Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U čak 93% članaka o ubojstvu partnerica na portalima otkriven je identitet žrtve

Čak 33% članaka imalo je senzacionalistički naslov, 48% članaka uključivalo je pretpostavke, u 11% slučajeva nasilje se dovodilo u kontekst ljubomore ili izražavanja prevelike ljubavi, a u čak 93% članaka otkriven je identitet žrtve
20. veljače 2019. u 17:52 1 komentara 378 prikaza
nasilje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, ilustracija

Čak 33% članaka imalo je senzacionalistički naslov, 48% članaka uključivalo je pretpostavke, u 11% slučajeva nasilje se dovodilo u kontekst ljubomore ili izražavanja prevelike ljubavi, a u čak 93% članaka otkriven je identitet žrtve. Dio je to podataka iz Analize medijskog izvještavanja o slučajevima femicida, koja je uključivala 3499 članaka na pet portala (Index, 24sata, Jutarnji, Večernji i Tportal) u razdoblju od 2012. do 2016.

Vinko Žuljević Klica Odjel za krvne delikte Već četiri godine policija bez ijednoga neriješenog ubojstva

A analiza 753 članka u trojima dnevnim novinama (Večernji list, Jutarnji, Slobodna Dalmacija) pokazala je da u člancima nedostaje analitičkog pristupa, a prevladava tabloidizacija i senzacionalizam. Navedeni podaci bili su potka rasprave na jučerašnjem okruglom stolu “Uloga medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama i femicidu - utjecaj na društvo i žrtve nasilja”. – U nas femicid čini 25 do 30% svih ubojstava – istaknula je pravobraniteljica Višnja Ljubičić najavivši skoro predstavljanje Medijskog kodeksa za profesionalno i etično praćenje te problematike.

Honduras Sjeverni trokut Ova je regija najnesigurnija na svijetu

Sanja Sarnavka zatražila je da se počnu sankcionirati institucije koje, kada je riječ o nasilju nad ženama, ne rade svoj posao, a Kristina Turčin (Jutarnji) naglasila da su se mediji izgubili kada se radi o tretiranju žrtve.

 

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • reborn:

    Ako je femicid 25% do 30% ubojstava, što je onda sa ostalim slučajevima ubojstava - u njima su žrtve muškog spola?!? Ako je tome tako, onda je očigledno biti muškarac tri do četiri puta rizičnije (po pitanju ubojstva) nego biti ... prikaži još! žena. Gdje je tu borba za ravnopravnost spolova?!?