Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAB INTERES

Pružne građevine želi samo slovačka tvrtka u teškoćama?

Remont pruge Dugo Selo Borongaj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14.06.2014.
u 14:45

U HŽ-u od prodaje te tvrtke očekuju minimalno 250 milijuna kuna, a Pružne građevine imaju ugovor s HŽ Infrastrukturom vrijedan milijardu kuna

        Privatizacija tvrtke Pružne građevine (PG) koja je sad u vlasništvu državne HŽ Infrastrukture mogla bi doživjeti istu sudbinu kao i prodaja HŽ Carga koja je neslavno propala. HŽ Infrastruktura, naime, pokrenula je međunarodni postupak prikupljanja ponuda za PG koji bi trebao biti okončan u srpnju. U prvom krugu primali su neobvezujuće ponude, a u drugom, koji je još u tijeku, trebaju biti dostavljene obvezujuće ponude.

Tajnost postupka

Zbog tajnosti postupka nema službenih podataka koje su tvrtke iskazale interes, no neslužbeno se spominju austrijski Swietelsky i slovačka tvrtka TSS Grade. Prema nekim informacijama samo su Slovaci iskazali spremnost za davanje obvezujuće ponude, ali su tražili dodatni rok za to. No upitno je hoće li na kraju uopće dati ponudu, a ako je i daju, upućeni sumnjaju da će ta ponuda biti zadovoljavajuća. Naime, prema informacijama iz slovačkih medija, TSS Grade u velikim je poslovnim poteškoćama i s velikim dugovima dobavljačima. Stoga je upitna sposobnost te tvrtke da financira kupnju PG-a. A u HŽ Infrastrukturi od te prodaje očekuju minimalno 250 milijuna kuna. PG pak s druge strane ima unosan ugovor s HŽ Infrastrukturom vrijedan milijardu kuna pa su dobra prilika za kupnju. U HŽ Infrastrukturi kažu da je u tijeku provedba dubinskog snimanja PG-a koje traje do 16. lipnja kada je i krajnji rok za dostavu obvezujućih ponuda, a cijeli postupak trebao bi biti okončan u srpnju. U toj tvrtki navode da se o mogućem odustajanju od prodaje PG-a može govoriti tek kada se utvrdi jesu li i koje obvezujuće ponude podnesene.

Sindikati protiv

– Pristigle obvezujuće ponude procijenit će se sukladno kriterijima za vrednovanje ponuda te će se sukladno tome donijeti odgovarajuća odluka o odabiru najpovoljnije ili njihovu odbacivanju – navode u HŽ Infrastrukturi. Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara, smatra da Pružne građevine ne treba uopće prodavati jer se tako privatizira monopol koji ta tvrtka ima na održavanju pruga. On ističe da je tvrtka lani poslovala s dobiti od čak 130 milijuna kuna

>>'Prodajom Pružnih građevina strani bi privatnici dobili monopol'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije