Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevrijeme

Dubrovnik danas prvi na svijetu po količini oborina: poplavljene ceste, izbijeni šahtovi...

Poplava u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/12
Autori: Hina, Vecernji list
02.10.2018.
u 14:24

Vodovod Dubrovnik izvijestio je kako je na izvorištima Ombla, Zavrelje 1 i Račevica zabilježeno povišeno zamućenje vode

Nevrijeme jutros izaziva probleme u Dubrovniku, gdje su vatrogasci u samo tri sata, od 4 do 7 sati, imali 30 intervencija ispumpavanja, a prema izvješću Županjskog centra 112 Dubrovnik zbog prodora vode u stanove i kuće zaprimljeno je više poziva građana iz svih dijelova grada, piše Dulist.

Na dubrovačko područje sručilo se jako nevrijeme popraćeno obilnim oborinama i izazvalo poplave, a stanje je kritično i na prometnicama. Pojedine ceste na užem i širem području grada su poplavljene, obilna količina kiše izbila je i šahtove, a treba pripaziti i na odrone.

Pogledajte video poplave u Dubrovniku:

Vodovod Dubrovnik izvijestio je kako je na izvorištima Ombla, Zavrelje 1 i Račevica zabilježeno povišeno zamućenje vode. Tijekom dana u vodoopskrbnim mrežama Dubrovnika te dijela Župe dubrovačke očekuje se zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti. Takva voda ne preporučuje se za piće.

Kako javljaju iz ŽC 112 Dubrovnik, na cijelom području od Banića do Plata došlo je do odrona i poplavljeni su dijelovi državne ceste D-8, a voda je i na gradskim cestama.

Meteorolog Zoran Vakula na HRT-u piše kako je nakon samo četiri litre kiše po četvornome metru tijekom rujna u Dubrovniku te 249 litara u posljednjih šest mjeseci, danas u samo nekoliko sati palo čak 259 litara.

– Nije to samo više od prosjeka za cijeli listopad ni najveća dnevna količina ikada izmjerena tijekom listopada nego rekordna dnevna količina oborina od 1961. godine, od kada postoje mjerenja – ističe Vakula. Dosadašnja rekordna dnevna količina oborina bila je "samo" 191 litra, izmjerena 2. rujna 2014. godine, a listopadski je dnevni rekord bio 185,8 litara, izmjeren 22. listopada 2011. godine. 

Prema ovoj objavi na Facebooku Dubrovnik se našao prvi na ljestvici gradova po količini oborina u 24 sata, ispred Ratmalane (Šri lanka) i Surigaa (Filipini).

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina – DC50 i DC27); A6 Rijeka – Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar – DC3); državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački (DC54) i Paški most, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene te na autocesti A7 Draga – Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Hrvatskom primorju. Mogući su odroni.  Zbog povremeno jakih pljuskova moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku pa HAK vozače poziva na pojačan oprez. U Dubrovniku je zatvoren dio državne ceste DC420 Sustjepan – luka Gruž, zbog vode na kolniku na predjelu Kantafig. Obilazak je preko autobusnog kolodvora.

U prekidu su katamaranska linija Novalja – Rab – Rijeka; katamaranska linija Mali Lošinj – Cres – Rijeka i trajektna linija Prizna – Žigljen.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.  Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina.

Pogledajte i video nedavnog nevremena u Suhopolju:

Ključne riječi

Komentara 10

KU
kupatilo
13:56 02.10.2018.

A bog se pobrinuo dase opere sve sad na kraju sezone.Kamen je to i svece to polako u more.

MU
mulag
10:22 02.10.2018.

nek se prilagode vremenu

NO
nogogaz
15:32 02.10.2018.

Dragi novinar. Nisam dosta pametan da bi bia " domoljub" ali mozda je voda ipak izbijala pokrove a ne šahtove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije