Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETVRTI DAN SUĐENJA GENERALIMA

U Haagu se nastavlja ispitivanje zaštićene svjedokinje

Odvjetnici Mišetić i Kehoe
import
14.03.2008.
u 09:39

Danas se na suđenju generalima Ante Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču nastavlja saslušanje zaštićene svjedokinje pod brojem 136, koja je jučer potvrdila nekoliko teza obrane.

Obrana je jučer pokazala da gotovo ništa od onoga što svjedokinja navodi u pisanim izjavama nije vidjela iz prve ruke, nego je uzimala izjave stanovništva, što će se izgleda i danas potvrditi jer je svjedokinja i danas izjavila kako je za mrtva tijela Ilije i Milana Milivojevića doznala od UN-ovaca, te da ih ona nije osobno vidjela.

Unakrsno ispitivanje je i danas nastavio Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe.

Svjedokinja: O mrtvim tijelima sam doznala od UN-ovaca, ništa nisam vidjela
"Jedna žena u Kninu je prijavila mrtva tijela i ja sam otišla tamo, no nisam ništa vidjela. Pripadnici UN-a su mi rekli da ne trebam ulaziti, ali sam osjetila miris raspadnutih tijela. Nisam vidjela tijela! Tamo su bili pripadnici UN-a, i sigurna sam da postoje fotografije tih tijela", ponovila je svjedokinja nekoliko puta i dodala da se ne sjeća tko joj je rekao da su muškarci upucani u glavu.

Svjedokinja je rekla da njezin dečko nije bio dio tima vojske RSK koji su po ulicama postavljali mine.

Svjedokinja haaškog tužiteljstva svjedoči uz ograničene mjere zaštite identiteta, zaštitom lica i izmijenjenim glasom

Izjavila je da je u Kninu tada vidjela tijelo Anđe Rušić, kojoj su životinje jednu ruku potpuno unakazile, ali da ne zna tko ju je i kako ubio.

Svjedokinja 'cijeni' što je hrvatski vojnik optužen za ubojstvo
Svjedokinja se prisjetila ubojstva Save Babić, za čije je ubojstvo optužen hrvatski vojnik Mario Đukić.

"Drago mi je što je hrvatski vojnik optužen zbog toga ubojstva, do sada nisam znala da je ikada itko optužen za ikakave zločine učinjene tada i drago mi je zbog toga, cijenim to", rekla je svjedokinja.

"Žrtva je ubijena na grozan način. Ležala je na suvozačevom mjestu, s metkom u glavi, mozak je bio rasut po cijelome automobilu što je kamerom zabilježila i jedna Kanađanka", plačljivim glasom je ispričala svjedokinja.


Prvi iskaz zaštićene svjedokinje

U unakrsnom ispitivanju, koje je vodio Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe, nekadašnja prevoditeljica međunarodnih snaga UN-a u Kninu rekla je da ju je njezin dečko, inače pripadnik specijalnih jedinica vojske krajinskih Srba, htio dva tjedna prije Oluje staviti na popis za evakuaciju članova obitelji i prijatelja pripadnika te jedinice. Svjedokinja je opisala kako je nakon početka granatiranja otišla u bazu UN-a u Kninu i ondje ostala 45 dana. Opisala je i kako je od hrvatske policije dobila popis imena ubijenih ljudi. Tijekom protuispitivanja, svjedokinja je potvrdila nekoliko teza obrane, uključivši onu da su vlasti krajinskih Srba u 1995. godine planirale evakuaciju srpskog stanovništva u slučaju hrvatskog vojnog udara. Potvrdila je da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina i drugih većih mjesta na području sektora Jug, za što se generali optužuju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije