Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

U Davosu se sastali globalni lideri, Plenković: 'Pobjeda Ukrajine nad Rusijom može se ostvariti kroz ove tri stvari'

Davos
Foto: Tomislav Krasnec
1/20
17.01.2024.
u 16:21

U švicarskom Davosu počeo je sastanak svjetskih lidera na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), a ondje sudjeluje i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

- Porazili smo ih na kopnu 2022., porazili smo ih na moru 2023. i potpuno smo fokusirani na to da ih porazimo u zraku tijekom 2024. godine. Fokusirajmo se na pobjedu u ratu, a ne na pronalaženje umjetnih argumenata o tome zašto ne možemo pobijediti Rusiju u tom ratu - poručio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tijekom jučerašnje panel-diskusije, u kojoj su sudjelovali i hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednici Poljske i Mađarske, Andrzej Duda i Katalin Novak, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Kuleba je time odgovorio na primjedbu da ukrajinska protuofenziva nije baš bila uspješna. Spomenuo je i da iskrcavanje saveznika u Normandiji 1944. nije izgledalo kao trenutni uspjeh te da je ardenska protuofenziva nacista bila uspješnija, pa svejedno nitko nije, kaže Kuleba, postavljao takva pitanja kao sada o neuspjehu ukrajinske protuofenzive. 

Mađarska predsjednica Katalin Novak, koja je tijekom čitave diskusije zvučala ponešto drukčije od svog premijera i stranačkog šefa Viktora Orbana, tvrdeći da Mađarska jasno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i da Rusija ne smije pobijediti u toj agresiji, Kulebi je na to replicirala tvrdnjom da je dobro učiti na lekcijama 2. svjetskog rata, ali da treba izbjeći 3. svjetski rat. 

- NATO nije u ratu, EU nije u ratu, i trebamo izbjeći vojno miješanje u rat i eskalaciju rata. Moramo podržati Ukrajinu u obrani, ali moramo očuvati mir u svim našim državama - rekla je Novak.

Premijer Andrej Plenković ponovio je svoju ranije izrečenu tezu da se pobjeda Ukrajine jedino može ostvariti kroz tri stvari koje trebaju biti ispunjene kumulativno. Prva stvar je motivacija Ukrajinaca, u što Plenković ne sumnja. Druga stvar je jedinstvo Zapada u pružanju vojne i financijske pomoći Ukrajini, u što Plenković također ne sumnja, iako je spomenuo da je svjestan činjenice da je Europska unija (upravo zbog protivljenja Mađarske, treba dodati) zapela na izglasavanju dugoročnog financiranja Ukrajine s 50 milijardi eura do 2027., kao i da je svjestan činjenice da rezultat predsjedničkih izbora u SAD-u može utjecati na usredotočenost Amerike na pomoć Ukrajincima.

- Bilo kakva promjena u Americi imat će nekakve posljedice i na EU - poručio je Plenković i dodao da "tako svijet funkcionira". Treća stvar, po Plenkoviću, je briga o tome da se na Zapadu održi stabilnost

Davos
1/20

- Svaka od vlada koje podržavaju Ukrajinu mora voditi računa o ekonomsko-socijalnoj stabilnosti u svojoj zemlji - poručio je premijer. Na pozornici u Davosu pohvalio se još i time da je Hrvatska udvostručila svoj obrambeni proračun otkako je njegova Vlada prvi put preuzela vlast.  - U prvoj godini našeg mandata oko 500 milijuna eura, a mi smo danas na preko milijardu eura. Povećanje za više od 100 posto - rekao je Plenković.

VEZANI ČLANCI:

Nizozemski admiral Rob Bauer, koji predsjeda Vojnim odborom NATO-a, jučer je u Bruxellesu poručio ministrima obrane svih zemalja saveznica da i javni i privatni sektor na zapadu trebaju proći "ratnu transformaciju". Treba se pripremiti na razdoblje u kojem se bilo što, uključujući i rat, može dogoditi u svakom trenutku.

Naglasio je kako su vlade i industrija na zapadu ranije imali dojam da žive u dobu u kojem je svega bilo u izobilju, sve je bilo predvidljivo i moglo se kontrolirati. Više nije tako i članice NATO-a se moraju prilagoditi na "eru u kojoj moramo očekivati neočekivano, u kojoj se moramo usredotočiti na učinkovitost kako bi doista bili učinkoviti", rekao je Bauer.  Sličnu poruku, o promjeni ere, ovih je dana izrekao i britanski ministar obrane Grant Shapps, koji je upozorio da više ne živimo u "poslijeratnom" svijetu (miru čiji su temelji stvoreni poslije II. svjetskog rata), nego u "predratnom".

Američki državni tajnik Antony Blinken u svom je govoru u Davosu jučer naglasio da se ne sjeća razdoblja u svojoj karijeri kada je bilo više globalnih izazova, od rata u Gazi, ruskog rata protiv Ukrajine, do pojačanih tenzija oko Tajvana.

VIDEO Ukrajian se ukopava dok zauzima obrambeniji stav

Komentara 54

Avatar Heisenberg
Heisenberg
16:47 17.01.2024.

Plenkovićevo groteskno uvlačenje briselskim korumpiranim birokratima imat će u budućnosti negativne posljedice po Hrvatsku.

LU
Ludwik
16:33 17.01.2024.

Plenković jako dobro zna kako se ratuje. Iznimno sam ponosan da na čelu vlade imamo takovog vojskovođu! Još od doba Mike Špiljka takovog nismo imali Pozivam sve glasače da masovno izađu na sljedeće izbore i svoj glas opet daju jednojj od ćelija SKJ. Da li će to biti HDZ ili SDP ili Možemo, potpuno je svejedno, bitan je kontinuitet uspjeha.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
17:20 17.01.2024.

A Plenković im je iznio, u detalje, svoje slavno ratno iskustvo iz Domovinskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije