Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA GRMOJA:

HDZ je za otvaranje arhiva jer u vodstvu nema nikoga iz bivšeg režima

15.12.2016., Zagreb - Sabor glasovanjem o proracunu za 2017. godinu i drugim raspravljenim tockama dnevnog reda zavrsava svoju drugu sjednicu. Nikola Grmoja. photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.03.2017.
u 19:43

Nije u redu da građanima namećemo stroga pravila poslovanja, a u Vladi se novac nekontrolirano dijeli kao među djecom, kaže Grmoja

S Nikolom Grmojom, političkim tajnikom Mosta i kandidatom za dubrovačko-neretvanskog župana, razgovarali smo o aferama Dnevnice, Brat, Kum, HNS, lokalnim izborima i ostalim aktualnim temama.

Kako komentirate da je u Vladi netko godinama krao dnevnice, a to nitko nije primijetio?

Nakon izbijanja afere prvi sam se založio za strože kontrole. Taj oblik kriminala treba najstrože sankcionirati, riječ je o novcu poreznih obveznika. Sustav treba osuvremeniti, nije u redu da građanima namećemo stroga pravila poslovanja, a u Vladi se novac nekontrolirano dijeli kao među djecom.

Uputili ste u saborsku proceduru izmjene Zakona o državnom arhivu iako se niste dogovorili s HDZ-om?

Zakon smo dogovarali sa strukom i, nakon primjedbi i izmjena koje smo unijeli, mislim da je odlično napravljen, jedan je od liberalnijih u Europi. Neki zastupnici HDZ-a interesirali su se i njima smo ga dali na uvid. Jako su zadovoljni i očekujem potporu svih zastupnika u Saboru.

Što kaže Andrej Plenković?

Mislim da HDZ neće biti protiv ovakvog zakona. U vodstvu sadašnjeg HDZ-a ne vidim nikoga tko bi bio povezan s bivšim režimom i tko bi imao motiva biti protiv.

Hoće li zadržavanje cijene plina imati loš utjecaj na HEP?

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pomno je sagledavalo cjelokupnu situaciju u području cijene plina, kao i svaku pojedinu komponentu cijene. Smatrali smo da u cijelom plinskom lancu postoji prostor, i to kroz racionalizaciju poslovanja i konsolidaciju tvrtki koje su na tržištu plina. Državne tvrtke neće biti ugrožene. Naše su postavke jasne. Energetika u službi gospodarstva i maloga čovjeka. Ovim mjerama gospodarstvo će dobiti dodatnu financijsku injekciju od 90,000.000 kn, a građanima smo zadržali istu cijenu. Ovo je uspjeh cijele Vlade. Cijena opskrbne marže od 2014. do 2016. povisila se gotovo 50%, a da to nije bilo dovoljno opravdano njihovim troškovima. Sljedeći tjedan Ministarstvo je pozvalo lokalne distributere i opskrbljivače na razgovore na kojima ćemo predočiti viziju razvoja tog sektora.

Kako komentirate premijerovo ignoriranje zahtjeva Mosta za ostavkom vodstva HNS-a? Primio je Šukera i nije mu rekao ni riječi.

Poruka nije dobra. Zašto nisu spominjali naš zahtjev, trebalo bi pitati premijera Plenkovića koji je i predsjednik HDZ-a, kao i većina članova Izvršnog odbora HNS-a, pa bi trebao imati stvaran politički utjecaj na te ljude. Ili neka vrate iskaznice HDZ-a ili neka na njih utječe da se stanje u hrvatskom nogometu promijeni. To su očito shvatili i naložili Sportskoj inspekciji da intervenira te da HNS mora uskladiti svoj ustroj sa Zakonom o sportu. Most će pomno promatrati što se događa.

Vjerujete li ministru Goranu Mariću da nije znao kako su mu brat i šogor zaposleni u Hrvatskim željeznicama?

Moguće je. Ne želim u to ulaziti. Kada sam rekao da je to loša poruka, nisam htio optužiti Marića, rekao sam da odgovornost možda snosi i uprava i ministar Butković. Koliko čujem, taj je čovjek kvalitetan, ali vlast mora voditi računa kakvu poruku šalje određenim imenovanjima.

I Most je sebi dopustio aferu s kumom Bože Petrova.

Ja sam odmah rekao da je to loša poruka i zato je čovjek odustao, a namjera nam je bila dobra, željeli smo dovesti čovjeka koji će pomoći da se stanje u Hrvatskim vodama riješi.

Kako ocjenjujete suradnju Mosta s HDZ-om?

