Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Gradišću otkrivena spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

"Prisjećamo se danas 450 obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te njezinog velikog odjeka u hrvatskom narodu i u Europi", rekla je na otvaranju spomen ploče hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković
10. prosinca 2016. u 19:39 6 komentara 439 prikaza
Nikola Šubić Zrinski
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Eberau u južnom Gradišću danas je otkrivena spomen ploča hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom.

Postavljanje spomen ploče na dvorcu Eberau zajednički  je projekt Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Gradišćansko-mađarsko kulturnog društva i Zrinske garde Čakovec, a ostvaren je pod pokroviteljstvom hrvatskog i mađarskog veleposlanstva u Austriji.

"Prisjećamo se danas 450 obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te njezinog velikog odjeka u hrvatskom narodu i u Europi", rekla je na otvaranju spomen ploče hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

"U hrvatskom narodu ona živi kao trajan čin domoljublja i borbe za vlastito dostojanstvo i slobodu", kazala je veleposlanica. 

Sigetska bitka, kako je istaknula, nosi u sebi  poruke obrane domovine, kulturnog identiteta, osobne i narodne slobode a svako povijesno vrijeme je u njoj moglo naći inspiraciju za svoju identifikaciju.

Otkrivanju spomen ploče nazočilo je stotinjak ljudi, među kojima članovi savezne austrijske te pokrajinske vlade Gradišća, zatim gradišćanski Hrvati, Hrvati iz Mađarske i Zrinska garda Čakovec.

Nikola Šubić Zrinski je od 1542. do 1556. obnašao dužnost hrvatskog bana. Vodio je velike bitke protiv Osmanlija, a poginuo je 1566. u obrani Sigeta.

Junačka smrt Nikole Šubića Zrinskog odjeknula je cijelom Europom PRVI PUT u Hrvatskoj Sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog stigle u Čakovec Nikola Šubić Zrinski 450. OBLJETNICA SIGETSKE BITKE Predsjednica Grabar Kitarović: Treba dignuti dostojan spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom u Zagrebu

"Današnja svečanost prigoda je da se oda počast i zahvalnost junačkom djelu Nikole Šubića Zrinskog, jednom od velikih vojskovođa u mađarskoj i hrvatskoj povijesti", rekao je mađarski veleposlanik u Austriji Janoš Perenyi.

"Svjedoci smo jako lijepe svečanosti u Gradišću, gdje se različite kulture prožimaju i uzajamno obogaćuju", kazao je  zastupnik u austrijskom parlamentu  i predsjednik parlamentarne  skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković.

"Pozdravljam ovaj zajednički austrijsko-hrvatsko-mađarski projekt koji nas podsjeća na zajedničku povijest u sadašnjosti", rekla je članica pokrajinske vlade Gradišća Verena Dunst.

"Sigetski boj i herojstvo Zrinskog i njegovih vojnika pronijeli su im veliku slavu diljem Europe. Ploča podsjeća na junaka dva naroda, hrvatskog i mađarskog. Zrinski je od Turaka branio Europu, koja danas živi u zajedništvu", rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Spomen ploča, na kojoj je tekst napisan na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku, postavljena je na bočnom zidu dvorca Eberau zbog njegove povijesne poveznice s Nikolom Šubićem Zrinskim. Taj je dvorac bio u posjedu obitelji Zrinski od 1556. do 1613. , a danas je u vlasništvu mađarske plemićke obitelji Erdoedy.

>> Tajanstveni grad uz Kupu, sjedište obitelji Zrinskih

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • toljaga22:

  u boj, u boj, za narod svoj. i on je vjer. bio ustasa. je. ustao je u obranu hrvatske.

 • domljani:

  NŠZ je bio Mađar

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Siget je u Madjarskoj. Sto nije branio Osijek koji je 100 km juznije.