Naslovnica Vijesti Svijet

Stravično izvješće: U 13 godina pronađeno 3024 tajnih jama s oko 5000 trupala

Dok su se iznosili ti podaci u predsjedničkoj palači, obitelji nestalih i organizacije za ljudska prava su prosvjedovali ispred palače.
30. kolovoza 2019. u 22:52 4 komentara 348 prikaza
Nestali u Meksiku
Foto: Jair Cabrera Torres/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Od kada je meksička vlada 2006. godine pokrenula vojnu ofenzivu protiv kartela, pronađeno je više od 3000 jama s oko 5000 trupala, objavile su vlasti u petak u izvješću. 

Policija u Meksiku TRAGEDIJA U MEKSIKU Bacili Molotovljev koktel kafić, poginule 23 osobe

U 13 godina je u nasiljima povezanim s drogom poginulo više od 250.000 osoba u Meksiku. Stručnjaci drže da je mobilizacijom vojske izazvano cijepanje kartela na manje i nasilnije ćelije.

"Prvi puta savezna vlada priznaje postojanje tolikog broja jama", izjavila je Karla Quintana, nacionalna izaslanica zadužena za potragu za nestalima, koja je predala to izvješće prigodom međunarodnog dana žrtava nasilnih nestanaka.

Nestali u Meksiku
1 / 9
Nestali u Meksiku

Nacionalno povjerenstvo za potrage, kojem je zadatak pronaći 40.000 osoba nestalih u Meksiku, objavilo je da je pronašlo 3024 jama s 4974 trupala. To se izvješće smatra povijesnim jer su prvi puta od 2006. vlasti predale globalan uvid u tu osjetljivu temu.

Dok su se iznosili ti podaci u predsjedničkoj palači, obitelji nestalih i organizacije za ljudska prava su prosvjedovali ispred palače.

Ilustracija SLIJEDE ŽALBE Sud u Meksiku smatra da bi kokain trebao biti legalan za osobnu upotrebu

"Gdje su naša djeca", pisalo je na transparentima uz velike fotografije nestalih.

Nakon stupanja na funkciju novog meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora 1. prosinca, pronađeno je 522 jama s najmanje 671  truplom do 14. kolovoza. Samo 200 trupala je bilo moguće identificirati i 116 je predano obiteljima, prema podacima Povjerenstva. U meksičkim mrtvačnicama nalazi se oko 26.000 trupala.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar arhaika
  arhaika:

  Kad će osvanuti u VL isti naslov za jame i tisuće i tisuće ubijenih nakon 45 od strane partizana i preodjevenih četnika?

 • bf2:

  znači nešto kao juga u drugoj polovici 40.-ih

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  U Sloveniji, Hrvatskoj i BiH je poznato oko 1900 masovnih grobišta komunističkih žrtava a i dalje se ne ekshumiraju. Krenite od Teznog, Hude jame, rudnika Pečovnik, Macelja...