Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se zamjena za Martinu Dalić

U aferi Hotmail ima sukoba interesa, ali nema elemenata kaznenog djela?

Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
16.05.2018.
u 06:44

Andrej Plenković ima potporu svih koalicijskih partnera te nije upitan opstanak premijera, a time i Vlade, rekao je Glavaš

Premijer Plenković sav svoj politički kapital uložio je, kako je sam rekao, u slučaj Agrokor, odnosno državnu intervenciju, kroz pisanje lex Agrokor, u spašavanje koncerna Ivice Todorića kada mu je prošlog proljeća zaprijetio bankrot. Kriza privatnog koncerna, zbog broja zaposlenih i važnosti koju ima za hrvatsko gospodarstvo, pretvorila se u državni problem broj jedan, ali i političku aferu koja je koštala potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom, predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je da Andrej Plenković ima potporu svih koalicijskih partnera te da nije upitan opstanak premijera, a time i Vlade. Na pitanje tko može srušiti Plenkovića, Glavaš je odgovorio da to može samo “onaj tko skupi više ruku”.

Šavorić u sukobu interesa

Ipak, ostavkom Martine Dalić oslabjela je i pozicija premijera Plenkovića jer sada on postaje meta svih napada, a osim toga, kao šef Vlade Plenković je morao biti upućen u to tko je u ekipi koju je Martina Dalić okupila kako bi je savjetovali u pisanju zakona. Problem je što je ta ekipa za Vladu radila neformalno i pro bono, ali je stupanjem zakona na snagu dobro zaradila na restrukturiranju Agrokora. Posve je jasno da je u zapošljavanju “pisaca” lexa na konzultantskim poslovima u Agrokoru riječ o klasičnom sukobu interesa. No drugo je pitanje ima li u aferi Hotmail, odnosno u mailovima (prepisci Martine Dalić s konzultantima) koji su dospjeli u javnost elemenata kaznenog djela. Premda DORH tek ispituje “relevantnost objavljenih informacija”, izvori bliski istrazi kažu da u sada dostupnim e-mailovima nema elemenata kaznenog djela.

– Da bi DORH mogao ići na kazneno djelo, u tim mailovima moralo bi pisati, odnosno biti traga tome, da je Martina Dalić s tom ekipom dogovorila da će na zakonu raditi besplatno, ali da će se naplatiti tako što će potom dobiti poslove u Agrokoru. Ali toga u e-mailovima nema – tvrdi naš izvor.

– Sukob interesa – nastavlja isti izvor – evidentan je i tu nema spora.

Iz mailova potpredsjednice Vlade koje je objavio Index otkriva se i da su neki konzultanti, poput odvjetnika Borisa Šavorića, bili u sukobu interesa. Naime, Šavorić je istodobno radio za rusku banku VTB, kreditora Agrokora, ali i za Vladu, što je i sam u e-mailovima napisao. Zanimljivo je i da su određeni konzultanti iz ekipe Martine Dalić (grupa Borg) već bili angažirani da Vladu savjetuju o otkupu Ine. Kada je na Badnjak 2016. Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om u Ženevi, premijer je pokušao sanirati štetu obećanjem da će Vlada otkupiti Inu. Koncept je bio da se Ina otkupi inicijalnom javnom ponudom 25 posto dionica HEP-a, a u tom je poslu Vladu trebao savjetovati dio ekipe s Hotmaila.

– Kada je eskalirala kriza u Agrokoru, ta je ekipa, pojačana dodatnim konzultantima, samo prebačena na posao s Agrokorom – rekao je naš izvor.

‘Plenković je drugi svijet’

Sudbina premijera Plenkovića ovisi o mailovima koji bi se još eventualno mogli pojaviti. Ako se u njima premijera bude dublje povezivalo s neformalnom grupom konzultanata, pritisak javnosti, ali i HDZ-a, na njega će biti sve veći pa bi mogla biti upitna i njegova pozicija.

– Ako Plenković postane upitan, u HDZ-u će to onda biti bratoubilački rat, s jedne strane predvođen Milijanom Brkićem, a s druge Plenkovićevom ekipom. I kad bi se Plenković posve povukao, HDZ bi se opet potpuno podijelio. Što god tko mislio o Plenkoviću, on je jedan sasvim drugi svijet u odnosu na one druge u HDZ-u – komentirao je jedan član Predsjedništva.

– Važno nam je osigurati nagodbu, u idućim danima definirati ime novog ministra i osigurati da Vlada nastavi posao – rekao je jučer na Markovu trgu Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

– Martina Dalić donijela je jedinu moguću, politički odgovornu odluku da da ostavku. Nije ugodna situacija, ali ne treba sada likovati. Trebamo biti odgovorni, da se nagodba dovede do kraja, da bude pravedna. Agrokor iz svega treba izaći stabilan, a radna mjesta trebaju biti zaštićena – istaknuo je Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a. Rekao je i da “Plenković za sve procese koji su se događali unutar neformalne skupine nije znao”. 

Andrej Plenković
1/10

Komentara 37

JA
jadrmatic
07:16 16.05.2018.

I onda se čudimo da nitko živ, osim kriminalaca i perača novaca, ne želi ništa uložiti u Hrvatsku? Pa tko bi bio lud ovdje išta uložiti, kad može biti 100% siguran da će ga opljačkati, i to direktno vlada u suradnji sa šavorić-davorić jaranima.

Avatar x-y
x-y
07:15 16.05.2018.

Svi na potpis za Referendum!!!!...

SJ
Sve je uzalud
07:35 16.05.2018.

.....sukob interesa proizvodi kazneno djelo....Plenkovicu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije