Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup gospodarskih elita

Švicarski socijalisti pozivaju na prosvjede protiv sastanka 'moćnih i bogatih' u Davosu

FILE PHOTO: Overview of the town of Davos ahead of the annual meeting of the WEF
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/4
13.01.2024.
u 07:34

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada kao i stotine gospodarstvenika. Osim službenog programa, Davos nudi bezbrojne doručke, ručkove, večere i neformalne koktele

Gaza, Ukrajina, trgovina kroz Crveno more, očekuje se da će geopolitika dominirati godišnjim sastankom svjetskih političkih i gospodarskih elita koji u ponedjeljak počinje u Davosu. Sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskim Alpama održat će se "u najsloženijem geopolitičkom i gospodarskom kontekstu u nekoliko desetljeća", priznao je ovog tjedna Borge Brende, predsjedatelj organizacije. 

"Rat u Gazi se nastavlja i strahuje se da će eskalirati", upozorio je Brende. "Okupit ćemo ključne ljude da vidimo kako možemo izbjeći daljnje pogoršanje situacije i razmatrati budućnost." Ratovi, klimatske promjene, diplomatske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine oko Tajvana i napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru bit će na dnevnom redu. "Geopolitika je kao da gledate izvođača u cirkusu kako žonglira tanjurima na motkama", rekla je AFP-u Karen Harris, partnerica i ekonomistica u konzultantskoj tvrtki Bain & Company.

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada, među njima i premijer Li Qiang koji će biti najviši kineski dužnosnik od predsjednika Xi Jinpinga 2017. godine. Bit će prisutan i novi argentinski šef države Javier Milei kojega zbog njegovih antisistemskih stavova uspoređuju s Donaldom Trumpom. Doći će i stotine gospodarstvenika.

Očekuje se da će u Davos doći američki državni tajnik Antony Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, izraelski predsjednik Isaac Herzog pa čak i premijeri Libanona, Katara i Jordana. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti čelnicima obraćao samo putem video poruke, ove godine će doputovati u Davos. Sudjelovat će u nedjelju, uoči WEF-a, na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost nekoliko zemalja. Francuski predsjednik Emmanuel Macron govorit će "ulozi Francuske u Europi", naveli su organizatori. 

POVEZANI ČLANCI:

Sanjkanje i kokteli

Švicarsko skijalište bit će strogo nadzirano. Oko 5000 švicarskih vojnika sudjeluje u sigurnosnom sustavu kojim se provode stalni patrolni letovi borbenih zrakoplova nad cijelom zemljom.

Tema foruma je "ponovna izgradnja povjerenja", a cilj je, osim globalnih sukoba, staviti naglasak na umjetnu inteligenciju koju organizatori opisuju kao "snagu za gospodarstvo i društvo". Među velikim imenima globalnog kapitalizma izdvojeni su šef Microsofta Satya Nadella i Sam Altman, šef Open AI-ja, tvorca ChatGPT-ja. 

Klima i kibernetička sigurnost su na dnevnom redu, kao i rizici povezani s dezinformacijama koje mogu "potkopati legitimitet novoizabranih vlada", navodi se u Izvješću o globalnim rizicima koje je objavio WEF uoči sastanka.  Osim rizika od misinformacija i dezinformacija "potaknutih umjetnom inteligencijom", ali i "društvenom polarizacijom", ove godine tu su još i "zabrinutosti zbog stalne krize troškova života", priopćio je WEF. 

Osim službenog programa, Davos nudi bezbrojne doručke, ručkove, večere i neformalne koktele između političara i gospodarstvenika, uz priliku za sanjkanje na 1500 metara nadmorske visine. WEF je i ove godine meta kritika. Mladi švicarski socijalisti, koji pozivaju na prosvjede u nedjelju, ponovno su osudili "zatvoren sastanak moćnih i bogatih" koji "snose odgovornost za krize i ratove".

VIDEO Milanović iznenadio izjavom: 'Habijan je gej. Nije čovjek u ormaru, živi normalan život'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije