Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBACIJA

U 2014. godini odrađeno 490.710 sati rada za opće dobro

Sandra Artuković Kunšt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.06.2015.
u 15:46

Uvjete za odsluživanje kazne radom za opće dobro ostvaruju oni kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci, odnosno do godinu dana

Osobe uključene u probaciju prošle su godine odradile 490.710 sati rada za opće dobro, kazala je danas na sjednici Odbora za pravosuđe zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt (na slici) predstavljajući izvješće o radu probacijske službe u 2014. godini. Za sada je 900 pravnih osoba uključeno u taj program na način da su domaćini rada za opće dobro.

- Smatramo da smo došli do toga da je ta služba postala aktivna i funkcionalna, no prostora za poboljšanje još ima u segmentu uključivanja pravnih osoba u to da budu domaćini rada za opće dobro – objasnila je Artuković Kunšt te dodala kako se intenzivno radi na promoviranju te vrste "zapošljavanja" onih koji su obuhvaćeni probacijom jer je cilj da se njihova reintegracija i uključivanje u društvo nakon počinjenja kaznenog djela obavi što uspješnije.

Uvjete za odsluživanje kazne radom za opće dobro ostvaruju oni kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci, odnosno do godinu dana, podsjetila je.

- Većina zadataka vezanih za probacijsku službu odnosi se na rad za opće dobro, dok se drugi dio zadataka odnosi uglavnom na nadzor uvjetnih otpusta – rekla je Artuković Kunšt te izvijestila da je probacija lani na izvršavanje zaprimila 3.618 novih predmeta odnosno deset posto više nego u 2013., završila je 3.572 predmeta od čega je 85 posto njih uspješno izvršeno.

SDP-ov Peđa Grbin komentirao je da se u javnosti često javlja zabluda kako je smanjenje kriminaliteta u društvu posljedica strogih kazni.

- Tu zabludu pobijaju statistički podaci koji međutim pokazuju da društva koja posežu za mjerama resocijalizacije i komunikacije sa počiniteljima kaznenih djela imaju najmanju stopu kriminaliteta - primijetio je Grbin.

>> Radeljak osuđen na 7 mjeseci zatvora, mora odraditi 400 sati za opće dobro

>> Vraćamo dug državi, ali ne bi bilo loše da daju i gablec

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:34 16.06.2015.

Probacija? Provokacija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije