Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U Berlinu ponovo grade zid

Ali zid od domina, koje će simbolično popadati 9. studenog, na 20. obljetnicu pada zloglasnog pravog Berlinskog zida, koji je skoro tri desetljeća razdvajao dvije Njemačke
21. listopada 2009. u 21:24 1 komentara 3 prikaza
domine
Foto: Reuters

Proslava dvadesete obljetnice pada Berlinskog zida koštat će 5 milijuna eura, a vrhunac će biti podizanje kilometar i pol dugog segmenta zida na jednoj od njegovih najpoznatijih "dionica", kod Brandenburških vrata, ali en pravog. Taj "zid" bit će sačinjen od tisuću velikih, dva i pol metar visokih domina od stiropora, po dvadeset kilograma teških, koje su školska djeca obojila u jarke boje i oslikala. Domine će stajati dva dana a ond abiti simbolično srušene na dan pada Zida.

- To je samo privremena atrakcija – kaže berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit. - Nikome nije ni palo na pamet da mi to stvarno opet dižemo zid između zapada i istoka. No, mnogi su se u početku rugali toj ideji, a sa dkažu da je to rkasna ideja da se simbolizira pad zida.

Svečanosti će prisustvovati ruski i francuski predsjednici Medvedev i Sarkozy, britanski premiejr Brown i američka državna tajnica Clinton.

Wowereit kaže da mu je sad žao što neki dio 160-kilometarskog zida podignutog 1961. nije ostavljen za uspomenu, ali svjestan je da u poplavi emocija nakon pada to nije bilo moguće:

- Mislim da nitko u Berlinu ne bi otrpio da veći dio zida ostane.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • Ptica:

    ZID na Dunavu, makar i od domina! Birajmo za predsjednika Hrvata i u Sabor Hrvate a ne ove ostatke komunisticko-srpske diktature 20. stoljeca.