Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaraženo 17,8 milijuna ljudi

U Brazilu zabilježeno više od pola milijuna smrtnih slučajeva, tisuće građana prosvjedovalo

Protest against Brazil's President Jair Bolsonaro's administration, in Sao Paulo
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.06.2021.
u 07:56

Prosvjednici ističu da je pola milijuna umrlih od covida-19 jedna vrsta genocida koji je brazilska vlada provela nad svojim građanima

Brazil je postao druga država na svijetu koja je zabilježila više od pola milijuna smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Najveća zemlja Latinske Amerike do sada je zabilježila 500.800 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, priopćilo je u subotu brazilsko ministarstvo zdravstva. Do sad je samo SAD imao veći broj umrlih u pandemiji, s gotovo 602.000.

U Brazilu je zaraženo više od 17,8 milijuna ljudi, a trenutno se svakodnevno bilježi oko 80.000 novih slučajeva.

Otprilike 30 posto Brazilaca do sada je primilo prvu dozu cjepiva, a oko 11 posto potpuno je cijepljeno.

Vlada desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara od početka je umanjivala ozbiljnost pandemije i opirala se strogim ograničenjima, pozivajući se na ekonomske posljedice. Nedavno je Bolsonaro također doveo u pitanje smisao cijepljenja.

U međuvremenu, parlamentarni odbor istražuje krizno upravljanje brazilskog čelnika tijekom pandemije.

Tisuće građana Brazila izašle su u subotu na ulice diljem zemlje optužujući predsjednika Jaira Bolsonara i vladu zbog neučinkovitog upravljanja covid-krizom, posebno zbog spore nabave cjepiva i sumnje u opravdanost nošenja maski.

Građani žestoko kritiziraju predsjednika Bolsonara zbog neadekvatne reakcije na covid-krizu, a posebno prozivaju vladu zbog niza propuštenih prilika za kupnju cjepiva.

Iz kompanije Pfizer priopćeno je da nisu dobili odgovore na ponude za prodaju cjepiva koje su brazilskoj vladi poslane između kolovoza i studenoga 2020. godine.

“Prosvjedujemo protiv genocidne Bolsonarove vlade koja nije kupila cjepivo niti je napravila išta drugo kako bi se pobrinula za svoje građane”, rekao je tridesetšestogodišnji Aline Rabelo, jedan od prosvjednika u brazilskom glavnom gradu.

Do ranih popodnevnih sati u subotu, prosvjedi u su održani u najmanje 44 brazilska grada, diljem 20 država, izvijestila je najveća brazilska TV kuća, Globo.

Prosvjednici ističu da je pola milijuna umrlih od covida-19 jedna vrsta genocida koji je brazilska vlada provela nad svojim građanima te zahtijevaju da se Bolsonara ukloni s funkcije.

VIDEO Pojačan promet na cestama u smjeru mora, prema Lučkom kolone i do 5 kilometara

Ključne riječi

Komentara 9

SO
Sir Oliver
08:50 20.06.2021.

"Zaboravili" ste napisati koliko Brazil ima stanovnika!

DU
Deleted user
11:32 20.06.2021.

Ajmo svesti brojke u realne okvire i usporediti sa Hrvatskom: Brazil 220 milijuna stanovnika, Hrvatska 4. Broj navodno oboljelih od corone 18 milijuna ili 8,18% stanovništva, RH 360.000 navodno oboljelih ili 9%. Brazil: navodno od corone umrlih 500.000 ili 0,227%,, RH 8200 ili 0.205%... I gdje je tu sada velika razlika, gdje je tu ta navodna katastrofa???

Avatar Dokman
Dokman
09:04 20.06.2021.

Jedini problem je što je predsjednik Brazila desničar, jel tako mediji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije