Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U službi 77 godina

U 101. godini umro jakšićki župnik Stjepan Benić

stari pop
Dušan Mirković/Pixsell
06.08.2013.
u 19:45

Još ovog proljeća po prvi puta je glasovao na izborima za EU, a nakon toga redovno je glasovao i na lokalnim izborima

U 101. godini života i 77. godini svećeništva danas je u Požegi, u Domu pape Ivana Pavla II. preminuo umirovljeni jakšićki župnik Ivan Benić, najstariji svećenik Požeške biskupije. Još ovog proljeća po prvi put je glasovao na izborima za EU parlament, o čemu je pisao Večernji list, a nakon toga redovno je glasovao i na lokalnim izborima. Rođen je 21. ožujka 1913. u Batrini kraj Nove Kapele. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup Alojzije Stepinac 1936. Bio je kapelan u Novoj Gradiški i Mariji Bistrici, 1940. godine postaje župnik u Stražemanu, a nakon tri godine odlazi u Staro Petrovo Selo. Župnik u Jakšiću bio je od 1945. pa sve do umirovljenja 1982. godine.

Od 1956. do 1958. bio je dekan Požeškog dekanata. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić 1982. godine imenovao ga je počasnim kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Prigodom sedamdesete obljetnice svećeništva, 2006. godine, požeški biskup Antun Škvorčević uvrstio ga je među posebno zaslužne svećenike Požeške biskupije i dodijelio Srebrenu biskupijsku plaketu s Poveljom priznanja i zahvalnosti uz obrazloženje da je to zaslužio „za svećeničko služenje ispunjeno vjernošću, savjesnošću, požrtvovnošću i ljubavlju prema Crkvi i svome hrvatskom narodu“. Za stotu obljetnicu života i sedamdeset šestu obljetnicu svećeništva papa Benedikt XVI. poslao mu je čestitku. Sprovod preminulog svećenika započet će svetom misom zadušnicom u četvrtak, 9. kolovoza, u župnoj crkvi sv. Barbare u Jakšiću u 17 sati.

 >> Stogodišnji župnik Benić nije propustio nijedne izbore od '38.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije