Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2017. u 09:43

U slučaju zabranjenog pa održanog referenduma o odcjepljenju Katalonije od Španjolske izgubili su svi, samo je pitanje tko je veći gubitnik. Najveći gubitnik je, vjerojatno, vlada Mariana Rajoya, koja je policijom odgovorila na demokratsko izjašnjavanje građana bez obzira na to što je ono bilo nezakonito.

Drugi je gubitnik Europska unija, koja je šutjela do ponedjeljka, a zatim stala uz Madrid jer, prema španjolskom ustavu, do referenduma nije trebalo doći, usto blago osudivši policijsku intervenciju. Krivci za stanje i separatistički su katalonski čelnici jer su forsirali zakonski nemoguće i jer nisu vodili računa o tome da ima Katalonaca koji bi htjeli ostati ujedinjeni sa Španjolskom.

Španjolska vlada ne samo što nije sposobna pokrenuti pregovore s Kataloncima i što je njihovu demokratsku volju ugušila policijskim mjerama već je upravo Narodna stranka premijera Rajoya 2010. uspjela baciti u zrak Statut katalonske autonomije stalnim žalbama Ustavnom sudu.

katalonija
1/25

Sadašnji španjolski ustav usvojen 1978., dakle tri godine nakon smrti diktatora Franca, i nekom je vrstom kompromisa. Katalonci su htjeli republiku, a ostala je monarhija. Možda je dosadašnja šutnja kralja Filipa jedna od najgorih stvari u cijelom slučaju. Madrid, zapravo, boluje od megalomanije, od osjećaja da je još velik imperij, a ne europska država srednje veličine. Od toga boluju ne samo monarhija već i stranke, na čelu s Rajoyovom, koje sebe vide u središtu svega.

Osim ljevičarskog Podemosa, sve ostale stranke zapravo i ne žele razgovarati o katalonskoj autonomiji. Istina, socijalisti sada podupiru pokretanje pregovora, ali teško da će to Rajoy u ovom trenutku prihvatiti. Svi političari koji gledaju samo na trenutačni izborni rejting griješe. Rajoyeva stranka tako i onako dobiva malo glasova u Kataloniji, pa je on igrao na to da će strogim držanjem prema katalonskom referendumu dobiti glasove u ostatku Španjolske.

EU se, pak, ograničio na poziv “poštovanja zakonitosti”, ali se nije ponudio da bude posrednikom u dijalogu Madrida i Barcelone. U svim tim kalkulacijama i sukobima moći ili nemoći, impotencije, stradali su građani Katalonije, a to je nedopustivo i nad time se trebaju zamisliti i europski političari.

 

Komentara 6

Avatar Django
Django
12:47 04.10.2017.

"Katalonska jesen".. Sada slijede čistke i uhićenja te dvadesetak godina čekanja do slijedećeg pokušaja. Dok ne shvate da nema slobode bez krvavih gaća. Sve drugo je igrokaz sa predvidljivim krajem.

Avatar MK
MK
10:34 04.10.2017.

Sve do trenutka proglasenja neovisnosti, to je unutar Spanjolski problem - a poslje se svaka drzava mora odrediti... Ako je Referendum sam po sebi nelegalan, onda je policijska represija bila nepotrebna i ocekivao sam osudu od strane EU-a radi policijskog nasilja i nista vise, ali to obavezno... Zaista neznam sto si vlast u Madridu umislja da tako postupa prema miroljubivom narodu - prizori Spanjolske Policije u Barceloni podsjecali su na prizore Srpske Milicije 80-tih na Kosovu... Zar Spanjolska Vlast stvarno misli da ce sa jos dva slomljena rebra i jednim plavim okom vratiti ljubav Katalonaca prema Spanjolskoj i centralistickom Madridu? Niti jedan narod nije takvu vlast zasluzio koja mu se tako obraca - pogotovo ako vlast proizlazi iz naroda... Ako se Spanjolska Policija dalje bude tako odnosila prema svome narodu - neznam zasto bi bilo tko takvu vladavinu Madrida nad Katalonijom morao priznati! ...A Katalonci koji misle do cilja "mirnim putem" - vjerujem da su u dubokoj zabludi i vidim male sanse za uspjeh... Rezultat Referenduma (ca. 38% Katalonaca se izjasnilo za neovisnost odnosno 90% izaslih na izbore) je dovoljno za politicku poziciju - ali nije dovoljno i za rat kao bezkompromisni sljed zacrtane politike... Sada u Spanjolskoj - odnosno u Madridu i Barceloni treba hladne glave i miroljubive odluke.

AA
aabbcc
10:21 04.10.2017.

demokratsko izjašnjavanje građana bez obzira na to što je ono nezakonito.___ Naravno da je nezakonito i sta koga briga u Evropi sta narod misli i kakvu drzavu zeli !!! __Hoce Katalonci da napuste i EU pa i hoce ako ih niko dobro i na vrijeme ne namlati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije