Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša vijest

U Austriji enormni porast internetskog (45 posto) i gospodarskog kriminala (25 posto)

Ministar Karl Nehammer
Foto: BKA - Andy Wenzel
1/3
08.05.2020.
u 12:37

Unatoč svemu iznesenom, Austrija je i nadalje 'jedna od najsigurnijih zemalja svijeta', tvrdi ministar Karl Nehammer.

U Austriji je u enormnom porastu broj slučajeva internetskog i gospodarskog kriminala, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare u Beču austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer, predstavivši zajedno sa šefom Saveznog ureda za kriminalitet statističke nove podatke za 2019. godinu.

„Cyber kriminal je najsveobuhvatniji“, upozorio je Nehammer ustvrdivši kako postao „intenzivna prijetnja pravnoj državi“.

Statistički podaci su pokazali da je 2019. godine u Austriji prijavljeno 488.912 kaznenih djela, što je porast od 3,4 posto. Za razliku od 2018. godine kada je ta brojka bila najniža u posljednjih deset godina. Stopa riješenih kriminalističkih slučajeva iznosi 52,5 posto. Nehammer je istakao kako je broj kaznenih slučajeva internetskog kriminala u godinu dana porastao s 19.627 na 28.439.

„To je porast od 45 posto i time najviši broj prijava proteklih 10 godina“, ustvrdio je zabrinuto austrijski ministar unutarnjih poslova. Dodao je kako je stopa razjašnjena internetskog kriminala „lagano pala“ na 36 posto.

Podaci su pokazali da je u Austriji u evidentnom porastu i gospodarski kriminal. I to za 25 posto ili u apsolutnim brojkama 71.112 prijavljenih slučajeva.

Što se tiče ostalih oblika kriminala, nasilje je također u porastu (5,3 posto) i prijavljeno je 73.079 slučajeva. To je drugi najveći broj slučajeva nasilja u posljednjih deset godina. Broj razjašnjenih odnosno riješenih slučajeva u laganom je porastu i iznosi 85 posto. Podaci također pokazuju da je prošle godine u Austriji počinjeno 65 ubojstava, što je za pet više nego 2018. godine. Dodaje se kako je primjerice u 2014. i 2015. godine bilo 40 ubojstava po godini.

Broj provala u kuće i stanove je u vidnom padu i 2019. je iznosio 8.835, što je „najniža vrijednost“ zadnjih godina i pad za oko 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

I provale u automobile su u „stalnom padu“ i lani je prijavljeno „tek“ 2.194 provala. Prije 10 godina bilo ih dvostruko više, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i glavni direktor za javnu sigurnost Austrije, general Franz Lang, koji nakon 42 godine služenja u policiji oprostio jer odlazi u mirovinu.

Unatoč svemu iznesenom, Austrija je i nadalje „jedna od najsigurnijih zemalja svijeta“, tvrdi ministar Karl Nehammer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije