Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTILI KRITIKU

UN upozorava: Na europskim granicama s migrantima se postupa nehumano

Foto: DPA/Pixsell
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.02.2022.
u 16:55

Moguće je upravljati granicama i rješavati sigurnosne probleme, uz primjenu politika koje su u skladu s obvezama država prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima i izbjeglicama

Ilegalno protjerivanje migranata i izbjeglica s europskih granica postaje "normalno", upozorili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi. Kritike su uputili i na količinu nasilja kao i na kršenje ljudskih prava migranata, od kojih neki na putu i poginu.

- Ono što se događa na granicama Europe pravno je i moralno neprihvatljivo i mora prestati - poručio je visoki povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi u priopćenju

Posebno je istaknuo dojave o događajima na kopnenim i morskim granicama Grčke s Turskom, kazavši da je od početka 2020. zaprimljeno dojava o oko 540 incidenata u kojima su grčke vlasti protjerale migrante. Mnogi incidenti nisu ni prijavljeni. 

- To je zabrinjavajuća shema prijetnji, zastrašivanja, nasilja i ponižavanja - upozorio je Grandi koji je razgovarao s tisućama izbjeglica koje su podijelile svoje iskustvo s njim. Posebno se osvrnuo na način na koji krijumčari postupaju s migrantima i izbjeglicama na moru.

- Govore da su na moru bili prepušteni na milost i nemilost valovima ili čak prisiljeni skočiti u vodu, što je dokaz okrutne nebrige za ljudski život - dodao je, nezadovoljan što većina europskih država nije istražila informacije o okrutnom postupanju na svojim granicama već im je "više stalo do podizanja zidova i ograda".

Ujedinjeni narodi upozorili su da je realnost da većinu svjetskih izbjeglica ugošćuju zemlje s niskim i srednjim dohotkom s daleko manje resursa, koje često graniče sa zemljama podrijetla u krizi. Također, napomenuli su da se aktivnosti nadzora granica moraju provoditi u potpunom skladu s temeljnim pravima.

- Moguće je upravljati granicama i rješavati sigurnosne probleme, uz primjenu pravednih, humanih i učinkovitih politika koje su u skladu s obvezama država prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima i izbjeglicama, uključujući Konvenciju iz 1951., kao i europsko pravo - istaknuto je u priopćenju.

VIDEO Ministar Beroš o skraćivanju lista čekanja: Rezultati su iznenadili i mene

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
19:25 21.02.2022.

Da idu preko legalnih graničnih prijelaza, ne bi im pala ni dlaka s glave...

NN
novo nenormalni
18:54 21.02.2022.

strašno kako se postupa sa ilegalnim migrantima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije