Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČAN REKORD

U Austriji u jednom danu 6.506 novozaraženih i 20 umrlih: Od 8. studenog nove, oštrije korona mjere

Faßmann i Mückstein
Foto: Zoran Cindrić
1/3
03.11.2021.
u 15:48

Faßmann je rekao kako je testiranje učenika u školama “bitan instrument borbe protiv pandemije” i stoga će se i dalje primjenjivati

Austrija je u smrtonosno zagrljaju koronavirusa. Samo u proteklih 24 sata zabilježeno je 6.506 novozaraženih i 20 umrlih od zaraze koronavirusom. Preciznije rečeno njegovim agresivnim i znatnije zaraznijim delta sojem. To je novi dramatičan rekord. Još protekli tjedan bilo je 4.261 oboljelih osoba.

Problem je da i sve više zaraženih završava na bolničkom liječenju, u proteklih 24 sata njih 133 na normalnim odjelima i  16 na intenzivnoj njezi, te se je tako danas ukupan broj teških pacijenata u jedinicama intenzivne njege popeo na 333. A to znači, kako je navio ministar zdravstva Wolfgang Schallenberg od ponedjeljka 8. studenoga 2. stupanj peterostupanjskog vladinog plana. A to znači da će od ponedjeljka samo cijepljeni oni koji su preboljeli koronu moći u noćne klubove i restorane, tena priredbe s više od 500 posjetitelja, dok će necijepljenima ulaz biti zabranjen. Na snagu tog dana stupa i odredba o ukidanju svih “kućnih testova” pred video kamerom i oni više ne vrijede kao potvrda o negativnom korona statusu prema “3-G pravilu” (cijepljen, prebolio, svježe testiran), nego samo testovi iz ljekarna i drugih službenih centara za testiranje.

Ono što se već danas spominje je mogućnost da istovremeno u ponedjeljak na snagu stupe još strože mjere iz 3. stupnja vladinog plana, ako do kraja tjedna bude popunjeno 400 kreveta u intenzivnoj njezi, što je vrlo blizu današnjoj brojci od 333 “teško” oboljela korona pacijenta koji trebaju intenzivnu skrb. Treći stupanj korona plana predviđa ukidanje antigenskih testova, a pravilo “3G” kao ulaznica u restorane i na priredbe, vrijedi samo uz potvrdu o cijepljenju, preboljenju Covida 19 ili isključivo PCR test. 

Da je situacija dramatična govore i današnje informacije o stanju pripravnosti austrijske savezne vlade na čelu s kancelarom Alexanderom Schallenbergom, koji je za petak predvečer, zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, najavio sastanak s čelnicima devet austrijskih saveznih pokrajina, kao i bečkih gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Michaelom Ludwigom koji je već za sutra sazvao krizni sastanak, na kojem bi trebale biti najavljene nove, još strože mjere za necijepljene Bečane.

Dakle već sutra bi necijepljene u austrijskom glavnom gradu mogla dočekati nova iznenađenja. Ministar zdravstva je danas na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ministrom obrazovanja Heinzom Faßmannom rekao kako će u petak na sastanku biti riječi i o ujednačavanju korona mjera u pokrajinama s onima na saveznoj razini.

Faßmann je rekao kako je testiranje učenika u školama “bitan instrument borbe protiv pandemije” i stoga će se i dalje primjenjivati. Obojica govornika se nadaju da bi epidemiološku situaciju u zemlji trebao olakšati početak cijepljenja djece mlađe od 12 godina. 
Ministarstvo zdravstva je danas objavilo da od 6.506 novozaraženih u proteklih 24 sata, najviše ih ima u pokrajini Gornjoj Austriji (1.669) i Donjoj Austriji (1.337). Slijede Štajerska (903), Beč (805), Salzburg (444), Koruška (338), Vorarlberg (241) i Gradišće (180). Aktivno korona bolesnih trenutačno ima 51.920, od čega je njih 1.752 u bolnicama, uključujući 333 u intenzivnoj njezi.

Od početka pandemije do danas u Austriji je zabilježeno ukupno 847.408 oboljelih od koronavirusa i 784.088 izliječenih, te 11.400 umrlih.

VIDEO Gužva u novim paviljonima za cijepljenje protiv Covid-19 na Zagrebačkom velesajmu

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
19:37 03.11.2021.

Zamislite tragedije da su svi cijepljeni!!! Koga bi onda mogli optužiti za neučinkovitost cijepiva??? Po prvi puta u povijesti medicine se za neučinkovitost jednog lijeka optužuju oni koji ga nisu uzeli!!! I dalje: u Austriji je cijepljeno oko 65% stanovnika, oko 10% je službeno prebolilo iako se ona "siva brojka" kreće oko 20%. To bi značilo da je 85% sigurno. I nemojte mi govoriti da ove brojke dolaze zbog necijepljenih!!! One su dokaz da je cijepljenje za Kurz a potvrde su apsolutni promašaj!!!

DU
Deleted user
16:13 03.11.2021.

Neke zapadne zemlje su prešle 100% zaduženosti više ne nogu vraćati dugove a te informacije se skrivaju od javnosti

JO
jorgen
21:21 03.11.2021.

Znači u Austriji je cijepljenih + Covid preboljelih barem 75% . Imaju i 3-G pravilo. Govori li vam to nešto o "učinkovitosti" svih mjera i svih ovih histeričnih kampanja? Sjećate li se da su nam samo još prije 6 mjeseci najavljivali ukidanje svih mjera kada bi se postigao gorenavedeni postotak? Vidite li da se ide u dijametralno suprotnom smjeru od obećanog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije