Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIJEG I DALJE PADA

U mnogim dijelovima Austrije uvedeno izvanredno stanje: Mećava odnosi živote

Snijeg u Austriji
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
08.01.2019.
u 22:23

U mnogim dijelovima Austrije uvedeno je izvanredno stanje, a upozorenje od lavina podignuto je na četvrtu razinu, što je samo stupanj manje od najvišeg znaka upozorenja.

Snježno nevrijeme, praćeno visokim nanosima, mećavama i lavinama, u protekla je dva dana tako žestoko zahvatilo pojedina alpska područja da su posljedice toga i izgubljeni ljudski životi. Tako je, prema pisanju Bilda, u Austriji i Njemačkoj poginulo najmanje devetero ljudi, a dijelovi austrijskih i bavarskih Alpa potpuno su paralizirani i odsječeni od ostatka svijeta. Na brojnim mjestima potpuno je zabranjen i promet cestama, česti su i prekidi struje jer stabla pod velikim teretom snijega padaju pritom rušeći i prekidajući električne vodove. Ponegdje je dodatno počela padati i kiša što snijeg čini još težim pa dolazi do urušavanja krovova.

Evakuirano skijalište

Situacija se u Austriji neće smirivati ni idućih dana jer meteorolozi i za sutra najavljuju nove obilne padaline, što će dodatno povećati opasnost od novih lavina. U mnogim dijelovima Austrije uvedeno je izvanredno stanje, a upozorenje od lavina podignuto je na četvrtu razinu, što je samo jedan stupanj manje od najvišeg znaka upozorenja. Austrijski i njemački mediji pišu da čak i male vibracije i nešto svježeg snijega može izazvati katastrofu, a prema priopćenju Saveznog ureda za borbu protiv lavina, broj mjesta na kojima prijete lavine sve je veći. U Austriji je evakuirano jedno skijalište na planini Hochkar, na visini od 1770 metara. Tamo je na nekim mjestima visina snijega čak tri metra. Gradonačelnik Friedrich Fahrnberger naredio je kompletnu evakuaciju, prvi put u povijesti, kazavši kako ne pamti da je u povijesti Hochkara ikada bilo ovakva snijega. Oko 500 turista još je uvijek odsječeno od svijeta u skijalištu Hohentauern na sjeveru Štajerske. Zato austrijski automobilski klub upozorava vozače da ni u kojem slučaju ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine.

Video - Snijeg u Austriji

 

– To je ne samo neodgovorno i opasno nego i protuzakonito – naglasio je austrijski automobilski klub, a kazne za ignoriranje takve blokade prometnica mogu iznositi i više od 2000 eura. Kako stabla koja se ruše pod debelim snježnim pokrivačem uzrokuju i prekid opskrbe električnom energijom, u mnogim dijelovima Donje i Gornje Austrije građanima sve češće u pomoć stiže austrijska vojska slanjem helikoptera, ali i inženjerskih postrojbi. U oblasti Pinzgau vojska je oslobodila put do lokalne škole u kojoj je bilo zameteno 40 učenika. Situacija nije bolja ni u Njemačkoj, a kako se čini, ne nazire se smirivanje zimskog nevremena jer snijeg sve jače pada. Grad Miesbach u Bavarskoj još je jučer proglasio stanje katastrofe, a takvi bi se proglasi mogli zaredati jer tamošnji meteorolozi prognoziraju još šest dana snijega.

Kobno nepoznavanje jezika

– Cijeli tjedan u Austriji i južnoj Bavarskoj padat će snijeg. Očekujemo da bi moglo pasti do dva metra snijega – rekao je meteorolog Dominik Jung upozorivši da su i mnogi automobili stradali ispod snijega te da i zgrade jedva podnose toliku količinu na krovovima.

A kako prenosi Hina, austrijski Središnji ured za meteorologiju upozorava da će novim snijegom osobito biti pogođena područja na sjevernoj strani Alpa. Zbog novih oborina otkazani su i treninzi za subotnju utrku Svjetskog kupa za žene u austrijskom St. Antonu. Zanimljivo, prije tri godine u istom je skijaškom centru morao biti otkazan spust zbog manjka snijega.

Snijeg u Austriji Snijeg u Austriji
1/14

Policija je jučer pronašla dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač, a koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Među žrtvama su i majka te njena osmogodišnja kći iz Italije koje su stradale u Južnom Tirolu. Nisu znale njemački jezik pa nisu mogle pročitati upozorenje o zabrani sanjkanja na tom području. Djevojčica je poginula, a majka je u komi. Poginulo je i više skijaša, među njima i Slovenac. Upao je u duboki snijeg u Pongauu i preminuo. Prema dostupnim informacijama, skijaši iz Hrvatske su dobro.

– Skijaši koji su otputovali preko naše agencije smješteni su u skijalištima koja nisu izravno pogođena mećavama i lavinama – rekla je Nikolina Frklić iz agencije Atlas.

Ključne riječi

Komentara 7

IN
inbox
22:33 08.01.2019.

da se to desilo kod nas odmah bi naši ''pametni'' novinari ishračkali sve živo

DE
deda1234
21:37 08.01.2019.

Aj malo nama posaljite snjega

SJ
Sve je uzalud
07:39 09.01.2019.

....kad se ovo pretvori u vodu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije