Naslovnica Vijesti Svijet

Drama u blizini hrvatske granice: Prevrnuo se vlak, iscurilo 10.000 litara kerozina

U dva vagona teretne kompozicije koja je u utorak navečer vozila prema Kopru bilo je 125.000 litara kerozina, a vlak je iz tračnica iskočio u tunelu Hrastovlje, pri čemu je kerozin tekao u zemlju, na području trase lokalnog vodovoda
26. lipnja 2019. u 12:53 3 komentara 1780 prikaza
pruga
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija

Vodoopskrba na slovenskoj obali nije ugrožena nakon sinoćnje nesreće u kojoj je nakon iskakanja teretnog vlaka iz tračnica u zemlju prema prvim informacijama iscurilo oko 10 tisuća litara kerozina, potvrdio je u srijedu Rižanski vodovod iz Kopra, lokalni opskrbljivač vode za taj dio Slovenije koji opslužuje 90-ak tisuća korisnika.

Zaostajemo Usporedna analiza: Hrvatska i Slovenija 28 godina poslije

U dva vagona teretne kompozicije koja je u utorak navečer vozila prema Kopru bilo je 125.000 litara kerozina, a vlak je iz tračnica iskočio u tunelu Hrastovlje, pri čemu je kerozin tekao u zemlju, na području trase lokalnog vodovoda.

I dalje je u tijeku sanacija posljedica nesreće te ispumpavanje kerozina koji nije istekao u zemlju.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Nesreća se dogodila kasno u utorak navečer nekih tri kilometra od izvora rijeke Rižarne na koju je priključen lokalni vodovod i na 100 metara višoj nadmorskoj visini od mjesta crpilišta.

U nesreći je jako oštećen taj dio  željezničke pruge na trasi Ljubljana – Koper, objavile su Slovenske željeznice.  

Dodaju da bi oštećenja ipak mogla biti sanirana u roku od nekoliko dana, nakon čega će se opet promet redovito odvijati.

Ljubljanska banka Europski sud za ljudska prava Slovenija od Hrvatske traži 428 milijuna eura jer su slučajevi protiv Ljubljanske banke politizirani

Riječ je o za Sloveniju strateškom željezničkom pravcu prema luci Koper, jednoj od najvećih komercijalnih luka u sjevernom Jadranu. Do otvaranja pruge Ljubljana – Koper gradove će povezivati organizirani autobusni prijevozi.

Uzroci nesreće i prevrtanja dijela kompozicije vlaka s kerozinom u tunelu Hrastovlje do sada nisu utvrđeni, a istraga o nesreći s ekološkim posljedicama se nastavlja.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • Serious_Callers_Only:

    Mlazno gorivo je veliki onečišćivać zbog antifriza, biocida, inhibitora korozije i ostalih aditiva. Veliki trošak i problem svaki put kada dodje u okoliš.