Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj sekularne Turske?

U Ankari najavljen ‘vjerski ustav’

Riot police scuffle with demonstrators during a protest against parliament speaker Ismail Kahraman, outside the Turkish parliament in Ankara, Turkey April 26, 2016.
Foto: Reuters/PIXSELL
27.04.2016.
u 10:49

Najavljeni ustav značio bi kraj Ataturkove Turske i uvođenje predsjedničkog sustava

Dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u posjetu Hrvatskoj, predsjednik turskog parlamenta Ismail Kahraman, iz njegove stranke Pravda i razvitak, najavio je promjenu turskog ustava kojim bi Turska prestala biti sekularna država i postala muslimanska zemlja.

U svom govoru predsjednik turskog parlamenta Kahraman istaknuo je da pretežito muslimanska Turska treba “religijski ustav”, odnosno da bi sekularizam trebao biti odbačen. Tako je naznačio potencijalni raskid s načelima na kojima je osnovana moderna turska država koju je Ataturk osnovao upravo na sekularizmu. Mijenjanje ustava, prema kojem bi Turska postala islamska zemlja u kojoj bi vladali šerijatski zakoni, analitičari smatraju teškim udarcem za Tursku kao turističku zemlju.

Poznato je da Erdoğanova Stranka pravde i razvoja, čiji programski korijeni leže u političkom islamu, već dulje gura promjenu ustava koji datira iz razdoblja nakon vojnog udara 1980. Promjena ustava dala bi svu moć u ruke predsjedniku Erdoğanu, čija je ideja parlamentarni sustav zamijeniti predsjedničkim. U međuvremenu američki predsjednik Barack Obama, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Hannoveru, nije prihvatio dogovor između turskog predsjednika i Merkel o stvaranju sigurnosne zone na sjeveru Sirije kamo bi se vratili sirijski izbjeglice.

Američki predsjednik smatra da bi taj potez mogao izazvati eskalaciju sukoba. Poznato je da turski predsjednik pokušava stvoriti tu tampon-zonu 40-ak kilometara od granice pod izlikom smještanja izbjeglica, dok mu je cilj sprečavanje stvaranja kurdskog kantona. Obama je tu ideju odbio jer bi to značilo uvlačenje NATO-a i SAD-a u rat u Siriji i mogući frontalni sukob s Rusijom i Iranom.

>> Erdogan: Gospodarske odnose moramo poboljšati! Grabar-Kitarović: Podržavamo put Turske prema članstvu u EU

>> Zapad će zažmiriti na Erdogana jer je Turska prevažna

Komentara 19

Avatar Ohjooj
Ohjooj
10:59 27.04.2016.

Turska bi postala islamska zemlja u kojoj bi vladali šerijatski zakoni analitičari smatraju teškim udarcem za Tursku kao turističku zemlju - zato su i došli u HR i zanima ih turizam - marš od HR što dalje... Ovo je užasas - jadni nemuslimani koji žive u Turskoj... vraćaju se 500 godina unazad, jadne žene - jednom riječju - tuga, bijeda i jad i jao Europi - kad to bez viza navali na Europu, pregazit će nas i zbog čega su naši preci stotinama godina ginuli?!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
11:09 27.04.2016.

koga mi podrzavamo na putu u europu.zasto se mi skompamo uvijek s nekim krivim a vald zato sto imamo kriminalnu politicku scenu.nasima je bitan samo osobni dobit a hrvatska je samo paravan.

OL
olala
11:08 27.04.2016.

Bože moj,čitaju li itko od ovih vijesti iz Turske koji su pozvali ovoga diktatora,ili hoće kopirati njegov način vladanja???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije