Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulazak Hrvatske u eurozonu tiče se i prekršajnih zakona

U euro konvertiraju i propise u kojima su kazne još uvijek u njemačkim markama

Kuna će biti zamijenjena eurom po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
28.07.2022.
u 09:40

Više od 1000 propisa treba promijeniti zbog eura. U bivšoj njemačkoj valuti kazne su propisane i u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira

Ususret ulasku Hrvatske u eurozonu ministarstva ubrzano pripremaju izmjene niza zakona i drugih propisa u kojima hrvatsku kunu, uglavnom u prekršajnim odredbama, do 1. siječnja iduće godine valja zamijeniti novom valutom.

Samo u utorak u javno savjetovanje upućeno je 20 takvih propisa kojima se, osim kune, u povijest napokon šalju i kazne u njemačkim markama. Najpoznatiji takav propis je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem su kazne još uvijek propisane u valuti koja je uglavnom odavno zaboravljena i u Njemačkoj. Premda je bilo pokušaja da se taj zakon izmijeni i osuvremeni, posljednji put 2016. godine, ti su pokušaji padali na političkim razlozima, prije svega zbog kontroverzi vezanih uz kažnjavanje javnog isticanja ili izvikivanja pokliča "za dom spremni".

Kako nikada nije bilo političke snage ili volje za rješavanje tih prijepora, u zakonu su svih ovih godina ostale i njemačke marke pa su sudovi, da bi izrekli kazne za te prekršaje, DEM pretvarali u kune koristeći se tečajem marke prema euru od oko 1,96:1, koji je fiksno utvrđen uoči uvođenja eura u 12 zemalja EU.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U odnosu na taj tečaj, resorno Ministarstvo unutarnjih poslova kazne je u spomenutim zakonskim izmjenama zaokružilo na niže iznose pa će se, primjerice, narušavanje javnog reda i mira famoznim "izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža" umjesto 50 do 300 njemačkih maraka kažnjavati s 20 do 150 eura.

Zaokruživanje na niže primijenjeno je i kad je riječ o vjerojatno najbizarnijoj odredbi tog zakona, onoj kojom se javno uništavanje, oštećivanje ili omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju, dakle kune, kažnjavalo s 50 do 250 njemačkih maraka ili zatvorom do 30 dana. Omalovažavatelje "domaćeg novca u optjecaju" ubuduće će se kažnjavati s 20 do 120 eura, što znači da hrvatska kuna nikada nije niti će doći u priliku da postane valuta u kojoj će se kažnjavati njeno omalovažavanje.

Spomenimo kako to nije jedini zakon u zastarjeloj valuti. Primjerice, Zakon o korištenju stanova iz 1993. godine kazne još uvijek propisuje u hrvatskim dinarima, no nema ga na listi više od 1000 propisa koje treba promijeniti zbog eura, iz čega je jasno da bi zamjena starih valuta u euro u hrvatskim zakonima mogla trajati godinama.

Što se tiče ostalih zakonskih izmjena, ministarstva itekako paze da ih se ne prokaže kao one koji zaokruživanjem žele zaraditi na uvođenju eura. Kazne u eurima zaokružuju na niže nego što dopušta utvrđeni tečaj na dan uvođenja eura pa će, primjerice, nasilni navijači za bacanje predmeta na travnjak umjesto pet do 50 tisuća kuna plaćati kazne od 660 do 6630 eura.

Komentara 1

TK
Ten-kre
10:04 28.07.2022.

Sve lijepo po propisu. Ostali smo bez granica, ostali smo bez valute još imamo grb, himnu i zastavu. Za sada, dok Bruxelles ne odluči drugačije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije