Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi proračun

Branitelji će ponovno moći prijaviti PTSP

Tomo Medved
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
30.11.2016.
u 10:13

Ministar Tomo Medved uspio je sva do jučer disperzirana statusna i materijalna prava branitelja objediniti u jedinstvenom zakonu

Među najzadovoljnijim korisnicima državnog proračuna mogu, naposljetku, biti i hrvatski branitelji: Vlada Andreja Plenkovića dat će im prednost nad drugima u značajnom iznosu od 150 milijuna kuna. Naime, s povećanjem proračuna od 17,56 posto, na 1,02 milijarde kuna, zahvaljujući provedbi novog zakona, Ministarstvo hrvatskih branitelja na značajnom je dobitku.

Povratak opskrbnina

Pritom treba naglasiti da ovaj iznos ne uključuje sredstva za opskrbnine koja se trenutačno kao dio zajamčene minimalne naknade planiraju na pozicijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te sredstva za udžbenike za djecu hrvatskih branitelja koja su planirana na pozicijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Stoga smo upitali ministra Tomu Medveda, koji se gorljivo borio i izborio značajna sredstva u svom resoru, u koje će segmente skrbi o braniteljima investirati ovaj novac.

– Težišno investiramo u zdravstvena, stambena i statusna pitanja branitelja. Dakle, prije svega ulažemo u Nacionalnu strategiju za zaštitu i očuvanje zdravlja jer smo uočili veliki pobol i smrtnost hrvatskih branitelja. Godišnje ih umire oko 2500, prepune su ih bolnice. Također, prevelik je broj neriješenih problema stambenog zbrinjavanja, imamo oko 13.000 zahtjeva pa i to želimo pojačati – otkriva ministar Medved.

Osim što će sva do jučer disperzirana statusna i materijalna prava branitelja biti objedinjena u jednom zakonu, stižu i nove mjere poput ukidanja roka u kojemu branitelji mogu stjecati nova prava. Primjerice, nakon deset godina vraća se mogućnost priznavanja statusa oboljelih od PTSP-a, što je ukinuto 2006. godine.

– Vremenski rok za stjecanje statusa branitelja ili invalida po osnovi bolesti je neprihvatljiv jer je općepoznato i dokazano da se bolest, kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, može pojaviti i dugi niz godina nakon rata – kaže ministar Medved.

‘Vidljivi’ kroz zapošljavanje

Ni u jednom dosadašnjem zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji nisu bili prepoznati branitelji koji nemaju status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Oko 73 tisuće korisnika je mirovina iz Domovinskog rata, među njima i obitelji poginulih, nestalih i HRVI. Međutim, više od 400 tisuća branitelja koji dosad nisu bili prepoznati u zakonu sada postaju “vidljivi” kroz mjere zapošljavanja ili samozapošljavanja. Ministar najavljuje i kaznene odredbe za poslodavce koji ne poštuju prioritet za zapošljavanje branitelja ili djece poginulih branitelja. Usvajanjem zakona preostaje tek vidjeti kako će se regulirati statusna pitanja pripadnika HVO-a, zasad tek kaže da će se njihov status djelomično rješavati u Hrvatskoj, a djelomično dopunom prijedloga sporazuma s BiH koji već egzistira. Zakonu, prije izglasavanja u Saboru, još prethodi i javna rasprava koja se očekuje u prosincu.

>> Imenovanje Gotovine poruka je i braniteljima i tužiteljima: 'To je priznanje za kalvariju koju je proživio u Haagu'

Komentara 99

SI
Sinnsinn
10:39 30.11.2016.

ptsp je ozbiljna psihička bolest i stoga bi oboljelima, radi njihove sigurnosti kao i sigurnosti okoline, trebalo oduzeti vozačke dozvole,oružne listove kao i poslovnu sposobnost. doduše, u tom slučaju naglo bi opao broj oboljelih ili onih koji se tako, zbogbog raznoraznih povlastica, deklariraju.

UM
Umjereni
10:22 30.11.2016.

Znači, poslodavac će KAZNENO odgovarati ako nije prednost pri zapošljavanju dao djetetu branitelja??!! Po čemu je dijete zaslužilo privilegiju nad drugim djetetom čiji roditelj nije branitelj? I onda se neki čude što još dan danas plaćamo partizanske mirovine. Po ovakvim nebulozama plaćat ćemo i braniteljske mirovine do 2100. godine.

IV
Ivan2706
10:23 30.11.2016.

Apsolutno sam za to tko je stvarno obolio da ima pravo na adekvatnu pomoć. Imam rođaka koji je naknadno obolio i vjerujte nikome ne bi poželio takvo nešto. Čovjek je konstantno na tabletama, ostavila ga je supruga, živi sam kao pas i iskreno se svi za njega bojimo da sebi ne oduzme život. Na žalost ima puno lažnih PTSP-ovaca koji žive normalno, imaju obrte i firme registrirane na supruge i muzu ovu državu. Takve treba maknuti s državnog proračuna, ali da to će ipak ostati utopija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije