Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski izbori

Stogodišnji župnik Benić nije propustio nijedne izbore od '38.

Stjepan Benić (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/8
14.04.2013.
u 19:00

Na sisačkom području, gdje su ratna razaranja bila velika, a šete još nisu sanirane, glasalo se i u građevinskom kontejneru

Umirovljeni jakšićki župnik Stjepan Benić, koji je prošlog mjeseca navršio sto godina, do sada nije propustio nijedne izbore u Republici Hrvatskoj.

– Prvi sam put išao na izbore 1938., a drugi put 1945. Otkad imamo svoju državu, stalno glasam. Sada više ne mogu na noge pa mi dolaze u kuću – kazao nam je preč. Benić iz Jakšića pokraj Požege, koji redovito sluša Hrvatski katolički radio na kojem se uglavnom informira o tome što se događa kod nas i u svijetu.

– Nekad sam čitao i novine, ali sada ne mogu pa slušam radio. Je li dobro ili nije što ulazimo u Europsku uniju, to će vidjeti ovi mlađi, ja to neću doživjeti – rekao je preč. Benić.

U većini naših župa svećenici su nastojali potaknuti vjernike da iziđu na izbore i obave svoju građansku dužnost.

– Ma da vam kažem, i zaboravio sam na te izbore. Ali evo svećenik nas je potaknuo pa ću otići – kazao nam je Ivan Zeba iz Požege.

Među građanima koji su izašli na birališta mogli su se čuti komentari da su izbori bili premalo oglašavani te da su građani slabo upoznati s kandidatima, ali i sa samom procedurom glasanja. Jedna je 89-godišnja Vinkovčanka rekla Izbornom povjerenstvu neka za nju zaokruže koga žele, ali joj je objašnjeno da mora sama zaokružiti jednu listu i jedno ime. Većina glasačkih mjesta na području Siska nalazi se u društvenim domovima, u školama i drugim javnim ustanovama ili vatrogasnim domovima. Međutim, na područjima gdje su ratna razaranja bila velika, a štete još nisu sanirane, koristili su se i drugi prikladni prostori. Tako su u Klobučaku i romskom naselju Capraške Poljane za izbore, a tako je već nekoliko godina, poslužili i – kontejneri. Na ovim je izborima prvi put pravo glasa imalo 16.300 hrvatskih građana koji su potpuno lišeni poslovne sposobnosti.

>> Do 16 sati glasalo 14,63%, duplo manje nego na referendumu za EU

>> Što ste poručili kandidatima za EP? Šaljite nam fotke svojih listića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije