Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CSI: OLIVE OIL

U Americi ni masline nisu djevičanske

maslinovo ulje
VL
16.08.2010.
u 13:59

Na kalifornijskom sveučilištu ustanovili su da dvije trećine ekstradjevičanskih maslinovih ulja na američkom tržištu to nisu. Stoga će u listopadu početi nasumično testiranje uzoraka svih maslinovih ulja, domaćih i uvoznih, po samoposlugama

Na sveučilišnom dobru kalifornijskog sveučilišta Davis u dolini Sacramenta nalazi se oko 2000 stabala maslina, a na kemijskom odjelu postoji laboratorij koji dijelom financira savez kalifornijskih maslinara (Olive Oil Chemistry Lab) za analizu njihova i drugih ulja.

- To vam je kao da ovdje imamo vlastiti "CSI: Maslinovo ulje" – kaže kemičar Charles Shoemaker, šef forenzike u tom laboratoriju, koji je nedavno objavio da dvije trećine testiranih 14 vrsti ulja, najprodavanijih u Americi, po njihovim analizama uopće ne zaslužuje nositi naziv "ekstradjevičansko", jer je ili užeglo ili miješano s manje vrijednim uljima. Ti novi nalazi ostvareni su zahvaljujući iscrpnosti njihovih laboratorijskih postupaka, za koje Shoemaker kaže da mogu pronaći mane, raspad i razrjeđivanje u maslinovom ulju mnogo preciznije od ljudskog čula okusa, a pri testiranju usmjeravaju se na pojedine mane.

- Treba oko 25 minuta po uzorku za samo ovaj jedan korak – kaže Shoemaker pokazujući vakuumsku pumpicu koja uklanja otapala i izolira klorofil, kojeg uvijek ima u uljima od zelenih maslina, a nema ga u jeftinijim uljima od sjemenki uljarica.

- Širom svijeta stavljanje primjesa u maslinovo ulje postalo je vrlo sofisticirano. Mi radimo spektroskopske analize i tražimo oksidaciju, koja znači da je ulje staro ili pokvareno. Testiramo i masne kiseline da bismo provjerili je li ulje isključivo maslinovo, a ne od soje, suncokreta ili nečeg drugog.

Bob Bauer iz North American Olive Oil Associationa, saveza uvoznika maslinova ulja, osporava studiju sveučilišta Davis, jer neke od njihovih metoda analize još nisu prihvaćene kao međunarodni standard:

- Neodgovorno je stvarati pogrešne stavove, kao što oni čine na temelju nepriznatih testova. Njihovi su rezultati u potpunoj suprotnosti s naših više od 20 godina intenzivnog uzimanja uzoraka.

Međutim, rezultati sa sveučilišta Davis privukli su pozornost USDA, američkog ministarstva poljoprivrede, koje dosad nije imalo nikakve standarde kvaliteta i toga kakvo bi ulje trebalo biti da se ima pravo zvati "ekstradjevičansko". Ali, kako je Amerikancima veoma stalo do toga da roba na tržištu mora biti u skladu s deklaracijom, i u SAD se uvode propisi usklađeni s međunarodnima. Počevši od listopada, svako maslinovo ulje na američkom tržištu, bilo domaće ili uvozno, bit će podvrgnuto strogoj kontroli kvalitete uzimanjem nasumičnih uzoraka iz boca u maloprodaji.

Komentara 5

IR
IraRob
20:43 29.08.2010.

A sto je u Americi djevicansko,nis, cak ni lova

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
08:25 17.08.2010.

I kod nas je slično, samo nitko nije radio analizu, danas se može dobro zaraditi prodajom \"djevičanskog\" ulja ali ne od masline neko mješavine u dobroj ambalaži....

TO
torrente
13:10 17.08.2010.

trgovci varaju potrošače ,me nemoguće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije