Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrtka Pružne građevine

Holy: Vlada prije dvije godine nije odradila posao koji je trebala!

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.02.2015.
u 10:54

Tvrtka Pružne građevine, inače dio HŽ grupe, ne može se kandidirati na natječaju za izvođenje radova obnove i modernizacije pruge Dugo Selo – Križevci jer natječaj raspisuje HŽ infrastruktura koja je također dio HŽ grupe, pa ne bi smjela dati posao tvrtki iz svoje grupe

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy te predstavnici tri sindikata koja djeluju unutar tvrtke Pružne građevine najavili su danas da će sutra, u četvrtak, točno u 12 prosvjedovati na Markovu trgu kako bi upozorili na potencijalnu propast njihove kompanije ako Vlada što prije nešto ne poduzme. Naime, tvrtka Pružne građevine, inače dio HŽ grupe, ne može se kandidirati na natječaju za izvođenje radova obnove i modernizacije pruge Dugo Selo – Križevci jer natječaj raspisuje HŽ infrastruktura koja je također dio HŽ grupe pa ne bi smjela dati posao tvrtki iz svoje grupe.

Zbog toga sindikalisti ove tvrtke, koja je, kako kažu, jedina hrvatska tvrtka specijalizirana za gradnju i održavanje objekata željezničke infrastrukture, od Vlade traže nastavak intenzivne obnove pruga za obavljanje unutarnjeg i međunarodnog željezničkog prometa, zatim donošenje tumačenja o mogućnosti sudjelovanja Pružnih građevina u projektima koje financira RH, HŽ Infrastruktura ili EU, sukladno važećem Zakonu o javnoj nabavi. Osim toga, od Vlade zahtijevaju organizacijske promjene, recimo izdvajanje iz HŽ grupe, kojim će se Pružnim građevinama trajno omogućiti da sudjeluju u projektima koje sufinanciraju EU i Republika Hrvatska.

Mirela Holy danas u je u saborsku proceduru uputila zastupničko pitanje o opstojnosti tvrtke Pružne građevine, jer je danas, kaže, raspisan natječaj za gradnju pruge Dugo Selo – Križevci na koji se neće moći prijaviti jedina hrvatska tvrtka koja taj posao zna i može odraditi.

– Vlada prije dvije godine nije odradila posao koji je trebala da bi tvrtki Pružne građevine omogućila natjecanje na natječajima za obnovu i gradnju pruga, dok je Slovenija, recimo, taj posao dobro odradila. Zato će sada taj lukrativni posao odrađivati stranci, dok će naša tvrtka koja je prošlu godinu jedina u HŽ grupi završila u pozitivi i zapošljava preko 2000 ljudi, propadati zbog nečinjenja Vlade – upozorila je Mirela Holy koja upozorava i na mogućnost loše privatizacije te dosad uspješne tvrtke.

Predsjednik sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač kaže da su radnici i sindikati ogorčeni na ovu situaciju, pogotovo jer su Vladu još 2012. godine upozoravali da će se dogoditi situacija u kojoj se Pružne građevine neće moći kandidirati na natječajima u Hrvatskoj jer će EU na to gledati kao sukob interesa budući da su dio HŽ grupe.

– Sada Vlada još drastično smanjuje investicije u obnovu pruga i onemogućava tržišno natjecanje za našu tvrtku. Vodi nas u stanje koje može završiti najgorim scenarijem – stečajem. Naši željeznički prijevoznici već sada nisu konkurentni, a daljnjim zapuštanjem pruga to će biti još gore – upozorava Forgač koji najavljuje 500-tinjak radnika na sutrašnjem prosvjedu.

>> Pružne građevine želi samo slovačka tvrtka u teškoćama?

Komentara 20

DU
Deleted user
12:10 18.02.2015.

Imamo bivšeg predsjednika a nadam se uskoro i bivšu vladu.

Avatar GERO2
GERO2
12:15 18.02.2015.

Ovo bi se dalo i ovako reci:Vlada prve dvije god. nije dovoljno uradila,a druge dvije nije uopce nista ucinila!

Avatar Equinox
Equinox
12:09 18.02.2015.

Holy: Vlada prije dvije godine nije odradila posao koji je trebala! I ja sam bila u toj vladi i jako sam ponosna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije