Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon izbora

U Austriji počela borba za kancelarsku fotelju

IzboriKC
Marijan Sušenj/PIXSELL
07.05.2013.
u 16:10

Riječ je o duelu između socijaldemokratskog saveznog kancelara Wernera Faymanna i konzervativnog potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova Austrije Michaela Spindeleggera

Povijesnim izbornim debaklom vladajuće Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) na nedjeljnim pokrajinskim izborima u Salzburgu i jasnom pobjedom Narodne stranke (ÖVP), koja je unatoč izgubljenih 7,5 posto glasova birača u odnosu na 2009. godinu vratila pokrajinski vlast, otvorena je predizborna borba za kancelarsku fotelju na austrijskoj saveznoj razini, piše u utorak dnevni tisak.

Navodi kako je riječ je o duelu između socijaldemokratskog saveznog kancelara Wernera Faymanna i konzervativnog potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova Austrije Michaela Spindeleggera. - Naravno da želim postati prvi... - rekao je Spindelegger dnevniku Österreich, odgovarajući na novinarski upit želi li postati austrijskim saveznim kancelarom. - Mi smo ostvarili sve naše izborne ciljeve u ovoj godini - istakao je Spindelegger, napomenuvši kako su pokrajinski izbori u Salzburgu pokazali da se \'\'teškim radom i naporima može postati prvi“. 

Mediji navode kako je već sada vidljivo da će izborna utrka za prvo mjesto i kancelarsku fotelju na predstojećim parlamentarnim izborima u Austriji, koji će se održati 29. rujna ove godine biti \'\'brutalna“. Österreich piše kako će Faymannov SPÖ u predizbornoj kampanji koju je fokusirao na klasnu borbu, potporu tražiti u bazi, neposredno razgovarajući s austrijskim građanima, a Spindeleggerov ÖVP i kod gospodarstvenika, industrijalaca i medija, kojima će se čelnik narodnjaka obratiti 15. svibnja u bečkom Hofburgu \'\'Govorom o stanju nacije“.

Potporu ÖVP-u dati će, između ostalih, i njemačka kancelarka Angela Merkel, na Kongresu europskih konzervativaca, 22. lipnja u Beču. ÖVP je na nedeljnim pokrajinskim izborima u Salzburgu bio prvi s osvojenih 29 posto glasova (-7,5), a SPÖ drugi s 23,8 posto (-15,6 posto). Najveće iznenađenje bili su Zeleni s osvojenih 20,2 posto glasova (+12,8 posto), koji su pretekli četvrtoplasirani krajnje desni FPÖ koji je dobio 17 posto glasova (+ 4 posto). Novoosnovani Team Stronach osvojio je povjerenje 8,3 posto birača.

>>Pobjeda Platterovih narodnjaka i debakl Teama Stronach

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije