Naslovnica Vijesti Crna kronika

U 17 crnih i sivih čarapa afričke papige žako vrijedne 100.000 kuna

Ptice su smještene na trajnu skrb u Državni azil , vozačici prijeti novčana kazna od tri tisuće do čak 100.000 kuna, a po Kaznenom zakonu još i zatvor od 6 mjeseci do pet godina.
19. travnja 2010. u 12:33 1 komentara 1508 prikaza
papige (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

SLAVONSKI BROD - Oštrom oku carinskog službenika u noćnoj smjeni u subotu navečer oko 22 sata na graničnom prijelazu Slavonski Brod nije promaknuo mali crni smotuljak ispod suvozačeva sjedala golfa slavonskobrodskih oznaka, a kada je na njegov upit ima li što za prijaviti vozačica M. J. (26) niječno odgovorila, zamolio ju je da vozilo parkira sa strane. Na carinikov dodir smotuljak napravljen od crne čarape počeo se micati, a detaljnim pregledom unutrašnjosti vozila i prostora za rezervni kotač u čarapama je pronađeno ukupno 17 sivih afričkih papiga vrste žako, čija je cijena na tržištu čak 800 eura po jedinki.

Vozačica golfa branila se da ptice nisu njezine i da je 17 smotuljaka preuzela u susjednome Bosanskom Brodu gdje ju je, navodno, jedan njoj nepoznati muškarac zamolio da ptice za 50 eura preveze u Slavonski Brod, gdje bi je on dočekao i ptice ponovno preuzeo. Dosadašnjom istragom naručitelj prijevoza ptica nije otkriven, a vozačica će sama platiti ceh za carinski i kazneni prekršaj.

To je do sada najveća zapljena te vrste ptica u Hrvatskoj. Ukupna je vrijednost svih 17 sivih papiga, starih oko dva mjeseca, 13.600 eura odnosno oko 100.000 kuna.

Ptice se vjerojatno iz BiH pokušalo prokrijumčariti u RH, a jesu li u BiH iz zapadne Afrike prevezene brodom ili avionom, gdje im je stanište, ili su pak uzgojene u BiH za potrebe širenja uzgoja ili gastronomije u Hrvatskoj, utvrdit će se istragom.

Ptice su smještene na trajnu skrb u Državni azil za zaštićene životinjske vrste u Ruščici kod Slavonskog Broda, a vozačici golfa za spomenuti carinski prekršaj prijeti novčana kazna od tri tisuće do čak 100.000 kuna, a po Kaznenom zakonu još i zatvor od 6 mjeseci do pet godina.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • razočarani1:

    što je htjela ubiti papige,ne razumijem prekršaj.....a kazna joj od 3000 -100 000 i još od 6 mjeseci do 5 godina,za što????? prestrašno......u ovoj državi su životinjice žaštičenije od ljudi,sramotno.......neznam zašto se sudstvo i policija ne brine o ljudima koji ... prikaži još! još rade a ne dobivaju plaču za to.....i zašto se takvi poslodavci ne kažnjavaju novčano i kaznom zatvora.....ne kažnjavaju se zato što su zaštičeni od vlasti koja je lopovska i kriminalna.......banana država,fuj,bljak b pljuc pljuc