Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proglašeni pobjednici

U Bukovlju održano tradicionalno ocjenjivanje kvalitete vina

vino
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
12.01.2014.
u 20:10

Vinari i vinogradari Bukovlja i Vranovaca okupljeni u udrugu "Igrač" po jedanaesti put su organizirali ocjenjivanje kvalitete vina. Na ocjenjivanje kvalitete iz prošlogodišnje berbe bilo je prijavljeno 56 uzoraka, a bodovane su tri kategorije vina bijelo, crveno i roze. Najviše bodova stručnog ocjenjivačkog suda dobilo je bijelo vino Damira Hrvojevića, koji je proglašen i apsolutnim pobjednikom natjecanja. Zlatnu diplomu za bijelo i crveno vino dobio je vinogradar Slavko Drčelić ispred u druge vinara i vinogradara, a Ivi Jurčeviću zlatna je diploma pripala za bijelo i crveno vino u kategoriji gostiju koji su na ocjenjivanje  imali priliku donijeti i svoja vina. Roze vino Mate Bertovića po mišljenju stručnog suda bilo je kvalitetnije od drugih, pa je i njemu u toj kategoriji pripala zlatna diploma.

- Mala smo udruga i naši članovi uglavnom imaju manje obiteljske vinograde koje marljivo obrađuju. U njima se preko cijele godine viđamo, jedni drugima pomažemo i družimo,  a osobito za blagdan Sv. Vinka koji je zaštitnik općine Bukovlje. Tada zalazimo u sve vinograde, na trsove objesimo kobasice, kulen i vino, malo popijemo i zamezimo, blagoslovimo vinograd i degustiramo prošlogodišnja vina. Udrugu smo osnovali s glavnim ciljem unapređivanja vinogradarstva i vinarstva na području naše općine. Organiziramo brojne seminare i radionice s temama koje su nama bliske, kako za naše članove tako i sve zainteresirane ne bi li što više podigli kvalitetu naših vina.

To se najbolje vidi na godišnjem ocjenjivanju, gdje se iz godine u godinu potvrđuje kako imamo sve bolja vina. Na našem području nemamo bačvara i to nam je problem već duže vrijeme. Stara burad trebaju popravak, pa ih moramo voziti najbliže u Garčin ili Rastušje. Zbog toga se mnogi sve više odlučuju na bačve od inoxa. Skuplje su ali dugoročno bolje i praktičnije jer ne zahtijevaju bačvara i posebno održavanje. Ove godine planiramo završetak vincilirske kuće u vinogradima vranovačkog brda koju smo vlastitim snagama počeli graditi prije tri godine. Radove smo priveli samom kraju, a preostaje nam urediti prilaz, te uvesti vodu i struju. Kada kuća bude gotova imat ćemo reprezentativan prostor za sve naše aktivnosti i vinske svetkovine - kaže član udruge Ivan Plenković.

- Kod mlađih članova udruge, koji prate vinogradarsku struku i poštivaju tehnologiju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina vidi se značajan napredak u zadnjih desetak ili više godina. Dobru godinu u vinogradu treba usavršiti u podrumu. Zbog specifičnih uvjeta za prošlu je godinu teško reći kako je bila idealna. Dobar dio vinogradara žurio je brati grožđe koje je uz povoljnu vlagu imalo puno šećera, no to su vina koja nemaju buke. Dobili su količinu, ali buke je tebalo čekati i sa berbom ići što kasnije. Upravo to, osjeti se u jednom dijelu ocjenjivanih vina. Unatoč svemu kvaliteta kod većine uzoraka koje smo kušali je dobra, a to samo govori da vinogradari postaju i dobri podrumari - naglasila je Vera Novaković članica ocjenjivačkog suda i voditeljica Poljoprivredno - savjetodavne službe Brodsko-posavske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije