Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjed socijalnih radnika: 'Nećemo dopustiti da se profesija socijalnog rada blati i degradira'

"Današnji prosvjed odgovor je na šutnju resornog ministarstva u odnosu na naše zahtjeve više od 20 godina u kontinuitetu kojima  upozoravamo na iznimno loše radne uvjete", kazala je sindikalna povjerenica i članica Središnjeg odbora Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Božena Horvat Alajbegović.
21. travnja 2021. u 13:20 19 komentara 2585 prikaza
Zagreb: Prosvjed socijalnih radnika "Čujete li našu šutnju?"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi organizirao je polusatni prosvjed zaposlenika "Čujete li našu šutnju?", u tišini ispred svojih ustanova diljem zemlje, želeći tako upozoriti na brojne probleme u sustavu poput potkapacitiranosti i loših radnih uvjeta. Sindikat je, kako su istaknuli, prosvjed organizirao kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

Građani ispred Klaićeve bolnice u Zagrebu ostavljaju plišane igračke i pale svijeće za preminulu djevojčicu smrt malene Nikoll Nadzor HPK: Nije bilo propusta u radu psihologica Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradišci

"Današnji prosvjed odgovor je na šutnju resornog ministarstva u odnosu na naše zahtjeve više od 20 godina u kontinuitetu kojima  upozoravamo na iznimno loše radne uvjete", kazala je sindikalna povjerenica i članica Središnjeg odbora Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Božena Horvat Alajbegović.

Ona je ispred podružnice centra za socijalnu skrb na Črnomercu podsjetila kako godinama upozoravaju nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme potkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustava te na problem nametnutog skrbništva. Riječ je, kaže, o jednoj od akcija koju organizira sindikat, a ako zahtjevi ne budu usvojeni, otvorena je i mogućnost štrajka.

Zagreb: Prosvjed socijalnih radnika "Čujete li našu šutnju?" | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL 21.04.2021., Zagreb - Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, pozvao je sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da u 12 sati odrze ispred svojih ustanova polusatni prosvjed u tisini. Poziv na prosvjed "Cujete li nasu sutnju?" organiziraju kao odgovor nadleznim institucijama za ignoriranje gorucih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika. Djelatnice Socijalne skrbi opcine Susedgrad kao podrsku svom sindikatu odrzale su tihi prosvjed ispred svojeg ureda koji se nalazi na nogometnom igralistu NK Vrapce. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nedostaje 1700 stručnih radnika

Horvat Alajbegović navela je da u sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj nedostaje 1700 stručnih radnika, od kojih 700 socijalnih radnika u centrima za socijalnu skrb. Nemaju, kaže, adekvatne prostore za rad. Stoga traže da se žurno u lokalnim zajednicama izgrade namjenski prostori za djelovanje centara za socijalnu skrb kako bi na kvalitetan način mogli pružati usluge, odnosno jedan korisnik na jednog socijalnog radnika. 

Od resornog ministarstva traže da se zakoni ne donose bez sudjelovanja onih koji ga provode u praksi.

"Imamo više od 150 javnih ovlasti i nadležni smo za poslove koji ne pripadaju našem sustavu", istaknula je Horvat Alajbegović, navodeći primjere poput prava na osobnu invalidninu, dodatak za pomoć i njegu, naknadu za zaposlenje, status roditelja njegovatelja. To su, kaže, prava koja proizlaze iz narušenog zdravstvenog stanja i trebala bi se ostvarivati u drugom sustavu.

Također, dodala je, stručni radnici centara opterećeni su administriranjem na štetu savjetodavnog i pomagačkog rada, radi se preko normativa te se ne prate standardi EU.

Na odjelu za djecu jedan socijalni radnik ima sto obitelji na skrbi, a u Europi 20

"Na skrbi imamo 200 štićenika, to su osobe lišene poslovne sposobnosti, osobe koje ne mogu samostalno odlučivati, na odjelu za djecu imaju sto obitelji s teškim međusobnim i partnerskim odnosima, dok u Europi kolege imaju 20 obitelji", navela je Horvat Alajbegović.

Iz Sindikata, nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbim, izražavaju duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika. Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnika polučio je, ističu, golemu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su svakodnevica.

Nova Gradiška - Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Madunić govori o slučaju pretučene djevojčice koja se u bolnici bori za zivot. ČEKA SE STRUČNI NALAZ Socijalna radnica zadužena za malenu Nikoll ne vidi propust, više neće raditi s djecom

"Ovaj put odlučili smo promijeniti dosadašnji način upozoravanja i nećemo dopustiti da se profesija socijalnog rada na ovaj način blati i degradira u društvu i prostoru", kazala je Horvat Alajbegović.

Svi rokovi su, kaže, već odavno prošli. "Pozivamo na odgovornost – profesionalnu, osobnu, građansku, ali i političku. To znači da je moraju preuzeti oni koji donose odluke, oni koji su kreatori politika i imaju sredstva u državnom proračunu", poručila je Horvat Alajbegović.

uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • marijaqwer:

    Socijalni radnici prosvjeduju i traže više za sebe, a što je sa korisnicima usluga, pa zar nije njima 10 puta gore???? Socijale ( sirotinje ) i ima previše jer uhljebi sve izjedoše, a sirotinji male mrvice.

  • Fusnota:

    Odličan prikaz njihovog rada. Na terenu nitko od njih kao i inače. Ured u Hrvatskog proljeća, odite pa pogledajte Njihov način rada. Nema ga

  • Asparagus:

    Uhljebi iz komore izvršili nadzor nad uhljebima na terenu. I gle, sve po propisima.