Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U crkvi kršteno dijete lezbijskoga para, kuma je predsjednica države

Soledad Ortiz, koja je djevojčicu i rodila, i Carina Villaroel krstile su 2,5-mjesečno dijete u katoličkoj crkvi u Cordobi u Argentini, i to je prvo dijete istospolnoga para kršteno u Južnoj Americi. Predsjednica države nije bila osobno na krštenju
06. travnja 2014. u 16:20 31 komentara 2344 prikaza
Lezbijsko krštenje
Foto: Reuters (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/3

U Argentini, snažno katolički orijentiranoj zemlji, kršteno je prvo dijete istospolnoga para u Južnoj Americi, a kuma 2,5-mjesečnoj djevojčici imena Umma sama je predsjednica države Cristina Fernandez.

Iako ona osobno nije nazočila ovome vjerskom i društvenom presedanu, svečanost para lezbijski Soledad Ortiz, koja je dijete rodila, i partnerice joj Carine Villaroel bila je posebna i radosna.

Reuters piše da je dijete u katedrali u Cordobi krstio svećenik Carlos Varas, pod budnim okom roditeljica Carine i Soledad.

- Otac Varas rekao je da je čekao par poput nas, gay par, i kad smo došle odmah nas je prihvatio. Ovo je zbilja društvena promjena za katoličanstvo da je reklo "da" za krštenje djeteta lezbijske obitelji. Nas dvije nismo praktične vjernice, ali mislimo da nam dijete zaslužuje biti kršteno.
- radosno je kazala Carina Villaroel.

Lezbijsko krštenje | Autor : Reuters (Ilustracija) Foto: Reuters (Ilustracija)

- Nadale smo se i zamišljale ovaj trenutak zajedno i sad čekamo i svoje vjenčanje u crkvi - dodala je Soledad Ortiz. Željele su da im predsjednica bude kume, kako bi njoj i njenom prethodniku Nestoru Kirchneru zahvalile što su omogućili zakone u korist homoseksualaca.

Argentina je i prije ovoga prvoga krštenja djeteta istospolnoga braka bila 2010. prva južnoamerička zemlja koja je legalizirala istospolne brakove i usvajanje djece takvim parovima.

Papa Franjo, rođeni Argentinac, kazao je već prije da sva djeca mogu biti krštena, ali nije jasno je li Vatikan odobrio i ovu svečanost u Cordobi...

>>'Zajedno smo 12 godina, volimo se, ali za državu ne postojimo kao par'

>>'Gay parovi postavljaju nove izazove koji su za nas često teško shvatljivi'

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar kontraadmiraI
  kontraadmiraI:

  Dvije lezbijke nisu par. Njih dvije ne mogu imati dijete. Jedna je djetetu majka, a druga djetetu nije ništa. Gdje je djetetov otac? Zašto on nije nazočan krštenju? Ili dijete za oca nikad neće ni znati ako je iskorišteno samo ... prikaži još!amo sjeme anonimnog muškarca da majka bude oplođena. Njih dvije se u rimokatoličkoj crkvi nikad neće vjenčati jer to ne može biti. Čak da ih neki posrnuli svećenik i proglasi mužem i ženom, to nema sakramentalnu vrijednost i takav svećeni i takva lokalna crkva je otpad od Rima. Isus Krist ovo ne dopušta. "Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!" (Knjiga postanka)

 • Avatar commentator
  commentator:

  Ah jadno dijete.

 • danho:

  mogu se one zavaravat koliko hoce ali nece NIKADA biti vjencane u katolickoj Crkvi nite ce Katolicka Crkva iakada priznati homoseksualce za ista osim za grijeh. A sto se tice krstenja dijeteta, to se zna da roditelji ne moraju biti ... prikaži još! krsteni ni krscani, ali kum/kuma mora za garanciju da ima tko dijete nauciti toj vjeri u kojoj se krsti jer sve drugo ne bi imalo smisla...