Naslovnica Vijesti Svijet

U EP podržan Piculin poziv BiH za očivanje trgovinske razmjene s RH

Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji privremeno izgubila pravo na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTE
22. siječnja 2014. u 16:45 1 komentara 706 prikaza
Tonino Picula
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Većinom glasova članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET) podržali su amandman zastupnika Tonina Picule, u kojem se poziva Bosnu i Hercegovinu na prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u korist očuvanja tradicionalnog opsega dosadašnje trgovine između zemalja članica Europske unije i CEFTE.

Time se ovaj amandman, priopćava Piculin ured, našao u godišnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine o kojem je jučer glasovao vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, a čija se finalna potvrda očekuje na sljedećem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu 6. veljače.

Zatupnik Picula još u kolovozu prošle godine uputio je pitanje Europskoj komisiji kao službenom pregovaraču, vezano uz očuvanje tradicionalnog opsega trgovine sa zemljama članicama CEFTE nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. U svom odgovoru povjerenik za trgovinu De Gucht je naglasio kako je Komisija odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-e.

Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji privremeno izgubila pravo na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTE. Tom su odredbom najviše pogođene domaća prehrambena i poljoprivredna industrija koje na to tržište izvoze 45 % svoje ukupne proizvodnje. Nakon što Srbija već pregovara s Europskom komisijom o prilagodbi tarifa, Europski parlament pozvao je jučer Bosnu i Hercegovinu da učini isto, što se poglavito odnosi na tarife poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

>>Picula i Stier zajedno lobiraju za jednak tretman naroda u BiH

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • rade.pranjic:

    A, zasto nije pozvao medjunarodnu zajednicu da se zaustavi holocaust nad Hrvatima u BiH ?