Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKE DONOSE LOKALNI STOŽERI

U 80 posto razreda nema zaraženih, u Istri, Zagrebu i Splitu najviše online nastave

Šibenik: Nakon paznika nastava u županiji u većini škola odvijat će se regularno po modelu A
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
20.01.2022.
u 07:25

Povratak u školske klupe nije proveden uglavnom u razredima u kojima za to nije bilo uvjeta. U Izraelu smatraju da nije ni trebalo uvoditi online nastavu

Bez obzira na ponovni rast broja zaraženih, učenici, nastavnici i profesori ne moraju strahovati od odluke kojom bi se na razini cijele Hrvatske nastava prebacila na hibridni, odnosno online model nastave.

U Ministarstvu obrazovanja ostaju pri prošlogodišnjoj odluci po kojoj na model C, odnosno online nastavu, prelaze oni razredi i škole u kojima drukčije nije moguće organizirati nastavu zbog prevelikog broja zaraženih i onih u izolaciji. Odluku o tome po epidemiološkoj situaciji donosili su lokalni stožeri i škole.

Neki i kombiniraju

Takvih primjera, u kojima se inzistira na uobičajenoj fizičkoj nastavi, u mnogim je zemljama sve više. Naravno, ne zanemaruju se pritom mjere zaštite i nužnost cijepljenja. U Izraelu su političari i javno izrazili nužnost održavanja nastave i kazali da škole u pandemiji nije ni trebalo zatvarati.

Unatoč velikom broju zaraženih, odluka s državne razine o prelasku svih škola u Hrvatskoj na online nastavu ne bi sada imala uporište ni u statistici oboljelih. Naime, od ukupno 26.670 razreda, u 5566 njih nalazi se bar jedan zaraženi učenik, što u statistici, promatrajući razrede, iznosi 20%, dok 80% razreda u RH nema ni jednog zaraženog, potvrđuju u Ministarstvu obrazovanja.

U dostupnoj statistici jasno je da je od ukupno 391 srednje škole njih 205 s manje od pet zaraženih, a u 93 srednje škole evidentiran je jedan ili nijedan učenik pozitivan na COVID. Kada se pak promatra statistika osnovnih škola, od njih 923 u zemlji, 589 ima manje od pet zaraženih učenika, a 356 škola jednog ili ni jednog zaraženog.

Promatramo li brojke po županijama, Zagrebačka, Krapinska, Karlovačka, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Ličko-senjska i Šibensko-kninska trenutačno nemaju učenike koji nastavu prate po modelu C. Istarska i Vukovarsko-srijemska jedine su dvije županije u kojima pojedini učenici u pojedinim školama prate nastavu online, ali i po modelu B, kombinirajući fizičku i online nastavu. Model B tako primjerice ima OŠ Mate Lovraka u Županji i Tehnička škola u Vinkovcima. Najviše škola na modelu C ima u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj županiji i Gradu Zagrebu.

XI. gimnazija online

Kada je o glavnom gradu riječ, samo je XI. gimnazija na modelu C i pet osnovnih škola koje trenutačno model C nastave imaju za učenike od petog do osmog razreda, dok se za mlađe učenike nastava održava po modelu A, dakle u školama. To su OŠ Bartola Kašića, OŠ Šestine, OŠ Augusta Šenoe, OŠ Kajzerica i OŠ Vrbani.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji na online modelu nastave su učenici šest osnovnih škola i učenici Srednje tehničke prometne škole u Splitu. U Virovitičko-podravskoj županiji na hibridnom modelu radi jedino Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji će na online radu ostati do 28. siječnja. 

>> VIDEO Ubrzano širenje omikrona širom svijeta: Broj zaraženih sve više raste, obaraju se rekordi

Komentara 2

DH
Dinko Horvat
08:16 20.01.2022.

U razredu od njih 18 devet ih ide u školu.... profesori pozitivni gledaju se preko računala. Bitno je da kući donesu virus. Koji je ovo model i toliko o epidemiološkim mjerama. Izgleda da su ovo pripreme za sezonu.

MZ
mali zeleni
07:55 20.01.2022.

Do prije neki dan pisali ste potpuno obratno- da su škole rasadnici virusa..sad odjednom čim iz Izraela došle neke druge izjave mijenjate priču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije