Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušaj šverca

U 17 crnih i sivih čarapa afričke papige žako vrijedne 100.000 kuna

papige (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
19.04.2010.
u 12:33

Ptice su smještene na trajnu skrb u Državni azil , vozačici prijeti novčana kazna od tri tisuće do čak 100.000 kuna, a po Kaznenom zakonu još i zatvor od 6 mjeseci do pet godina.

SLAVONSKI BROD - Oštrom oku carinskog službenika u noćnoj smjeni u subotu navečer oko 22 sata na graničnom prijelazu Slavonski Brod nije promaknuo mali crni smotuljak ispod suvozačeva sjedala golfa slavonskobrodskih oznaka, a kada je na njegov upit ima li što za prijaviti vozačica M. J. (26) niječno odgovorila, zamolio ju je da vozilo parkira sa strane. Na carinikov dodir smotuljak napravljen od crne čarape počeo se micati, a detaljnim pregledom unutrašnjosti vozila i prostora za rezervni kotač u čarapama je pronađeno ukupno 17 sivih afričkih papiga vrste žako, čija je cijena na tržištu čak 800 eura po jedinki.

Vozačica golfa branila se da ptice nisu njezine i da je 17 smotuljaka preuzela u susjednome Bosanskom Brodu gdje ju je, navodno, jedan njoj nepoznati muškarac zamolio da ptice za 50 eura preveze u Slavonski Brod, gdje bi je on dočekao i ptice ponovno preuzeo. Dosadašnjom istragom naručitelj prijevoza ptica nije otkriven, a vozačica će sama platiti ceh za carinski i kazneni prekršaj.

To je do sada najveća zapljena te vrste ptica u Hrvatskoj. Ukupna je vrijednost svih 17 sivih papiga, starih oko dva mjeseca, 13.600 eura odnosno oko 100.000 kuna.

Ptice se vjerojatno iz BiH pokušalo prokrijumčariti u RH, a jesu li u BiH iz zapadne Afrike prevezene brodom ili avionom, gdje im je stanište, ili su pak uzgojene u BiH za potrebe širenja uzgoja ili gastronomije u Hrvatskoj, utvrdit će se istragom.

Ptice su smještene na trajnu skrb u Državni azil za zaštićene životinjske vrste u Ruščici kod Slavonskog Broda, a vozačici golfa za spomenuti carinski prekršaj prijeti novčana kazna od tri tisuće do čak 100.000 kuna, a po Kaznenom zakonu još i zatvor od 6 mjeseci do pet godina.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
razočarani1
15:10 19.04.2010.

što je htjela ubiti papige,ne razumijem prekršaj.....a kazna joj od 3000 -100 000 i još od 6 mjeseci do 5 godina,za što????? prestrašno......u ovoj državi su životinjice žaštičenije od ljudi,sramotno.......neznam zašto se sudstvo i policija ne brine o ljudima koji još rade a ne dobivaju plaču za to.....i zašto se takvi poslodavci ne kažnjavaju novčano i kaznom zatvora.....ne kažnjavaju se zato što su zaštičeni od vlasti koja je lopovska i kriminalna.......banana država,fuj,bljak b pljuc pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije