Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ 2.557 NOVOZARAŽENIH

U Austriji na pomolu 'treći val', AstraZeneca i za Austrijance starije od 65 godina

Mass vaccination programme for healthcare workers in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.03.2021.
u 22:57

Ministar zdravlja Rudolf Anschober je u subotu rekao da se "nada da neće biti četvrtog lockdowna“

Austrija „muku muči s mutacijama“, posebno britanskom koja je utvrđena kod gotovo 70 posto zaraza. U Beču u 72 posto slučajeva, a u Gradišću u čak 88 posto. Tim važnije je što je moguće brže i više cijepiti, preporuka je stručnjaka austrijskog nacionalnog stožera za cijepljenje koji je jučer obznanio svoj stav da se temeljem međunarodnih studija cjepivom AstraZenece može i u Austriji cijepiti osobe starije od 65 godina. 

Kancelar Sebastian Kurz je izjavio kako bi do kraja travnja sve osobe starije od 65 godina trebale biti procijepljene. Navodi se kako će Austrija samo tijekom ovog mjeseca dobiti čak milijun doza cjepiva: 473.850 doza od MioNTech /Pfizera, 123.600 Moderninog cjepiva i 458.000 doza AstraZenece, čime se može cijepiti pola milijuna Austrijanaca. Inače je za drugi kvartal planirana isporuka od 5,2 milijuna doza cjepiva. Od kraja travnja Austrija računa i s Johnson & Johnson cjepivom, ukoliko 11. ožujka dobije „zeleno svjetlo“ za upotrebu na području EU-a. 

Mediji navode kako se „turbo ofenzivom cijepljenja“, pokušava spriječiti da „treći val“ pandemije koronavirusa zapljusne Austriju. Ministar zdravlja Rudolf Anschober je u subotu rekao da se „nada da neće biti četvrtog lockdowna“ i kako u sprečavanju širenja koronavirusa zemljom treba „regionalno brže reagirati i zatvarati izlaz iz zaraženog područja“.

Ako se pogledaju službene brojke i svakodnevni, već alarmantni rast broja novozaraženih, a u subotu ih je zabilježeno 2.557 u samo proteklih 24 sata, uz 25 korona umrlih, ministrova nada, mogla bi nažalost uskoro postati samo san. Jer neki od austrijskih stručnjaka virologa, epidemiologa i mikrobiologa ističu da je hospitaliziranih, posebice u intenzivnoj njezi sve više i kako izgleda da „treći val“ već zapljuskuje Austriju.

„Sada ulazimo u treći val“, rekao je mikrobiolog Michael Wagner s bečkog Sveučilišta za austrijsku televiziju ORF. Upozorio je austrijsku vladu da odustane od već najavljenog daljnjeg popuštanja mjera u borbi protiv koronavirusa i njegovih mutacija, pogotovo otvaranje terasa kafića i restorana krajem ožujka.

„Ovo je pandemija u pandemiji. Već više tjedana je primjetan stalni rast britanskog soja. To je neko vrijeme bilo prikriveno izvornom varijantom. Sada je na površinu isplivao britanski soj, koji je znatno zarazniji i stoga i brojke zaraze brže rastu“, istakao je Wagner dodavši:

„Pitanje je na koji ćemo se način susresti s trećim valom i koliko ćemo ga moći kontrolirati?“

Mikrobiolog je ustvrdio kako bi daljnje popuštanje mjera u ovom trenutku bio „pogrešan signal, bez obzira što se radi o otvorenom prostoru“.

VIDEO Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

„Sada je važno da zbijemo redove i da svatko dade svoj doprinos da osiguramo da ostane raditi ono što je već otvoreno, škole i trgovine. Moramo biti svjesni da i to možemo izgubiti, ako se nećemo zajedno pridržavati mjera“, upozorio je Wagner.  Istakao je da u „najgorem slučaju“ bi škole trebalo posljednje zatvarati.

„Kritični prag“  koji se ne smije prijeći jer može doći do raspada zdravstvenog sustava prema mišljenju menadžera za zdravlje i člana savjetničkog tima austrijske vlade Herwiga Ostermanna je popunjenost intenzivne njege s 700 do 800 teških pacijenata. Danas ih je bilo 322, od ukupno 1.451 hospitalizirane osobe, što je 30-tak više od jučer i 185 više od prošle subote.

„Izgleda da će za liječnike intenzivne medicine, još jednom biti napeto“, konstatirao je voditelj anesteziologije i intenzivne medicine bečke klinike Hietzing Stephan Kettner. U Beču je jučer bilo čak preko 800 novozaraženih, a danas  još 524 u proteklih 24 sata.    

Komentara 2

AA
aabbcc
11:02 07.03.2021.

Tamo negdje iza brda ljudi se ruse padaju mrtvi od korone pod naletom novog vala ili neke bure ne bih znao tocno u Austriji je engleski valovi ...

DU
Deleted user
08:55 07.03.2021.

Kako raste pritisak građana i zbog katastrofalne privrede situacije i zbog korupcijskih afera, tako se izmišljaju novi valovi!!! A ti Herekice čitaj kaj pišeš: oko 2500 pozitivnih dnevno je već dva tjedna stalan broj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije