Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Buzetu proizveli pivo Kolinda za predsjednicu

Kolinda Grabar-Kitarović: Županije trebaju kandidirati projekte za fondove EU, a ne ministarstva ili državne agencije, jer se na lokalnoj razini može puno bolje odlučivati o razvoju
16. rujna 2015. u 16:03 19 komentara 1578 prikaza
15.09.2015., Buzet - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic u sklopu posjeta Istri posjetila je istarsku pivovaru Favorit. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic, istarski zupan Valter Flego i vlasnik pivovare Nikola Sulic. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Obilazak središnje i sjeverne Istre predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je svoj ured ovaj tjedan privremeno preselila u Pulu, završila je jučer u Buzetu, gdje je posjetila Istarski vodovod i Istarsku pivovaru, dvije uspješne tvrtke koje se nalaze jedna do druge. Istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, vlasnik pivovare Nikola Sulić i ostali uzvanici nazdravili su predsjednici pivom koje nosi njezino ime – Kolinda, a koje je Istarska pivovara napravila u čast njezina posjeta Istri i Buzetu.

Predsjednica je bila zadovoljna okusom "svoga" piva u šali govoreći da nije zaštitila svoje ime, koje zbog toga što je rijetko, zanimljivo zvuči i na etiketi pravog istarskog piva.

Za decentralizaciju

Inače, prije Buzeta, drugi dan boravka u Istarskoj županiji, hrvatska predsjednica posjetila je i Pazin, gdje se sastala s gradonačelnikom Renatom Krulčićem i načelnicima okolnih općina. Na sastanku koji je trajao gotovo sat vremena domaćini su predsjednicu upoznali s razvojnim projektima i planovima.

Govoreći o svome obilasku Hrvatske, a posebice ovih dana Istre, gdje je privremeno u Domu hrvatskih branitelja otvorila svoj ured, predsjednica je naglasila kako je bitno i korisno što posjećuje lokalne sredine jer se tako upoznaje s njihovim problemima i izazovima.

– Voljela bih da to čine i mnogi drugi, Vlada Republike Hrvatske i razna ministarstva i agencije. Ovaj razgovor pokazuje nužnost stvaranja strategije razvoja kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Jednostavno, moramo znati kuda i kamo idemo – naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslije sastanka s gradonačelnikom Pazina i načelnicima susjednih općina.

Kad je riječ o projektima EU, predsjednica je posebice naglasila kako po tom pitanju treba krenuti u još veću decentralizaciju.

Razvojni programi

– Mislim da su županije te koje mogu puno bolje odlučivati o svojim razvojnim potrebama i kandidirati projekte za fondove EU od ministarstava ili agencija na državnoj razini – jasna je bila predsjednica. Nakon što su joj Pazinjani iznijeli svoje razvojne programe, predsjednica je posjetila Centar za inkluziju, u sklopu kojega je i poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama. Predsjednica se zadržala u srdačnom razgovoru s korisnicima poludnevnog boravka i djelatnicima koji se brinu o njima, upoznavši se s njihovim problemima.

Na kraju boravka u Pazinu, predsjednica Grabar-Kitarović se na Gortanovu brijegu sastala s predstavnicima Agencije za ruralni razvoj Istre.

>> 'Stvaranje strategije razvoja nužno je kako na lokalnoj tako i na državnoj razini'

HP+ pisači
Revolucionarno
Svijet bruji o tehnološkom čudu iz HP-a: 'Ovaj printer radi umjesto vas, a još čuva i okoliš'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'