

Avatar Diavolo
Diavolo
17:13 14.03.2020.

ispada da su svi zaraženi dosli izvana? pa onda je matematika jasna, ako se granice zatvore na 2 tjedna mogli bi izbjeći žarište

FO
FONZA
18:07 14.03.2020.

Ja koliko vidim mi imamo epidemiju - sirenja panike....u kojoj orkestrirano ucestvuju novinari,televizija i briselska masonerija....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije