Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na području Dubrovnika i Dalmatinske zagore

U godini prokrijumčarili čak 119 Turaka u Hrvatsku

migranti
Dino Stanin/PIXSELL
24.02.2022.
u 21:45

Od 8 osumnjičenih osoba dvoje je iz BiH, a ostatak iz Hrvatske, najviše iz Zagreba

Krijumčarenje ljudima zadnjih je godina sve unosniji posao u Hrvatskoj. Iako su na području Dubrovačko-neretvanske županije slučajevi krijumčarenja ljudima u manjem broju u odnosu na broj kaznenih djela koja se odnose na zapljene raznih vrsta droga ili cigareta, djelatnici PU dubrovačko-neretvanske završili su kriminalističko istraživanje kojim su razbili impresivan lanac osoba koje su tijekom više od godine dana krijumčarile ljude na tlo Hrvatske.

Imali pomoć iz Zagreba

– Osam osoba iz Hrvatske i BiH sumnjiči se da su u 21 navratu tijekom 2021. i do 22. veljače 2022. preko granice na širem području Dubrovnika i Dalmatinske zagore prokrijumčarili najmanje 119 turskih državljana i time zaradili oko 370.000 kuna. Sedam hrvatskih i jedan državljanin BiH, nakon višemjesečne istrage policijskog odjela organiziranog kriminaliteta, osumnjičeni su za više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH – navode u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Istraživanjem je utvrđeno, kažu u policiji, da su 33-godišnjak s područja Zagreba, 31-godišnjak s područja Dubrovnika i 41-godišnjak s područja BiH iz koristoljublja, u čak 21 slučaju omogućili najmanje 119 državljana Turske kretanje i boravak u RH, iako za to nisu ispunjavali zakonske uvjete. Istragom je utvrđeno i da je osumnjičenima u izvršenju kaznenih djela pomagalo još petero osoba u dobi od 21, 22, 32 i 44 godine sa zagrebačkog područja koji su preuzimali novac pribavljen kaznenim djelima te su ga uz određenu nagradu predavali osumnjičenicima. Nakon istrage 31-godišnjak i 33-godišnjak su pritvoreni uz kaznene prijave, dok se 41-godišnji državljanin BiH već nalazi u pritvoru. Preostala petorka je kazneno prijavljena u redovnoj zakonskoj proceduri za pomaganje u počinjenju spomenutih kaznenih djela, dodaju u dubrovačkoj policiji.

Svake je godine broj kaznenih djela krijumčarenja ljudi u Hrvatskoj u porastu, tako da gotovo svakodnevno policijske uprave diljem Hrvatske objavljuju i uhićenja krijumčara kojima nerijetko na sudovima prijeti i do 12 godina zatvora. U policijskoj je praksi i puno slučajeva da se i tražitelji azila tijekom istrage pokažu kao pomagači domicilnom stanovništvu u krijumčarenju ljudima.

Nezakonito preko granice

MUP je objavio podatke, u sklopu istraživanja na temu "COVID i kriminalitet u 2020. godini" da se pritiska nezakonitih migracija, kojem je Hrvatska već godinama izložena, nastavio i tijekom 2020. godine.

– Tijekom 2020. godine evidentirano je 29.094 slučaja nezakonitih prelazaka državne granice, a što je 43,5% više slučajeva nego 2019. godine kada smo evidentirali 20.278 slučajeva. Najzastupljenija državljanstva osoba koje su zatečene u nezakonitom prelasku državne granice su državljani Afganistana, Pakistana, Bangladeša i Maroka. Treba naglasiti da je udio državljana Maroka, Bangladeša i Afganistana u nezakonitim migracijama znatno porastao u odnosu na 2019. godinu, dok je znatnije pao broj državljana Turske. U ukupnoj brojci nezakonitih migracija više od 90 posto odnosi se na muške osobe mlađe i srednje životne dobi – navodi MUP u istraživanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije