Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO U PROMETU

Uskoro oštre kazne u Austriji: Evo kada će vam oduzeti auto i prodati ga na dražbi

Austrija policija
EXPA/Florian Schrötter/PIXSELL
09.02.2024.
u 20:30

U slučaju prebrze vožnje auto ide na dražbu, prihoda se dijele između fonda za sigurnost prometa i lokalne vlasti.

Nakon što su Austrijske vlasti najavljivale postrožavanje kazne za brzu vožnju, od prvi ožujka odlučili su je i provesti. Naime u Austriji ako napravite prekršajnu brzinu veće od 60 km/h u gradskim/lokalnim područjima ili veće od 70 km/h izvan grada, na licu mjesta vam se oduzima auto, piše Fenix-magazin.

Prvi korak je oduzimanje automobila. Ako je vozač “potpuno nepopravljiv” i opetovano je uhvaćen u vožnji prevelikom brzinom, vozilo može biti trajno oduzeto i prodano na dražbi na kraju postupka. Ako se ograničenje brzine u lokalnom području prekorači za više od 80 km/h ili izvan lokalnog područja za više od 90 km/h, postoji opasnost od „oduzimanja” – tj. trajnog uklanjanja vozila – čak i za prvi prekršaj te vrste.

VEZANI ČLANCI: 

Procedura izgleda ovako, u slučaju težeg prekoračenja brzine, policija će na licu mjesta privremeno oduzeti vozilo, kao i vozačku dozvolu. Potom će okružni upravni organ u roku od dva tjedna odlučiti je li vjerojatno da će automobil biti oduzet  u tom slučaju će se pokrenuti odgovarajući postupak. Takvo oduzimanje predviđeno je za ponovljene prekršaje koji počine prekoračenje brzine. Odnosno ako ponovite prekršaj auto ide na dražbu.

GALERIJA  Strašna nesreća u centru Zagreba: Srušila se skela 

Austrija policija
1/14

Ako se automobil oduzme, na kraju će ga se riješiti vlasti – tj. prodati na dražbi. 70 posto prihoda ide u fond za sigurnost prometa, a ostatak ide odgovarajućoj lokalnoj vlasti.

VIDEO Strašna nesreća u centru Zagreba: Srušila se skela

Komentara 1

RE
realisticki
16:09 11.02.2024.

Uvijek sam za disciplinu u saobračaju, ali trebaju kažnjavat domaće vozače u istoj mjeri kao i strane vozače, a i kazne trebaju imat neku granicu. Austrijanci se već desetljčima ciljano izživljavaju na vozačima automobila sa stranim registarskim tablicama i nemilosrdnoo naplačuju globu. Sada će se okomiti i na one sa malo skupljim automobilimai te ih oduzimati ih vlasnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije