Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U doba Ultre i adventa udvostruči se prodaja štapića za uši

Za trajno oštećenje sluha dovoljan je jedan bučan događaj od 140 decibela.
07. prosinca 2019. u 09:26 3 komentara 401 prikaza
ultra split
Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Posljednjih godina na splitskom tržištu se udvostručila prodaja čepića za uši, a razlog je sve veća buka, posebice u središtu grada tijekom ljetnih mjeseci i adventa, koja remeti san stanovnika.

slušanje glazbe Opasna buka Slušate glasno glazbu? Možda nakon ovoga više nećete

U lokalnim ljekarnama, drogerijama i trgovačkim centrima najbolje se prodaju pjenasti čepići za uši.

Prodaju se i drugačije vrste čepića za uši te oni jednokratni. Splitski nabavljači vrlo dobro znaju da čepića za uši protiv buke treba biti dovoljno u ljetnim mjesecima i u prosincu, kada gradskim središtem odjekuje glazba i još glasniji prolaznici.

Prodavači kažu da najviše čepića za uši prodaju prije i tijekom Ultre te za vrijeme održavanja koncerata na otvorenome i u adventu.

Zrakoplov e, da.... Znate li što buka zrakoplova radi vašem zdravlju? Evo što se može dogoditi nakon samo jednog dana...

Samoinicijativno su istražili tržište pa su tijekom razgovora s kupcima otkrili da čak u 99 posto slučajeva uzimaju čepiće za uši zbog buke. Jednako dobro se prodaju spužvasti i silikonski čepići. Kupci su uglavnom Splićani koji stanuju u užem središtu grada, na Dobrome, Skalicama, Spinutu, Bačvicama i Lovretu, a manje je onih koji su u gradu pod Marjanom gosti.

I stari i mladi kupci žale se na buku iz ugostiteljskih objekata u blizini stambenih zgrada, kuća ili apartmana, a čepiće uzimaju za cijelu obitelj.

Iako tržište nudi i skuplju verziju - slušalice za spavanje i protiv buke, koje sadržavaju i opcije sa šumom mora, cvrkutom ptica i drugim prirodnim zvukovima, kupci najčešće uzimaju spužvaste ili silikonske čepiće. 

Lunapark u Parku 101. brigade u Gajnicama Pobunili se stanari Gajničani protiv lunaparka: Smeta nam buka i upropastit će travu!

U jednoj specijaliziranoj prodavaonici za zaštitu sluha kažu da pri duljem izlaganju buci iznad 85 decibela ljudi riskiraju zdravstvene posljedice, a za trajno oštećenje sluha dovoljan je jedan bučan događaj od 140 decibela.

Zato svim građanima kojima buka smeta preporučuju da za lagan san i očuvanje zdravlja svakako osiguraju svoj par čepića za uši. 

 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma