Naslovnica Vijesti Hrvatska

U HDZ-u kalkuliraju da bi najbolje bilo da se izbori održe tek 2012.

U HDZ-u smatraju da izborima ne treba prekidati zamah novih ministara
30. prosinca 2010. u 22:00 400 komentara 6 prikaza
\'30.12.2010., Vlada RH, Banski dvori, Markov trg 2, Zagreb - Sjednica Vlade, posljednja u ovoj godini, a prva za nove ministre i potpredsjednike Vlade. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, Petar Cobank
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na izbore koji su se u srijedu u Saboru naveliko zazivali oporba bi se mogla još dobro načekati. Jer u HDZ-u kalkuliraju da bi bilo najbolje da se oni održe tek u ožujku 2012. godine.

Udovoljili partneru

Potvrdili su nam to i u samom vrhu HDZ-a, u kojem o odgađanju izbora do krajnjeg ustavnog roka već neko vrijeme razmišljaju. Ministar uprave Davorin Mlakar još je u listopadu za Večernji list potvrdio kako je s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao da se izbori mogu, umjesto u studenome 2011., održati 11. ožujka 2012.! Novom rekonstrukcijom Vlade svoju su težnju da što dulje ostanu na vlasti odlučili i konkretizirati. U HDZ-u, naime, čvrsto vjeruju kako su novi ministri "pun pogodak" te da nas u idućoj godini sigurno čeka gospodarski oporavak. Pa čemu prekidati zamah? A osim novih lica u Vladi, alibi za odgađanje izbora Jadranki Kosor je i ulazak u Europsku uniju, što otvoreno priznaje i predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang. Jer nitko ne može jamčiti da će se naše projekcije, prema kojima bi se pretpristupni ugovor trebao potpisati u srpnju, a referendum održati u rujnu, i ostvariti. Osim toga, poznat je stav koalicijskog partnera J. Kosor, šefa HSS-a Josipa Friščića, kako bi bilo dobro da se referendum za ulazak u EU svakako održi prije izbora za parlament. Pa kada već nije profitirao rekonstrukcijom, zbog čega su u HSS-u navodno jako ljutiti, možda ih "umiri" nekoliko mjeseci više na vlasti. Ali problem bi zato mogao stvarati drugi koalicijski partner SDSS, čiji je potpredsjednik Milorad Pupovac poručio kako je njihov stav jasan – izbori se trebaju održati u studenome 2011. godine. I to ako rekonstruirana Vlada kojoj su, kaže Pupovac, dali svoju punu potporu, bude efikasna. U suprotnome, izbori bi trebali biti i ranije. Da je otezanje s održavanjem izbora logičan potez za Jadranku Kosor smatra i politolog Anđelko Milardović.

>>SDP se nada da će mu DORH i USKOK pomoći u rušenju vlade

– Ova je vlada u vremenski suženom prostoru u kojem se očekuju čuda. Premijerka je zakasnila s rekonstrukcijom i preslagivanjima unutar stranke. Imala je dvije godine za to, ali kako ih je propustila, sada se mora hvatati za ustavni rok – kaže Milardović. Osim toga, dodaje, vrlo je važno koja će stranka uvesti Hrvatsku u EU, a premijerka je očito svjesna da može doći do komplikacija i da se ulazak u to društvo i te kako može oduljiti.

Da će hadezeovci učiniti sve da parlamentarni izbori budu što kasnije vjeruje i laburist i zastupnik Dragutin Lesar.

– Znam da oni očekuju da im ove godine, kada je riječ o gospodarstvu, krene bolje i da ostvare neke rezultate. Novi ministri sada su im argument. Isto tako vjeruju kako je ožujak bolji psihološki trenutak za izbore nego što je to kraj godine – kaže Lesar. To, dodaje, odgovara i koalicijskim partnerima, ali nije dobro za Hrvatsku.

– To je produljivanje agonije, vožnja u kružnom toku. Ja znam da to Friščiću i Pupovcu odgovara jer i oni hvataju najbolji trenutak za izbore, ali nitko ne smije stavljati svoje stranačke interese ispred Hrvatske. A interes je građana da izbori budu u studenome – kaže Lesar.

Rezanje vrućeg krumpira

Lesar smatra i kako premijerka želi odgodom izbora uloviti vremena i za dodatne "čistke" unutar same stranke kako bi na izbore izišla snažnija, oslobođena svih ljudi opterećenih aferama.

– Nije mogla odjednom napraviti, bio bi to prevelik zalogaj. Osim toga, davno je rekla da će vrući krumpir narezati – podsjeća Lesar.

A što o svemu misli najjača oporbena stranka? To, nažalost, nije poznato i neće biti dok god potvrda o odgodi izbora do krajnjeg roka ne dođe "iz usta" same premijerke Jadranke Kosor.

SDSS o promjenamaPotpredsjednik SDSS-a M

SDSS o promjenama
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u Karlovcu se osvrnuo na rekonstrukciju Vlade
– Obavljena je u zadnji tren, ali solidno. U Vladu su ušli kvalitetni kadrovi. Martina Dalić je vrlo dobar izbor za ministricu financija. Novi ministar obrane Davor Božinović jedan je od najboljih hrvatskih diplomata i jedan od najzaslužnijih za ulazak u NATO, a potpredsjednik Vlade za ulaganja Domagoj Milošević uspješan poduzetnik iza kojega stoje brojni i značajni poduzetnici – kaže M. Pupovac. Objašnjava da se SDSS brinuo za to da u zemlji ne zavlada politički kaos u vrijeme okončanja pregovora s EU i za trajanja borbe protiv korupcije.

– Brinemo se za opće dobro. Oporba nema jasnu i jaku politiku koja ju prikazuje kao čvrstu i trajnu alternativu – kaže M. Pupovac. (mb/VLM)

UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

  • piccolo:

    JUMPER............ opet ti bacaš fraze. Ma libo me kujac dali se to zove socijalizam, kapitalizam, feudalizam, renesansa, barok ili p.m. ......... Zanima me da imam posla, da sam pristojno plaćen, da me u državnoj upravi ne prave idiotom, da mi ... prikaži još!i podpredsjednik Vlade nije Jadniković kojeg obični novinar napravi kretenom i koji nezna ni kako se koje poglavlje zove ni što se otvara ni zatvara a gardi zgradu (s čim), da živim ko čovjek i da će moja djeca živjeti ko ljudi. Ti takav život možeš zvati „govno“ ali je bi to želio. …….. A mi sad imamo bog te mazo, demokraciju, suverenost, slobodu, nezavisnost, desni centar, lijevi centar, svjetski pametne ljude u Vladi ( sve sami lumeni)………a živimo ko stoka, zadnji smo po svim parametrima u gospodarstvu, samo kamate nemožemo platit a još se zadužujemo da bi sutra imali za ručak, idioti nas pljačkaju i kupuju Bukovce, Rolexe, kuće s bazenima, voze se u audijima, BMW-ima po 4 miljuna, Crkvi daju ogromnu lovu od a od naših usta kradu…………ma zahebi ti ti demegogiju stari moj…..

  • Vladimir12-4:

    darko9 Ti si fenomenalan, imas srece da se od gluposti ne umire.

  • Zagorac:

    POSTOJI PRAVOSUDJE, USKOK ITD KAJ JE RADIO SINDIKAT U TVORNICI?