Suradnja je konstruktivna, ne slažemo se u svemu, ali kompromisom i razgovorima pokušavamo doći do rješenja.

Koliko vas pogađaju priče o preslagivanju?

Ne pogađaju nas nimalo. Tko pokušava mostovce omekšati i uplašiti takvim pričama, neka se sjeti kako smo se prošli put ponašali. Ako se HDZ može i želi s nekim presložiti, ne bojimo se ni oporbenog statusa, a ni izbora.

Ali, prema nekim anketama, Živi zid vas je pretekao.

Po nekim anketama oni su ispred nas, po drugima smo mi. U svakom slučaju imamo oko 9% što i nije drastičan pad rejtinga u odnosu na izbore, kada smo nakon kampanje imali 11% i bili relevantan politički faktor bez kojega se ne može sastaviti Vlada.

Pravi rejting vidjet ćemo na lokalnim izborima. Što očekujete?

Puno bolje rezultate nego što smo dosad imali u lokalnim sredinama. Želimo obraniti svoje gradove, ali želimo i više načelnika, gradonačelnika i župana. Most je izvorno lokalna politička priča koju su ljudi prepoznali i dali nam povjerenje, a onda se to ponovilo i na nacionalnoj razini. Sada je vrijeme da se vratimo korijenima i pokažemo da smo i dalje najbolji izbor.

Vi se natječete za dubrovačko-neretvanskog župana, Jambo tvrdi zato što se bojite njega u Metkoviću?

U Metkoviću se natječe naša gradonačelnica Katarina Ujdur koja odlično radi. Katarina nam je vodila financije i njezina je zasluga što smo vratili dug. Ja idem u težu bitku, za županiju. Ne bojim se nikoga, a najmanje gospodina Jamba koji zaboravlja da smo ga već pobijedili.

Predstavili ste kandidate za Zagreb i Split. Što je s ostalim većim gradovima?

Imat ćemo kandidate u Osijeku, Rijeci, Šibeniku, Zadru, Imotskom... U Dubrovniku je Maro Kristić, u Omišu Ivo Tomasović, zamjenik Ivana Kovačića, branit ćemo i Vrgorac, a u Pločama ćemo podržati nezavisnog kandidata Niku Orepića. Imat ćemo i kandidate za župane. Marko Sladoljev još nije predstavljen, ali riječ je o izuzetno kvalitetnoj osobi koja je antipod dosadašnjem načinu vladanja Zagrebom. Slično je i s Pauletićem u Splitu.    

>>Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

>> Grmoja: Moguće je da je Saucha kriv, ali je i možda samo bio aljkav

>> Grmoja o novim nepravilnostima s dnevnicama: 'Božo Petrov nije imao kartice, dnevnice... pa mi s time nemamo problema'

Komentara 10

KA
kapunjohan
20:33 10.03.2017.

Arhivi se moraju otvoriti ,bezuvijetno,,mnogi su protiv jer bi ih mogli naći kao suradnike, a njihove najmilije ,koji su nešto stariji, kao i aktere nečasnih radnji. Nevjerovatno je, da jedan LJeljak sam, može više toga iztražiti nego svi povijesničari uu hrvatskoj ili ti država Hrvatska.Ako već ,,država,, odnosno nosioci funkcija ne žele raditi na tim poslovima ,mogli bi se povijesničari organizirati u neku svoju udrugu i skupnim snagama raditi na obradi konkretnih podataka a onda i prisiliti ,,državu,,da se klima za to promijeni.

VL
vlatkowalter
06:47 11.03.2017.

grmoja,nećeš proći na izborima,ako se ne promjeni do toga rtoka Ovršni zakon. sam prijedlog izmjena i dopuna u prvim čitanju je obična kozmetika,to morate promjeniti. puna su ti usta bila da će se promjeniti u interesu ovršenika, a od toga do sada ništa.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:50 10.03.2017.

Hrvatske plaće a Švicarske kazne gdje to ima osim u našem selu gosp grmoja, na temelju izmjena ovršnog zakona koji je u normalnom i uređenom svijetu nemoguć dobili ste glas napaćenog naroda a sad ni slovca ni spomena istome, malolo pre sramotno, nećete proći dobro na lokalnim izborima vjerujte mi, izdali ste biračko tjelo kako most tako i hdz-e, da obraza imate to je prvi zakon koji bi promjenili a ne se bavili ostavštinama kriminalnih radnji bivše vlasti, za to je zaduženo pravosuđe vaše je da mjenjate nakaradne zakone pa će onda i pravosuđe proradit, odnarodili ste se a to narod odma vidi, pod hitno mjenjajte zakon inače znate i sami šta sljedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije