Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U Americi ni masline nisu djevičanske

Na kalifornijskom sveučilištu ustanovili su da dvije trećine ekstradjevičanskih maslinovih ulja na američkom tržištu to nisu. Stoga će u listopadu početi nasumično testiranje uzoraka svih maslinovih ulja, domaćih i uvoznih, po samoposlugama
16. kolovoza 2010. u 13:59 5 komentara 99 prikaza
maslinovo ulje
Foto: VL

Na sveučilišnom dobru kalifornijskog sveučilišta Davis u dolini Sacramenta nalazi se oko 2000 stabala maslina, a na kemijskom odjelu postoji laboratorij koji dijelom financira savez kalifornijskih maslinara (Olive Oil Chemistry Lab) za analizu njihova i drugih ulja.

- To vam je kao da ovdje imamo vlastiti "CSI: Maslinovo ulje" – kaže kemičar Charles Shoemaker, šef forenzike u tom laboratoriju, koji je nedavno objavio da dvije trećine testiranih 14 vrsti ulja, najprodavanijih u Americi, po njihovim analizama uopće ne zaslužuje nositi naziv "ekstradjevičansko", jer je ili užeglo ili miješano s manje vrijednim uljima. Ti novi nalazi ostvareni su zahvaljujući iscrpnosti njihovih laboratorijskih postupaka, za koje Shoemaker kaže da mogu pronaći mane, raspad i razrjeđivanje u maslinovom ulju mnogo preciznije od ljudskog čula okusa, a pri testiranju usmjeravaju se na pojedine mane.

- Treba oko 25 minuta po uzorku za samo ovaj jedan korak – kaže Shoemaker pokazujući vakuumsku pumpicu koja uklanja otapala i izolira klorofil, kojeg uvijek ima u uljima od zelenih maslina, a nema ga u jeftinijim uljima od sjemenki uljarica.

- Širom svijeta stavljanje primjesa u maslinovo ulje postalo je vrlo sofisticirano. Mi radimo spektroskopske analize i tražimo oksidaciju, koja znači da je ulje staro ili pokvareno. Testiramo i masne kiseline da bismo provjerili je li ulje isključivo maslinovo, a ne od soje, suncokreta ili nečeg drugog.

Bob Bauer iz North American Olive Oil Associationa, saveza uvoznika maslinova ulja, osporava studiju sveučilišta Davis, jer neke od njihovih metoda analize još nisu prihvaćene kao međunarodni standard:

- Neodgovorno je stvarati pogrešne stavove, kao što oni čine na temelju nepriznatih testova. Njihovi su rezultati u potpunoj suprotnosti s naših više od 20 godina intenzivnog uzimanja uzoraka.

Međutim, rezultati sa sveučilišta Davis privukli su pozornost USDA, američkog ministarstva poljoprivrede, koje dosad nije imalo nikakve standarde kvaliteta i toga kakvo bi ulje trebalo biti da se ima pravo zvati "ekstradjevičansko". Ali, kako je Amerikancima veoma stalo do toga da roba na tržištu mora biti u skladu s deklaracijom, i u SAD se uvode propisi usklađeni s međunarodnima. Počevši od listopada, svako maslinovo ulje na američkom tržištu, bilo domaće ili uvozno, bit će podvrgnuto strogoj kontroli kvalitete uzimanjem nasumičnih uzoraka iz boca u maloprodaji.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • IraRob:

  A sto je u Americi djevicansko,nis, cak ni lova

 • Avatar Nikica Velikovski
  Nikica Velikovski:

  I kod nas je slično, samo nitko nije radio analizu, danas se može dobro zaraditi prodajom \"djevičanskog\" ulja ali ne od masline neko mješavine u dobroj ambalaži....

 • torrente:

  trgovci varaju potrošače ,me nemoguće