Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Demokratski deficit? Zakazali su roditelji, škole, političari...

Kampanjom početkom nove školske godine GONG traži uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole kao zasebnog predmeta
08. rujna 2015. u 07:00 6 komentara 436 prikaza
GONG
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

– U Hrvatskoj je jednostavno dobiti posao. Samo nazoveš kuma i on sve sredi. Nemam ja ništa protiv osoba druge vjeroispovijesti, ali nek' se mole doma – izgovaraju to dvije osobe u dva spota koji su dio jučer u GONG-u predstavljene kampanje "Naučimo biti veliki – Što naučiš kao dijete, to radiš kad odrasteš" kojom povodom početka nove školske godine GOOD inicijativa traži uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) u škole kao zasebnog predmeta.

– Sva istraživanja od 90-ih do danas pokazuju da među hrvatskim građanima, posebno mladima, postoji veliki demokratski deficit koji se produbljuje, što je zabrinjavajuće. Znači, zakazali su svi: roditelji, škole, mediji, političke elite... Najefikasnija intervencija da se to promijeni može biti upravo obrazovni sustav – kazala je Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja. Učenik Tin Puljić poručio je da, ako država smatra da su neke vrijednosti bitne, onda je država dužna omogućiti učenje o tim vrijednostima u obrazovnom sustavu, jer "ako ne obrazujemo djecu, onda nećemo obrazovati ni buduće roditelje, profesore...". Emina Bužinkić iz GOOD inicijative kazala je da GOO u školama nije bio prioritet nijedne vlade.

>> Jokić: Nastavnu godinu trebalo bi produljiti za pet do 10 radnih dana

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
 • larala:

  klinci trebaju nauciti razmišljati svojom glavom a, ne uciti da ko ovce nasjedaju na predizborne laži i ostatak vremena slijepo slijede korumpirane politicare gđo . emina.

 • marijaqwer:

  Istrazivanja su pokazala demokratski deficit- manjak.Za to nisu porebna istrazivanja jer je ocigledno da se odluke donose tajno i protiv volje naroda a ako se narod pobuni i na referendumu izrazi svoju volju onda se to izigra promjenom zakona i igrom rijeci.

 • Avatar abakus
  abakus:

  Prodavači magle... Demokracija je, koliko imamo priliku vidjeti, samo malo manje providan način za porobljavanje i uništavanje ljudi od otvorenog totalitarizma. S time da u totalitarizmu barem možeš uprti prstom u onoga tko te tlači, a u demokraciji te kad ... prikaži još! upreš prstom optuže da si "teoretičar zavjere".