Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

U dva mjeseca zaraženo 65 ljudi

'15.03.2011., Cakovec- Na cakoveckom placu kumice svoje sireve i jaja po propisima drze u rashladnim vitrinama. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja'
16.08.2011.
u 13:09

Opasnost prijeti od nedovoljno termički obrađene hrane, poput mesa, osobito pilećeg, mesa s roštilja, jaja i kolača s kremama od jaja

Povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu i visoka temperatura koje nastaje od 12 do 72 sata od konzumacije hrane, simptomi su trovanja salmonelom, bakterijom koja svakog ljeta dijelu građana zadaje velike probleme. U dva mjeseca u Međimurju je zaraženo tridesetak osoba, no liječnici upozoravaju i na bakteriju campylobacter spp., od koje je u protekla dva mjeseca već oboljelo 35 ljudi! Dolazi novi val vioskih temperatura, pa liječnici pozivaju na oprez.

 - Tijekom lipnja salmonela je izolirana u stolici kod deset osoba, tijekom srpnja kod 15, a u kolovozu kod još četiri osobe. Kod nekih osoba bolest se nije razvila, već je salmonela otkrivena u stolici tijekom obrade osoba s kojima su zaraženi bili u kontaktu. Nismo zabilježili ni jednu epidemiju. Bolest se javila sporadično, s jednim do dvoje oboljelih u obitelji - ističe Lidija Vrbanec-Megla, spec. epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Epidemiološkom obradom oboljelih od salmonele i osoba iz njihova okruženja najčešće su posumnjali na trovanje nedovoljno termički obrađenom hranom, poput mesa, osobito pilećeg, mesa s roštilja, jaja i kolača s kremama od jaja. U okviru redovite kontrole zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima koji poslužuju hranu, ovoga ljeta nije izolirana salmonela.

- Upozorila bih i na druge uzročnike trovanja hranom, osobito na bakteriju campylobacter spp. Uočili smo porast broja oboljelih tijekom ljetnih mjeseci. Bolest se također dobiva konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla, od mesa do nepasteriziranih domaćih mliječnih proizvoda, a u rjeđim slučajevima može se njome zaraziti i u kontaktu s zaraženim kućnim ljubimcima. Posebno su u opasnosti djeca - kaže L. Vrbanec-Megla. Hranu, posebno jaja, piletinu i razne kreme za kolače treba dobro termički obraditi jer se, upozoravaju u ZJZ-u, pretpostavlja da je svaka namirnica u sirovom stanju potencijalno zagađena mikroorganizmima. Usto, sve kuhane ili pečene namirnice treba pojesti odmah, a lakopokvarljive namirnice moraju se čuvati u hladnjacima i zamzivačima. U prostorijama u kojima se priprema i obrađuje hrana temperatura zraka ne bi smjela prelaziti 20 stupnjava Celzijusa. Dakako, važno je i pranje ruku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije