Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ POBOLJŠANJA

U Beču krizni sastanak. Produžetak lockdowna vrlo izgledan

Beč
Guo Chen/XINHUA/PIXSELL
12.04.2021.
u 14:18

„Ovo je teško razdoblje za osoblje i pacijente“, rekao je Klaus Markstaller, voditelj bečke Sveučilišne klinike za intenzivnu medicinu

Situacija s brojem pacijenata zaraženih koronavirusom u jedinicama intenzivne njege u Beču i pokrajinama na istoku zemlje Donjoj Austriji i Gradišću se unatoč laganom padu broja novooboljelih ne poboljšava. Naprotiv, u Beču je alarmantno stanje i bečki gradonačelnik Michael Ludwig je sazvao u ponedjeljak krizni sastanak na kojem će od austrijskih medicinskih i znanstvenih eksperata tražiti savjet, što i kako dalje?

Već uoči sastanka, koji je obilježio i dramatičan apel liječnika intenzivne njege zbog situacije u Beču, mnogima je jasno da je na vidiku daljnji produžetak lockdowna koji je počeo 1.travnja i produžen je nakon tjedan dana do 18. travnja. I to jedinstveno za tri istočne austrijske pokrajine, Beč, Donju Austriju i Gradišće. Bečki gradonačelnik Ludwig, njegov zamjenik Christoph Wiederkehr i bečki gradski vijećnik za zdravlje Peter Hacker, kako su najavili, svoju će novu odluku pokušati usaglasiti s ostale dvije britanskim sojem koronavirusa preplavljenim pokajinama, Donjom Austrijom i Gradišćem.

Kako najavljuju mediji u petak bi se trebao održati ponovni sastanak austrijske vlade sa stručnim Kriznim stožerom, oporbom i čelnicima devet austrijskih pokrajina, nakon čega će biti poznato hoće li se lockdown još jednom produžiti. Neki mediji već špekuliraju i navode kako bi „zaključavanje“ na istoku zemlje moglo biti produženo za još tjedan dana ili do kraja mjeseca odnosno 1. svibnja.

Liječnici intenzivne njege u Beču mole u svom apelu građane za strpljenje i obvezno pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa. Navode kako očekuju poboljšanje situacije čim bude cijepljen veći broj Bečana.

„Ovo je teško razdoblje za osoblje i pacijente“, rekao je Klaus Markstaller, voditelj bečke Sveučilišne klinike za intenzivnu medicinu. Istaknuo je da u dogledno vrijeme nije na vidiku poboljšanje situacije u jedinicama intenzivne njege, koje su stalno popunjene s 75 do 90 posto „teških“ pacijenata. U ponedjeljak je u austrijskim bolnicama bilo 2.362 COVID-19 oboljelih, od čega 611 u intenzivnoj njezi.

S nedjelje na ponedjeljak u Austriji je zabilježeno gotovo 2.000 novozaraženih (1.943) i 19 umrlih. Predsjednik Austrijskog društva za anesteziologiju, reaanimaciju i intenzivnu medicinu (ÖGARI) Walter Hasibeder pojasnio je svu ozbiljnost situacije u austrijskim bolnicama podatkom da za zdravstvo nema problema ako su kapaciteti intenzivne njege jedne od pokrajina popunjeni 10 do 15 posto.

Problemi počinju kod popunjenosti od oko 30 posto kada se moraju uvesti mjere za rasterećenje kapaciteta, te se odgađaju operacije koje su nužne ali nisu hitne a za bolničko osoblje se uvodi obvezni prekovremeni rad. Od 30 do 50 posto popunjenosit kapaciteta počinje odabir i odgađaju se medicinski zahvati koji nisu vitalno nužni za pacijenta i ne ugrožavaju mu život, poput onkoloških operacija. Kako je istakao Hasibeder, sve iznad 50 posto popunjenosti kapaciteta intenzivne njege može dovesti do trijaže i urušavanja zdravstvenog sustava.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:21 12.04.2021.

Laž do laži i širenje panike!!! Austrijanci se ne žele cijepiti i eto odgovora politike u obliku državnog terora!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije