Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Formira se krizni stožer: kod Velike Gorice zabilježen novi slučaj ptičje gripe

U nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije
14. siječnja 2017. u 18:48 1 komentara 1397 prikaza
gripa
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice zabilježen je novi slučaj influence ptica u domaće peradi, no nema opasnosti za zdravlje ljudi, izvijestilo je večeras Ministarstvo poljoprivrede.     

Virus influence ptica podtipa H5N8 potvrđen je na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski, na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formira krizni stožer. Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 kilometra od farme na kojem je virus potvrđen, navodi Ministarstvo.

U nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti  ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od 3 kilometra.  

„Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi ćemo obeštetiti kao i do sada“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao da se „s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju“. Influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

gripa, cjepljenje, igla H3N2 U zemlji tri tisuće oboljelih: Muškarac (60) iz Splita treća je žrtva gripe ptičja gripa Određena karantena Ptičja gripa na 55 uzgajališta u Bugarskoj, usmrćivanje 430.000 komada peradi

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.  Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru, napominje Ministarstvo.

>> Dvije osobe umrle od gripe: Više tisuća oboljelih u Hrvatskoj, ovo su najpogođenija područja

ČUDO SE DOGODILO
Neviđena situacija zatekla hrvatskog prvaka, mnogi ne vjeruju da je ovo istina!
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Avatar Danko - SLOBO danko
    Danko - SLOBO danko:

    mišja groznica, kravlje ludilo, ptičja gripa, svinjska gripa.. izredale se sve domaće pa opet u krug