Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća u Sloveniji

Drama u blizini hrvatske granice: Prevrnuo se vlak, iscurilo 10.000 litara kerozina

pruga
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija
26.06.2019.
u 12:53

U dva vagona teretne kompozicije koja je u utorak navečer vozila prema Kopru bilo je 125.000 litara kerozina, a vlak je iz tračnica iskočio u tunelu Hrastovlje, pri čemu je kerozin tekao u zemlju, na području trase lokalnog vodovoda

Vodoopskrba na slovenskoj obali nije ugrožena nakon sinoćnje nesreće u kojoj je nakon iskakanja teretnog vlaka iz tračnica u zemlju prema prvim informacijama iscurilo oko 10 tisuća litara kerozina, potvrdio je u srijedu Rižanski vodovod iz Kopra, lokalni opskrbljivač vode za taj dio Slovenije koji opslužuje 90-ak tisuća korisnika.

U dva vagona teretne kompozicije koja je u utorak navečer vozila prema Kopru bilo je 125.000 litara kerozina, a vlak je iz tračnica iskočio u tunelu Hrastovlje, pri čemu je kerozin tekao u zemlju, na području trase lokalnog vodovoda.

I dalje je u tijeku sanacija posljedica nesreće te ispumpavanje kerozina koji nije istekao u zemlju.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Nesreća se dogodila kasno u utorak navečer nekih tri kilometra od izvora rijeke Rižarne na koju je priključen lokalni vodovod i na 100 metara višoj nadmorskoj visini od mjesta crpilišta.

U nesreći je jako oštećen taj dio  željezničke pruge na trasi Ljubljana – Koper, objavile su Slovenske željeznice.  

Dodaju da bi oštećenja ipak mogla biti sanirana u roku od nekoliko dana, nakon čega će se opet promet redovito odvijati.

Riječ je o za Sloveniju strateškom željezničkom pravcu prema luci Koper, jednoj od najvećih komercijalnih luka u sjevernom Jadranu. Do otvaranja pruge Ljubljana – Koper gradove će povezivati organizirani autobusni prijevozi.

Uzroci nesreće i prevrtanja dijela kompozicije vlaka s kerozinom u tunelu Hrastovlje do sada nisu utvrđeni, a istraga o nesreći s ekološkim posljedicama se nastavlja.

Ključne riječi

Komentara 3

SC
Serious_Callers_Only
14:27 26.06.2019.

Mlazno gorivo je veliki onečišćivać zbog antifriza, biocida, inhibitora korozije i ostalih aditiva. Veliki trošak i problem svaki put kada dodje u okoliš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije