Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Putin:

'U borbu protiv širenja koronavirusa zovite rusku vojsku'

Russian President Putin delivers a televised address to the nation about the coronavirus disease outbreak, outside Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
13.04.2020.
u 22:52

Putin je kritizirao, kako je rekao, nemar u nekim regijama zbog kojeg se zaraza proširila u nekim sredinama i pozvao regionalne čelnike da iskoriste zaostatak za Moskvom od tri do četiri tjedna

Rusija bi u borbi s koronavirusom mogla zvati u pomoć i vojsku, rekao je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin te, nakon što je zabilježen rekordan dnevni broj novih slučajeva zaraze, upozorio da se stanje pogoršava.

Rusija je u ponedjeljak izvijestila da ima 2558 novih slučajeva zaraze, te je u toj zemlji sada 18.328 slučajeva zaraze kornavirusom.

Tijekom noći umrlo je 18 osoba kojima je dijagnosticiran covid-19, bolest koju izaziva novi koronavirus, i sada je ukupno zabilježeno 148 smrtnih slučajeva.

Broj umrlih, iako raste, za sada je mnogo manji nego u najteže pogođenim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Italije.

Moskva, najteže pogođeno područje, i nekoliko drugih regija uveli su zabranu kretanja, naredivši građanima da ostanu u kućama osim za nabavu hrane, žurnih medicinskih intervencija, iznošenje smeća ili odlaska na posao ako je to apsolutno nužno.

Putin je kritizirao, kako je rekao, nemar u nekim regijama zbog kojeg se zaraza proširila u nekim sredinama i pozvao regionalne čelnike da iskoriste zaostatak za Moskvom od tri do četiri tjedna.

"Ta rezerva vremena može se brzo istopiti i ne smije se lakomisleno potrošiti, mora se najučinkovitije iskoristiti", rekao je Putin dužnosnicima na sastanku održanom putem video-veze.

VIDEO 20 novosti o koronavirusu

"Imamo mnogo problema, nemamo ništa čime bismo se trebali posebno hvaliti i definitivno se ne smijemo opustiti", dodao je.

Zovite rusku vojsku

Putin je dužnosnike pozvao da u borbu protiv širenja covida-19 razmotre pozvati rusku vojsku, napomenuvši kako je ona posljednjih tjedan poslala liječnike i medicinsku opremu u Italiju i Srbiju.

Sličan potez slanja pomoći SAD-u razljutio je ruske kritičare Kremlja koji su to ocijenili javnom predstavom u kojoj se rasipaju sredstva koja nedostaju samim ruskim regijama.

Kremlj je takve ocjene odbacio i rekao da Moskva sada može u budućnosti očekivati pomoć Sjedinjenih Država.

"Morate, naravno, iskoristiti to iskustvo i imate na umu sve te opcije, uključujući ministarstvo obrane koje, ako je potrebno, može i treba biti uključeno", rekao je Putin.

Putin je rekao da su sredstva koje je vojska poslala "tek dio onoga što ministarstvo obrane ima" i da su "glavna sredstva još uvijek u pričuvi, tako da to trebati imati na umu".

Moskva uvodi novi sustav izdavanja dozvola za kretanje

Grad Moskva je u ponedjeljak pokrenuo internetsku stranicu novog sustava za izdavanje dozvola za kretanje. Od srijede će građani u ruskoj prijestolnici morati tražiti dozvolu prije korištenja javnog prijevoza ili svojih automobila i drugih vozila.

No u ponedjeljak ujutro stranica je  bila dostupna s prekidima za što su vlasti okrivile hakerske napade od kojih su neki, rekli su, došli iz inozemstva.

Moskovski centar za krizna stanja rekao je da je bez obzira na napade uspio izdati 1,8 milijuna dozvola za korištenje javnog ili privatnog prijevoza za kretanje po gradu.

Ključne riječi

Komentara 10

SO
Sir Oliver
23:26 13.04.2020.

Nahebali ste Miroslave, stigla mečka i pred ruska vrata! Kako ono Putin reče: imamo mnogo problema, nemamo ništa sa čime bismo se mogli posebno hvaliti i ne smijemo se opustiti....Auuuuu, gotovi ste Miroslaveeeeeeeee.....

Avatar Ćičruk Okrim Ami NImda
Ćičruk Okrim Ami NImda
00:32 14.04.2020.

Ljudi, propali smo s ovim mjerama. Možda ne sad, ali za dva mjeseca ćemo svi biti gladni. Moja žena i kći su već mjesec dana bez posla, dajemo 100 eskort oglasa dnevno, nitko se ne javlja, motel u kojem su radile je zatvoren, salon za masažu je zatvoren, gubimo najmanje 100 kuna prometa dnevno.

Avatar ehlbert13
ehlbert13
14:09 14.04.2020.

Niš bez vojske u "demokratskoj" Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije