Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUP objavio

U 24 sata na hrvatskim cestama stradalo troje osoba, samo u svibnju 18

policija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
24.05.2019.
u 13:19

Vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja od četiri glavne ubojice u prometu je brzina

U protekla 24 sata na hrvatskim prometnicama dogodilo se 98 prometnih nesreća, tri osobe smrtno su stradale, uključujući i sedmogodišnju djevojčicu, a u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u petak te apeliralo na vozače da prilagode brzinu.

MUP je izvijestio kako su jučer tri osobe smrtno stradale te da je u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila brzina, unatoč brojnim upozorenjima, pojačanom postupanju i drugim mjerama koje policija poduzima po pitanju sigurnosti u prometu. 

Dvije osobe smrtno su stradale u dvije odvojene prometne nesreće na splitskom području, obje u mjestu Živogošće. Prva prometna nesreća dogodila se kada je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom i sletio s kolnika, a druga kada je 50-godišnji mađarski motociklist, također zbog neprilagođene brzine, izgubio kontrolu i udario u zaštitnu metalnu ogradu. 

Treća prometna nesreća, u kojoj je smrtno stradala sedmogodišnja djevojčica, dogodila se u Zagrebu kada se 33-godišnji vozač osobnog automobila prevelikom brzinom približio obilježenom pješačkom prijelazu bez semafora i udario djevojčicu, koja je s ocem prelazila cestu. Od udara njezino je tijelo odbačeno na nogostup.

Brzina je prvi ubojica

MUP navodi da je brzina vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od "četiri glavne ubojice u prometu", uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Od početka godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 89 osoba, a samo tijekom svibnja 18. Također, prošle godine poginulo je troje djece, a tijekom ove već dvoje. 

Prošle se godine, zbog nepropisne i neprilagođene brzine, dogodilo 7475 ili 22,4 posto od ukupnog broja prometnih nesreća, a u tim je nesrećama smrtno stradalo 158 osoba ili 49,8 posto od ukupnog broja poginulih.

MUP je stoga upozorio vozače da prilagode brzinu kretanja prometnim znakovima, stanju u prometu i vremenskim uvjetima te da se pridržavaju prometnih propisa. 

"Posebnu brigu vodite o pješacima i djeci jer je dovoljan trenutak nepažnje i nebrige da ljudski život bude ugašen", poručili su iz MUP-a.

Tragedija u Blatu: Vozač naletio na šestogodinju djevojčicu

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Tračalo
Tračalo
13:35 24.05.2019.

Statistički gledano prema broju registriranih vozila u HR plus vozila stranaca u turizmu broj poginulih se smanjuje i to je dobro. Ostaloli pokazatelji su obmana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije