Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

U HAC-u otpustili pet pravnika, a sad zapošljavaju novog

HAC
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
20.01.2014.
u 19:00

U HAC-u trenutačno radi 19 pravnika, a svaki otpušteni dobio je oko 130.000 kuna otpremnine. Novi pravnik, priča se u tvrtki, dolazi iz Zagorja

Hrvatske autoceste lani su otpustile tristotinjak radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, isplatili im ukupno oko 75 milijuna kuna za otpremnine, za što su digli kredit, a sad opet zapošljavaju nove ljude.

Upravo je u tijeku natječaj za radno mjesto višeg pravnog suradnika u Sektoru za pravne i opće poslove iako u HAC-u trenutačno radi 19 pravnika, a pet ih je prije manje od godinu dana otpušteno u procesu restauriranja. Svaki od njih dobio je oko 130.000 kuna otpremnine.

Čudni uvjeti

Vrlo su čudni i uvjeti natječaja za pravnika kojeg traže u HAC-u pa se tako, među ostalim, navodi da kandidat mora imati četiri godine radnog iskustva na pravnim poslovima nakon položenog pravosudnog ispita. Takav uvjet kod nekih pobuđuje sumnju da je natječaj namješten jer je, primjerice, u natječaju za direktora Sektora pravnih poslova, koji je bio raspisan u veljači prošle godine, uvjet bio samo četiri godine iskustva u pravnim poslovima. Nije naglašeno da to mora biti nakon položenog pravosudnog ispita pa tako viši suradnik mora proći strože uvjete nego direktor Sektora.

HAC je i direktora Sektora pravnih poslova tražio preko javnog natječaja kad je otpuštao radnike, a među njima i pravnike. Tad je na natječaju pobijedio Josip Šala, odvjetnik iz Zlatara koji je u međuvremenu posao šef tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb. On je na mjestu direktora Sektora pravnih poslova HAC-a naslijedio Marijana Sentea koji je postao član Uprave HAC-a. Zabočanin Sente na mjesto direktora HAC-ova Sektora pravnih poslova došao je također preko natječaja u proljeće 2012. Na hodnicima HAC-a priča se da bi i preko novog natječaja za pravnika u tu tvrtku trebala navodno stići osoba iz Zagorja, točnije iz Zlatara. U HAC-u pak tvrde da im je potreban novi pravnik s obzirom na to da je u Odjelu za pravne poslove značajno povećan opseg poslova.

Otkazali odvjetnicima

– Osnovni pravni posao koji se obavlja u odjelu jest zastupanje HAC-a u postupcima pred sudovima i drugim tijelima. U Odjelu trenutačno rade tri pravnika s položenim pravosudnim ispitom. Zbog poslovne odluke Uprave da se smanje usluge vanjskih suradnika, odvjetnika, došlo je do znatnog povećanja radnih obveza zaposlenih pravnika – navode u HAC-u.

Od 19 diplomiranih pravnika koji rade u HAC-u, sedam ima položen pravosudni ispit. No u HAC-u tvrde da ni jedan od njih nije mogao biti raspoređen na slobodno mjesto jer je riječ o rukovodećem položaju.

>>HAC posudio od HC-a 7,5 milijuna kuna da bi isplatio plaće

>>Besparica: Ni HAC nema novca za isplatu plaća

Komentara 3

Avatar Carrera
Carrera
19:17 20.01.2014.

eto, kukuriku vlada nastavlja raditi ono što rade već 2 godine - uhljebljivanje svojih članova gdje god stignu. nažalost, jedino su to i radili čitav svoj mandat...

CA
Cafa
22:22 20.01.2014.

Hehe zagorski pravnik :)

Avatar anticenzura
anticenzura
19:42 20.01.2014.

Drzava je u Evropskoj uniji i moze se javiti na konkurs tko hoce iz citave EU. Hrvatska ima srecu sta ima nizak standard i sta nitko ne kapira jezik. U EU vlada opce ludilo, kad zaposljavaju jeftinu radnu snagu iz drugih zamalja a domace stanovnistvo masovno otpustaju. Bilo u privatnim ili drzavnim ustanovama. Ne znam kako bi to Hrvati podnijeli, vjerovatno bi izisli s tenkovima na ulice. Ovo je nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije