Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI FILOZOF

U 91. godini života preminuo Edo Pivčević

Edo Pivčević
NSK
17.08.2021.
u 08:19

Jedini je Hrvat koji je uvršten u The Dictionary of Twentieth-Century British Philosophers

Tek što je navršio 90. godinu života 15. kolovoza preminuo je Edo Pivčević, poznati hrvatski i britanski filozof i sveučilišni profesor u Bristolu. 

Rođen je 11. kolovoza 1931. u Omišu gdje pohađao pučku školu. Klasičnu gimnaziju je nastavio u Širokom Brijegu i u Splitu. U Zagrebu je upisao studij filozofije na Filozofskom fakultetu gdje je diplomirao 1954. godine, a 1956. godine nastavlja studij u Njemačkoj, u Erlangenu i Münsteru gdje je 1958.doktorirao.

Odlazi u Londonu i još jednom doktorira (1962). Najprije je radio na BBC, a od 1964. na Sveučilištu u Bristolu gdje je ostao do umirovljenja 1997. Utemeljio je filozofsko društvo Cogito (1986.) i međunarodni filozofski časopis istoga naziva i bio prvi predsjednik društva prvi urednik časopisa.

Također je pokrenuo (1974) British-Croatian Society (Britansko-hrvatsko društvo) i časopis British-Croatian Review (Britansko-hrvatska revija) kojemu je bio glavni urednik do 1980.  Kao sveučilišni profesor gostovao je na sveučilištima u Njemačkoj, SAD, Kini i Hrvatskoj. Jedini je Hrvat koji je uvršten u The Dictionary of Twentieth-Century British Philosophers. Napisao je i nekoliko drama te je pisao o putopiscima u Hrvatsku u srednjem i novom vijeku. 

Neka su njegova filozofska djela prevedena su na njemački, hrvatski, kineski i korejski. Objavio je i autobiografiju Slike iz pamćenja, a o njemu je objavljena knjiga intervjua pod naslovom Filozof i zavičaj. Razgovori s Edom Pivčevićem (2004) te knjiga pod naslovom Domovima, zavičaj, svijet; Zbornik radova povodom 90 godina života Ede Pivčevića (2021). 
 

Komentara 1

Avatar prahrvat
prahrvat
14:34 17.08.2021.

Maja Šuput je poznata, on je samo filozof, ali ne i poznat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije